Asociaţia Help Autism a inaugurat miercuri, 5 octombrie, în municipiul Suceava, cel de-al şaselea centru de evaluare psihologică şi intervenţie timpurie în autism al asociaţiei, unde copiii cu autism din Suceava beneficiază de terapie gratuită. Noul centru, deschis în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (DGASPC), vine în continuarea parteneriatului public-privat încheiat încă din anul 2013, în cadrul proiectului „Și ei au dreptul la viaţă”, proiect care a stat la baza înfiinţării filialei Help Autism Suceava. Pe durata derulării parteneriatului, specialiştii Help Autism au coordonat şi supervizat activitatea psihologilor locali, în virtutea unui transfer de bune practici menit să contribuie la profesionalizarea personalului din instituţia de stat. De asemenea, copiii cu vârste între 1 şi 4 ani, din tot judeţul, au beneficiat de servicii gratuite de diagnostic precoce şi evaluare psihologică complexă. Șapte copii provenind din familii defavorizate au fost diagnosticaţi, fiind incluşi în programul de intervenţie terapeutică individuală.
Implicarea directă a părinţilor în proiect
Noul Centru Help Autism din municipiul Suceava va funcţiona în continuare în clădirea deţinută de DGASPC, pe bdul George Enescu, şi a fost deschis cu sprijinul cofinanţării din fonduri elveţiene şi al programului asociaţiei “Părinte pentru Părinte”. Astfel, în acest centru, 30 de copii urmează gratuit, încă din luna august a acestui an, programe personalizate de terapie comportamentală. Prin programul „Părinte pentru Parinte”, iniţiat de Asociaţia Help Autism în anul 2013, părinţii beneficiari ai asociaţiei contribuie din fondurile strânse pentru terapia copiilor lor la integrarea în programe de terapie gratuită a altor copii cu autism.
Prezentă la Suceava, preşedinta Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, le-a vorbit celor prezenţi la evenimentul de lansare despre emoţia primilor paşi ai parteneriatului şi despre fericirea de a se întoarce, de fiecare dată, în familia Help Autism de la Suceava. "Iată că au trecut deja doi ani şi jumătate, şi am vie în suflet emoţia care m-a cuprins atunci când am ajuns pentru prima dată la Suceava, cu gândul de a întinde o mână copiilor de aici. Am bătut la uşile autorităţilor locale, am apelat la sponsori şi am cerut ajutor, ajutor pentru a putea ajuta, la rândul meu, iar răspunsurile nu au întârziat. Am găsit aici o comunitate implicată, sensibilă la nevoile semenilor şi la ceea ce aveam noi de oferit, iar acesta a fost începutul poveştii Help Autism Suceava. Însă cea mai profundă emoţie mi-o provoacă şi acum părinţii, părinţi pe care i-am cunoscut în urmă cu doi ani şi jumătate, descumpăniţi şi îngrijoraţi, şi pe care îi regăsesc astăzi, frumoşi, veseli, plini de speranţă pentru copiii lor ieşiţi deja din programele de terapie. În spiritul Help Autism, după ieşirea din program, au continuat să fie parte din familie, să ajute la strângerea de fonduri pentru alţi copii aflaţi la începutul drumului către recuperare, dând astfel bunătatea mai departe”, a declarat Daniela Bololoi.
Peste 250 de copii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, în judeţ
Prin deschiderea acestui centru din municipiul Suceava, Asociaţia Help Autism va oferi celor 30 de copii cu tulburări de spectru autist servicii terapeutice individualizate şi metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă şi pentru dobândirea de abilităţi specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învăţământul de masă şi în societate. La nivelul judeţului Suceava, în anul 2016 sunt înregistraţi în evidenţele DGASPC peste 250 de copii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, însă, neoficial, numărul lor se estimează a fi mult mai mare. Mai multe informaţii privind proiectul iniţiat de Asociaţia Help Autism puteţi obţine de la Lăcrămioara Rediu, manager de proiect: lacramioara.rediu@helpautism.ro; telefon: 0742 028 855.