Zeci de factori poştali din municipiul Suceava au protestat vineri dimineaţă în faţa Oficiului Poştal de Distribuire, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de salariile mici, de lipsa echipamentelor necesare practicării meseriei lor, precum şi de nerespectarea promisiunilor care le-au tot fost făcute.
„Nu cerem mila nimănui, cerem doar salarii decente pentru munca noastră!”, „Salvaţi Poşta Română!”, „Vrem să muncim, nu să murim!” şi „Cerem convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie CN Poşta Română!” sunt câteva dintre mesajele de protest ale poştaşilor suceveni.
„În urma protestului spontan de săptămâna trecută a fost convocat Consiliul de Administraţie, aşa cum ni s-a promis, doar că nu s-a respectat protocolul prevăzut în contractul colectiv de muncă, prin care conducerea SLPR trebuia să fie invitată ca observator la şedinţa CA. Cu toate acestea conducerea sindicatului a aflat de şedinţă şi a intrat în sală, neinvitată”, a spus Carmen Baciu, preşedintele executiv al Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română.
Nu doar că nu s-a găsit o rezolvare la problemele semnalate de poştaşii din toată ţara, ci se discută de un nou val de disponibilizări, una dintre variante vizând 400 de persoane şi alta 700 de salariaţi ai Poştei Române, în 2017.
„Conducerea sindicatului nu era pusă în temă în această privinţă. Se voia luarea unei decizii şi sindicatul să fie pus în faţa faptului împlinit. Nu s-a pus deloc problema majorărilor salariale, una dintre revendicările noastre principale. De aceea se solicită în mod expres convocarea Consiliului de Administraţie, cu invitarea sindicatului, astfel încât conducerea instituţiei să primească mandat să convoace comisia de negocieri şi să asculte revendicările noastre. Până atunci vom continua cu proteste! Trebuie să continuăm, să nu cedăm! Trebuie să fim uniţi şi să-i determinăm să se implice în salvarea Poştei”, a transmis Carmen Baciu, preşedintele executiv al Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, celor prezenţi la acţiunea de protest.
Salarii decente, dorinţa tuturor factorilor poştali
Cele mai dese scandări ale protestatarilor din cadrul Poştei Române au făcut referire la salarii şi la dorinţa lor de a avea cu ce îşi întreţine familia.
Aceştia au spus că, după zeci de ani de muncă, cu toate sporurile incluse, au ceva mai mult decât salariul minim pe economie şi că singura lor dorinţă ar fi ca veniturile salariale să fie echilibrate cu cele din Bucureşti, unde colegii lor, care fac aceeaşi muncă, iau cu 600-700 de lei mai mult.
„Vrem salarii la nivel european”, au strigat la un moment dat unii dintre ei, după care, realizând că e un vis imposibil, s-au mulţumit să solicite „salarii decente”.
20 de kilometri pe zi, cu „papuci de mort”
Imaginea poştaşului cu costum special, geantă de piele şi chipiu a dispărut de mult. Fiecare e îmbrăcat acum cu ce poate, cu haine mai mult sau mai puţin uzate, încălţaţi cu adidaşi, dar nu de firmă. Meseria de poştaş presupune multe deplasări pe jos, indiferent de vreme.
„În primul rând ne trebuie bocanci sau pantofi, în funcţie de anotimp, costumul de poştaş – pantaloni, vestă sau geacă, şapcă, geantă – echipamentul de lucru. De patru ani de zile nu am mai primit echipament de poştaş. Bocanci şi pantofi am primit, dar de proastă calitate, încât într-o săptămână de purtat deja s-au uzat”, spune un poştaş care are zilnic de mers cel puţin 11 km pe jos, pentru a duce corespondenţa.
„Sunt de carton, ca papucii mortului”, spune cu năduf un alt poştaş.
Poşta Română are 26.000 de angajaţi, iar 13.000 dintre aceştia au salariul minim pe economie. Dacă nu le vor fi luate în seamă revendicările, sindicaliştii ameninţă cu proteste de amploare.