Principala problemă cu care se confruntă Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, lipsa spaţiilor de cazare pentru studenţi, ar urma să fie rezolvată parţial, în noul an universitar, prin achiziţia a două imobile în municipiul Suceava, care să fie transformate în cămine.
Anunţul a fost făcut de rectorul USV, Valentin Popa, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2016-2017, în care şi-a exprimat regretul că numărul tot mai mare de studenţi şi atractivitatea de care se bucură această instituţie educaţională nu sunt dublate de o ofertă de cazare satisfăcătoare.
„Pentru campusul 2 al Universităţii, care prevedea patru noi cămine studenţeşti, nu a fost identificată încă o soluţie de finanţare nerambursabilă. Nici autorităţile locale nu au avut drept prioritate găsirea unei soluţii pentru creşterea spaţiilor de cazare ale universităţii, de parcă studenţii suceveni nu ar aparţine comunităţii sucevene. Spaţii de cazare la liceele din oraş există şi mulţumim că totuşi primim, în regim de elev, locuri de cazare în aceste cămine, într-un număr considerabil, de peste 100 de locuri”, a menţionat Valentin Popa.
Anual, instituţia poate onora doar jumătate din numărul de cereri pe care studenţii le depun pentru un loc în cămine, deoarece are în administrare doar cinci cămine studenţeşti, cu o capacitate de circa 1.100 de locuri.
Marea nemulţumire a rectorului USV vizează un cămin din incinta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, care este ocupat de câteva familii care figurează ca şi cazuri sociale, dar şi de persoane al căror statut este neclar. Respectivul cămin a fost an de an o sursă de nemulţumire pentru locuitorii din zonă, din cauza mormanelor de gunoaie aruncate pe geam de cei care locuiesc în el.
„De aproape doi ani discutăm cu domnul primar şi cu consilierii locali despre preluarea în administrare a unui cămin, utilizat într-o mică măsură, pentru câteva cazuri sociale. Dar hotărârea CL nu a fost dusă până acum la îndeplinire. Căminul respectiv este aproape în ruină, iar lucrările de reabilitare pe care ne propunem să le suportăm dintr-un credit bancar vor dura cel puţin un an. Nici documentaţia necesară, nici eliberarea imobilului nu au fost finalizate. Iar acel imobil ar fi asigurat peste 100 de locuri de cazare”, a spus reprezentantul universităţii sucevene.
Cumpărarea a două imobile, o soluţie mai rapidă
Sătui să tot aştepte ca transferul căminului de la Colegiul Alimentar să se facă şi faptic, nu doar scriptic – decizia de Consiliu Local a fost dată în luna aprilie, reprezentanţii USV au abordat problema altfel – tranzacţii imobiliare directe.
„În aceste condiţii am decis că trebuie să facem ceva cu propriile noastre forţe şi astfel am demarat procedurile de evaluare şi negociere pentru achiziţionarea a două noi imobile în proximitatea Universităţii. Sperăm să finalizăm cât mai curând procesul de achiziţie şi la finalul acestui nou an universitar să putem dispune de cel puţin 120 de noi locuri de cazare”, a explicat rectorul Valentin Popa.
Finanţarea necesară achiziţiei şi transformării celor două imobile în cămine de studenţi va fi asigurată prin credite bancare.