Marţi s-a născut la Spitalul Municipal Rădăuţi primul copil refugiat, provenit dintr-o familie din lotul de persoane transferate din Grecia, în cadrul programului de relocare intra UE. Părinţii bebeluşului, mama din Iran şi tatăl din Irak, se aflau în România din luna august, de când au parcurs procedurile şi au primit statutul de refugiat. Mattia, născut marţi după-amiază la Rădăuţi, este un băieţel sănătos, cu o greutate de 3,5 kg, care însă a venit pe lume prin cezariană, în urma deciziei luate de medicii ginecologi. Maria Chifan, medic primar ginecolog la Spitalul Rădăuţi, ne-a relatat:”Am avut două cazuri. Unul acum un an şi jumătate, din Irak, o femeie cu a patra cezariană, al optulea ei copilaş, am înţeles că e plecată de la centrul de refugiaţi. Şi doamna, care avea copilul în prezentaţie pelvină, deci oricum nu putea să nască normal, la primul copil. El venea cu funduleţul, nu venea normal, avea şi o circulară strânsă de cordon şi l-am scos printr-o intervenţie de necesitate, care trebuia făcută. E bine, copilul a luat nota 8, 3 kilograme şi jumătate, masculin, 50 de centimetri lungime. Un copil frumos pentru că şi părinţii lui sunt frumoşi. A fost primul copil născut de părinţii sosiţi în valul ăsta de imigranţi, veniţi în vară din Grecia. Mama e mulţumită, se simte bine, s-a ridicat chiar ieri după operaţie, se întâmplă chiar rar şi am rămas uimiţi. Se vede că sunt nişte oameni citiţi, şcoliţi, se vede că sunt mai deosebiţi. Ne înţelegem cu ei în engleză, mai gesticulăm, cu dânsa chiar ne-am înţeles bine.”
Părinţii vor cetăţenie română pentru fiul lor născut la Rădăuţi
Tânărul tată de origine irakiană ne-a povestit sumar despre calvarul prin care a trecut până a ajuns în Europa şi ne-a spus că îşi doreşte cetăţenie română pentru fiul său, născut marţi, la Rădăuţi.
”Acum un an şi jumătate am ieşit din ţara mea ilegal, cu o călăuză, din cauza problemelor pe care le-am avut. Am ajuns apoi în Grecia, după ce am încercat de două ori să plecăm din Turcia, prima dată fiind salvaţi de poliţiştii de frontieră turci. A doua oară am ajuns după 8 ore în Grecia, plătind câte 2.400 de dolari de persoană. Soţia mea a rămas însărcinată în urmă cu 9 luni, când ne aflam în Turcia. După cinci luni am plecat în Grecia şi de aici am fost transferaţi în România, după alte 3 luni şi jumătate, cu avionul la Bucureşti şi apoi la Rădăuţi. Copilul meu aş vrea să semene cu mama lui, care e frumoasă. Aici, în România, nu avem deocamdată planuri, ne-am apucat să învăţăm limba română, dar copilul nostru am vrea să aibă cetăţenia română.”
După perioada de spitalizare necesară, copilul şi mama acestuia se vor întoarce la Centrul de Azil Rădăuţi, urmând să fie înregistrat ca cel mai tânăr solicitant de azil din România.