În cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri, 5 octombrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Mihai Ardeleanu, a vorbit despre implementarea unui proiect nou, şi anume înfiinţarea Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie (CNECE) în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
În acest sens, a fost invitată la conferinţă coordonatoarea proiectului, dr. Ana Miron, doctor în ştiinţe medicale, medic specialist neurologie pediatrică, epileptolog, competenţă electroencefalografie, care a declarat că „Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie va fi un <centru satelit> al departamentului Ruhr-Epileptologie, Spitalul Clinic Universitar Knapschaftskrankenhaus, Bochum din Germania. Dezvoltarea Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, va duce la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical, cu scopul de a creşte accesibilitatea pacienţilor cu epilepsie la tehnici diagnostice moderne şi terapeutice adecvate, cu scăderea morbidităţii epileptice şi creşterea calităţii vieţii, ceea ce va creşte vizibilitatea judeţului Suceava în întreaga regiune multinațională a Europei de Est şi va asigura profit esenţial”.
Dr. Ana Miron a explicat că scopul unităţii de video-monitoring la Suceava este „evaluarea manifestărilor paroxistice şi a schimbărilor EEG (electroencefalogramă) cu determinarea localizării debutului şi propagării descărcărilor paroxistice, care pot fi reprezentate clinic prin convulsia epileptică, drept component al evaluării epileptice, pentru diagnosticarea şi stabilirea schemei corecte de tratament antiepileptic, inclusiv pentru chirurgia epilepsiei”.
Angajaţii centrului, instruiţi în străinătate
Calitatea medicală a centrului care va funcţiona la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava este garantată de faptul că angajații săi au obţinut formarea specializată în epileptologie în diferite centre de epilepsie europene. În plus, Departamentul Ruhr-Epileptologie, Bochum, Germania, unul dintre cele mai vizibile centre de epilepsie din Germania, este partenerul noului Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România sunt luaţi în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, care primesc tratament rambursat prin casa de asigurări. Specialiştii din România estimează însă că numărul bolnavilor de epilepsie ar fi mult mai mare, între 300.000 şi 500.000.
Prima intervenţie neurochirurgicală la Suceava, preconizată pentru luna martie 2017
Dr. Ana Miron a precizat că în următoarea perioadă, septembrie-decembrie 2016, se va lucra la amenajarea spaţiilorCNECE pentru internarea pacienţilor, achiziţionarea echipamentului pentru video – EEG monitoring pentru evaluarea şi stabilirea diagnosticului în etapa prechirurgicală; formarea registrului bolnavilor de epilepsie; elaborarea site-ului CNECE; elaborarea Programului de colaborare cu Clinica Ruhr–Epileptologie, Knapschaftskrankenhaus, Bochum, Germania: Evaluări prechirurgicale neinvazive şi invazive pentru pacienţii cu epilepsie farmacorezistentă şi intervenţii neurochirurgicale pentru chirurgia epilepsiei.
În ianuarie 2017 urmează etapa de evaluare prechirurgicală neinvazivă, în parteneriat cu prof. J. Wellmer, Clinica Knapschaftskrankenhaus, Ruhr-Epileptology, Bochum, Germania: Evaluarea prechirurgicală neinvazivă a pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă pentru elucidarea candidaţilor eligibili pentru chirurgia epilepsiei şi achiziţionarea echipamentului neurochirurgical. În luna martie a anului viitor, coordonatoarea proiectului îşi doreşte ca la Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie (CNECE) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava să aibă loc „prima intervenţie neurochirurgicală, în parteneriat cu dr. Marec von Lehe, Clinica Knapschaftskrankenhaus, Ruhr-Epileptology, Bochum din Germania”.