Zeci de preşcolari şi elevi de la mai multe unităţi şcolare din judeţ au fost recompensaţi cu diplome, dulciuri, ghiozdane echipate cu rechizite, pentru cele mai bune machete realizate în cadrul proiectului educaţional „Muzeul de Ştiinţele Naturii în imaginaţia copiilor”. Evenimentul a avut loc luni, 10 octombrie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, şi a fost organizat de Muzeul Bucovinei.
Cele 42 de machete expuse la Muzeul de Ştiinţele Naturii, machete ce oferă în detalii minuţioase perspectiva pe care şi-au închipuit-o copiii asupra unui muzeu ideal de ştiinţe ale naturii, au fost realizate din materiale variate: hârtie (creponată, carton), sticlă, muşchi de pădure, conuri şi crenguţe de brad, coajă de copac, figurine din plastic, pietre de râu, scoici, nailon. Expoziţia temporară de machete, care poate fi vizitată până pe 25 octombrie, oferă celui ce o priveşte posibilitatea să admire, în miniatură, animale sălbatice şi domestice, păsări, peşti, floră şi faună din zone diferite ale ţării, dar şi animale exotice, toate realizate cu migală de copii, şcolari şi preşcolari, copii care şi-au folosit imaginaţia şi au dat naştere unor „poveşti din natură”.
„Ce puteam alege mai frumos pentru toamnă decât cerbul, care este calm, maiestuos... Ca temă am ales bătaia cerbilor. Apoi, o altă machetă reflectă familia de mistreţi, pentru că au un colorit aparte, iar copiii au spus că le inspiră bucurie, veselie. Au ales puii mistreţilor, pentru că tot ce este pui nu este fioros. Pentru noi, acest proiect a fost o încercare şi, cred, şi o reuşită”, ne-a spus învăţătoarea Mariana Aurica Chidoveţ, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, care a coordonat 19 elevi, premiaţi pentru machetele lor reuşite.
„Pentru a realiza macheta cu puii de mistreţ am folosit muşchi de pădure, purceluşi făcuţi din sticlă, acoperită cu hârtie pictată. Am pus şi ramuri de brad, iar râul este făcut dintr-o pungă albastră, iar pietrele sunt din natură”, ne-a spus Maria Laura Negru, de la Şcoala Gimnazială Putna. Pentru a intra în poveste, unii elevi au venit la vernisaj costumaţi în diferite personaje din pădure.
Lucru în echipă
Francesca Joroveanu, din clasa a IV-a B de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a venit, împreună cu colegii ei de clasă, să prezinte o machetă reuşită, premiată cu Locul I, machetă realizată sub coordonarea învăţătoarei Oana Chiriliuc. Este vorba de un acvariu realizat de elevi în cel mai mic detaliu. „Am folosit spumă, am modelat peştişori din lut şi i-am colorat, am decorat acvariul cu hârtie creponată, am pus nişte pietricele şi nisip. Am lucrat mai multe ore la acvariu”, ne-a spus Francesca. Colega ei Bianca a completat că „a fost mai mult lucru în echipă. A trebuit ca fiecare să punem umărul şi să lucrăm la ce ne-am priceput mai bine. Eu am lucrat la modelarea peştişorilor. Doamna ne-a încurajat mereu să facem mai mult şi mai bine”. Carina Donţu, din aceeaşi clasă cu Bianca, a spus că „toată clasa şi-a dat silinţa să realizeze o machetă frumoasă”.
Reprezentanţii Muzeului Bucovinei le-au mulţumit copiilor „pentru munca voastră, pentru că se vede că aţi muncit, că v-a plăcut tema, că aţi depus atât suflet în realizarea machetelor, cum nu ne-am putut noi imagina. Ne-aţi depăşit aşteptările.” La proiectul educaţional s-au înscris elevi din mai multe şcoli sucevene: Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 11 Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Şcoala Gimnazială „George Tofan” Bilca, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, Şcoala Gimnazială Dărmăneşti, elevi care au primit şi diverse premii. Câteva premii speciale, constând în ghiozdane complet echipate cu rechizite, au fost oferite unor elevi de către sponsorul principal al proiectului, SC Lidana Com SRL.
Prin activităţile sale, proiectul educaţional iniţiat de Muzeul Bucovinei urmăreşte îmbogăţirea cunoştinţelor despre patrimoniul cultural deţinut de Muzeul de Ştiinţele Naturii şi stimularea interacţiunii pe linie educaţională între muzee şi şcoli.