După ce în acest an a câştigat onorabilul titlu de Școală Europeană, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară continuă misiunea creşterii dimensiunii sale europene prin cele două noi proiecte Erasmus Plus aprobate. Primul, STEP – „Students Training through Erasmus Plus”, pentru anul şcolar 2016-2017, este un proiect de formare profesională a elevilor de la profil tehnic, iar cel de al doilea este un parteneriat strategic între trei şcoli europene, din Slovacia, România şi Italia, cu titlul CIL - „Cooperative Interactive Learning”, urmând a fi derulat în perioada septembrie 2016-august 2018.
După cum a declarat directoarea Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Tatiana Hladiuc, „proiectul CIL se adresează elevilor de la profilul turism şi alimentaţie şi îşi propune să promoveze învăţarea bazată pe colaborare, o metodă eficientă pentru includerea elevilor cu probleme de învăţare, a elevilor din medii defavorizate, în special a celor din mediul rural. Datorită globalizării pieţei muncii, elevii de la şcolile tehnice trebuie să îşi dezvolte capacităţile antreprenoriale, cele de operare pe calculator şi cele de comunicare în limba engleză. Prin acest proiect dorim să încurajăm şi să motivăm elevii pentru a finaliza studiile şi a obţine calificările corespunzătoare, oferindu-le competenţe noi într-un mediu de învăţare internaţional, bazat pe colaborare şi interculturalitate.”
24-28 octombrie, Colegiul Tehnic va fi gazda primei activităţi de învăţare cu elevi slovaci, români şi italieni
Proiectul CIL a debutat pe 23 septembrie, printr-o conferinţă Skype cu profesorii şi elevii şcolilor partenere, sărbătorind în acest fel şi European Day of Languages - Ziua Europeană a Limbilor Străine. Elevii celor trei şcoli au făcut astfel cunoştinţă, deocamdată virtual, urmând a se cunoaşte personal în timpul celor trei activităţi de învăţare prevăzute în cadrul proiectului. În perioada 27-29 septembrie a avut loc prima întâlnire de proiect la şcoala coordonatoare Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Kereskedelmi es Szolgaltatoipari Szakkozepiskola din localitatea Komarno, Slovacia. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat Violeta Iacentiuc, profesor coordonator, şi Cristina Lupan, profesor discipline tehnice – turism şi alimentaţie.
Profesoara Violeta Iacentiuc a precizat că „la această primă întâlnire s-au discutat toate aspectele importante pentru implementarea proiectului, începând cu criteriile de selecţie a elevilor participanţi la activităţile de învăţare şi terminând cu prezentarea modului în care vor fi elaborate produsele finale ale proiectului. Au fost stabilite datele exacte ale mobilităţilor şi ale activităţilor virtuale de învăţare”.
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară va fi gazda primei activităţi de învăţare cu elevii slovaci, români şi italieni, în săptămâna 24-28 octombrie 2016. Tot în timpul acestei prime reuniuni de proiect s-au elaborat chestionarele necesare bunei derulări a proiectului, s-au discutat modalităţile de monitorizare a progresului elevilor, s-a prezentat structura viitorului website şi s-au stabilit de comun acord metodele de diseminare şi graficul acestora. Profesorii suceveni au completat că întâlnirea de lucru de la şcoala slovacă a fost un start foarte bun pentru acest parteneriat strategic între cele trei şcoli europene. În timpul liber, profesorii participanţi au putut vizita câteva obiective din oraşul Komarno, cel mai interesant fiind Piaţa Europa, în care fiecare clădire este construită în stilul caracteristic al unei ţări europene membre UE, o idee a municipalităţii care arată deschiderea acestei localităţi de pe malul Dunării către Europa.