Furnizarea căldurii în municipiul Suceava a început mai devreme decât se estima iniţial, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în timpul nopţii.
Umplerea instalaţiilor cu agent termic a început din cursul zilei de joi, etapizat, pentru a se evita, pe cât posibil, eventuale probleme de sistem, dar şi pentru a se interveni cât mai rapid la eventuale avarii. Astfel, începând de joi şi inclusiv luni, când încă se lucra la pornirea mai multor puncte termice, căldura a ajuns etapizat în toate cartierele Sucevei, cu câteva excepţii.
„Din discuţiile avute cu reprezentanţii Thermonet, din 49 de puncte termice, la 45 se furnizează căldură şi apă caldă. La patru puncte termice sunt nişte probleme legate de plăţile restante, dar şi probleme tehnice”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care le-a solicitat celor de la Thermonet să vină marţi cu informaţii suplimentare la şedinţa cu asociaţiile de proprietari.
În alţi ani, furnizarea căldurii a început din 15 octombrie sau chiar mai târziu.
Calorifere reci pentru neplată sau din cauza unor probleme tehnice
Chiar dacă furnizarea căldurii a fost primită cu bucurie de unii şi cu reticenţă de alţii, care pun în prim plan cheltuielile suplimentare, nu confortul termic din locuinţă, există însă şi suceveni care ar vrea să beneficieze de căldură, dar nu au parte, deocamdată, decât de calorifere reci.
„Furnizăm deja căldură la 95% dintre abonaţii din sistemul centralizat. Doar că la patru puncte termice nu avem pornită încă furnizarea căldurii, din diverse cauze. La două puncte termice sunt probleme tehnice, care sunt în curs de remediere. Avem oameni în teren, în cel mai scurt timp posibil vom asigura şi căldură. Mai problematică este zona ANL-urilor din Obcini, de lângă Metro, unde este necesară devierea conductelor. Sperăm ca în cel mult o săptămână şi jumătate să putem furniza căldură şi celor de acolo”, a explicat directorul Thermonet, Mugur Corlăţan.
La două puncte termice, unde ieri încă nu erau făcute manevrele de furnizare a agentului termic, se analiza oportunitatea luării acestei măsuri, în condiţiile în care asociaţiile deservite sunt rău-platnice, în cazul unora nefiind achitate nici măcar facturile energiei termice consumate anul trecut.
„Voi cere celor de la Thermonet să analizeze cu mare atenţie situaţia asociaţiilor rău-platnice, să se vadă exact care sunt scările de bloc în care sunt rău-platnicii şi unde. E păcat să aibă de suferit cei care au plătit corect aceste servicii.
Din punctul meu de vedere, ar trebui să se furnizeze energie termică şi la asociaţiile de proprietari rău-platnice, cu condiţia întocmirii unor grafice de eşalonare care să fie respectate”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Situaţia exactă a blocurilor în care caloriferele nu se vor încălzi va fi cunoscută zilele următoare, când se va încheia operaţiunea de pornire etapizată a sistemului de termoficare a Sucevei şi se va clarifica şi situaţia datornicilor.