Recoltarea culturii de floarea-soarelui de pe o suprafaţă de teren din comuna Hănţeşti s-a transformat într-un război al plângerilor penale, între două firme. Este un caz în care sunt foarte multe semne de întrebare, iar în mod cert cel puţin cineva a încălcat flagrant legea. Foarte important în această poveste este şi rolul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, care trebuie să verifice în amănunt cum s-au încasat subvenţiile pe teren şi cine l-a lucrat în realitate.
Detaliile unui scandal pe care poliţiştii şi procurorii ar trebui să-l cerceteze în amănunt
SC Agricola Tips SRL Siminicea, reprezentată de Ilie Tipa, şi SC Euroagripies SRL Iaşi, reprezentată de un italian, Mario Pasquale, se acuză reciproc de tulburare de posesie şi înşelăciune.
Pe de o parte, reprezentanţii firmei italiene reclamă că utilajele firmei din Siminicea, Agricola Tips SRL, au recoltat luna trecută cultura de floarea-soarelui pe 85 de hectare, deşi ei au contracte de arendă cu oamenii. Mai mult, Claudia Ursu, jurist în cadrul Euroagripies SRL Iaşi, a arătat că firma a plătit arendă oamenilor şi a încasat subvenţia de la APIA. Terenul a fost însă însămânţat şi recoltat de Ilie Tipa.
Acesta din urmă recunoaşte că a recoltat floarea-soarelui şi vine şi el cu contracte de arendă pe care le are pe 47 de hectare de teren şi care sunt înregistrate la Primăria Hănţeşti. Mai mult, explică faptul că lucrează mult mai mult teren, în baza unor convenţii cu sătenii, care i-au dat acordul în scris să lucreze pământul. Şi aici apar semne de întrebare privind modul cum s-au încasat subvenţiile.
„Acest domn italian are cazier fiscal, având datorii neachitate, şi nu mai avea voie să înfiinţeze firme cu obiect de activitate în agricultură. Întrebarea mea este cum de a încheiat el contracte de arendă ce sunt înregistrate la Primăria Hănţeşti? Sunt 14 hectare de teren pe care avem contracte şi eu, şi firma lui, ne suprapunem, însă eu am avut primele contracte”, a declarat Ilie Tipa, care acuză că aceste probleme nu puteau apărea fără complicitatea celor de la Primăria Hănţeşti. Şi acesta la rândul său a depus plângeri împotriva firmei ieşene patronate de italian.
Ilie Tipa a mai declarat că va sesiza APIA că firma cu care este în conflict a încasat subvenţie, deşi terenul l-a însămânţat şi lucrat el.
După cum a relatat în nenumărate rânduri presa ieşeană, italianul Mario Pasquale a înregistrat, pe o altă firmă, datorii de aproape 3 milioane de lei către mai multe firme, care s-au înscris la masa credală pentru a-şi recupera datoriile. Pe de altă parte, nici Ilie Tipa nu a fost ocolit de scandaluri şi dosare penale, fiind acuzat că şi-a extins ilegal terenurile lucrate.
Ce figurează oficial în documentele primăriei
În tot acest scandal, care ascunde din punctul nostru de vedere nu una, ci mai multe fapte penale, am încercat să obţinem lămuriri de la primarul din Hănţeşti, Daniel Olariu. Acesta spune că relaţia dintre cele două firme este foarte greu de desluşit, un amănunt important fiind că iniţial italianul şi Ilie Tipa au fost asociaţi şi au colaborat.
Scriptic, în evidenţa Primăriei Hănţeşti situaţia stă în felul următor: firma Agricola Tips are contracte de arendă pentru 47 de hectare, în timp ce firma Euroagripies SRL Iaşi pe 270 de hectare. În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, firma Agricola Tips figurează doar cu 4 hectare cultivate, în timp ce firma ieşeană, cu 98,9 hectare. Probabil, de la aceste documente oficiale va pleca şi ancheta poliţiştilor.
Primarul Daniel Olariu a declarat că a avertizat în mai multe rânduri localnicii cu privire la hârtiile pe care le semnează. De exemplu, mulţi oameni cred că au dat pământul în arendă pentru un an de zile, însă contractele sunt pe perioade mult mai lungi. Ilie Tipa, de exemplu, are contracte pe perioada 2014-2022.