Ancheta se extinde în cazul falsului de la Evaluarea Naţională în care a fost implicat fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, dosar aflat acum pe masa de lucru a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Potrivit unor oficiali din rândul anchetatorilor, pe lista persoanelor cercetate se regăsesc şi doi poliţişti, respectiv subcomisarul Claudiu Olariu, care în luna iunie, când s-a derulat Evaluarea Naţională, era şef al Poliţiei Salcea, dar şi un subaltern al său de la acea vreme, inspectorul Marius Grigoraş.
Cei doi ar fi declarat, în fals, că polițiştii au supravegheat transportul tezelor de la Şcoala Gimnazială „Aurel Stanciu” Salcea la Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Suceava. Mai exact, Grigoraş ar fi declarat că a însoţit transportul cu tezele de la Evaluarea Naţională de la Salcea la Suceava, când, în realitate, nu a făcut acest lucru. Minciuna ar fi fost „validată” de şeful său de la acea vreme, subcomisarul Claudiu Olariu.
În aceste condiţii, procurorii DNA au extins cercetările şi au început urmărirea penală, in rem, pentru fals intelectual şi uz de fals.
Interesant este că în luna iulie a acestui an, la puţin timp după evenimentele în care a fost implicat Ştefan Lungu, fiul primarului din Salcea, subcomisarul Olariu a fost avansat după ce superiorii l-au împuternicit ca adjunct al Poliției Municipiului Suceava.
Potrivit unor oficiali din Poliţia Română, avansarea lui Claudiu Olariu s-a făcut prin dispoziția comisarului-şef Dorel Aicoboae, cel care este desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.
Cine sunt celelalte persoane cercetate în acest dosar
Pe lângă cei doi poliţişti, în acest dosar mai sunt cercetate cinci persoane, dintre care patru sunt plasate în momentul de faţă sub control judiciar. Primarul Ilie Lungu este cercetat pentru patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.
Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni, este cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
În acest dosar mai are calitatea de inculpat şi Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, dar faţă de acesta nu s-a luat nici o măsură restrictivă.
După instituirea măsurii controlului judiciar, pe lângă obligaţiile clasice de a se prezenta la Poliţie săptămânal şi de a nu lua legătura cu martorii, faţă de Nicoleta Zettel şi Mihai Gîză s-au luat şi alte măsuri.
Zettel are interdicţia de a exercita activitatea de director de unitate şcolară, precum şi profesia de profesor de limba şi literatura română, în exercitarea cărora a săvârşit faptele. Interdicţia de a-şi exercita profesia a fost instituită şi faţă de Mihai Gîză.
Cum a ajuns un elev mediocru să primească note foarte mari
Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una din lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală.
Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.
Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.
Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.
Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
(11 oct 2016, 12:21:54