Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Noaptea cercetătorilor”, care a avut loc vineri seara, pe platoul din faţa Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), s-a dovedit a fi cea mai de succes de până acum, numărul vizitatorilor fiind foarte mare, pe măsura interesului stârnit de numeroasele surprize care le-au fost pregătite acolo.
Activităţile au fost împărţite în trei zone. Cea mai mare, ca întindere, a fost cea de „Hands-on”, unde fiecare putea să atingă şi să studieze de aproape fel de fel aparaturi, maşinării, creaţii ale tinerilor cercetători, realizate sub îndrumarea profesorilor, ori să observe fel de fel de fenomene chimice sau fizice, extrem de atractive.
Chimia distractivă, energiile regenerabile, realitatea augmentată, extragerea ADN-ului din material biologic, elemente de criminalistică, depistarea produselor alimentare false, robotică şi mecatronică au fost doar câteva din numeroasele surprize captivante de care s-au bucurat vizitatorii de toate vârstele.
Zona Agora a fost locul de dezbatere pe diverse teme ştiinţifice, acolo putând fi urmărite şi filme ştiinţifice 2D şi 3D, spectacole de Planetariu, Expo Inventica, argumentele şi informaţiile proiectului „Adoptă o casă bucovineană”, iar pentru doritori s-au făcut înscrieri pentru actorie medievală.
Zona Sci Fun a fost cea în care s-a jucat şah şi scrabble, pe o tablă uriaşă, au fost făcute demonstraţii de touchball – un joc inventat la USV, s-a putut învăţa cum se face reciclarea creativă, iar cei mici au avut parte de jocuri recreative.
Pe lângă Tombola „Noaptea Cercetătorilor Europeni” a mai avut loc şi concursul InfoEuropa.
Potrivit organizatorilor (USV, Inspectoratul Şcolar Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus, Primăria municipiului Suceava), evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, proiectul adresându-se tuturor, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.
Evenimente similare au avut loc simultan, în data de vineri, 30 septembrie, în peste 250 de oraşe din Europa şi nu numai.
Evenimente de popularizare a ştiinţei au mai avut loc în 14 oraşe din România: Arad, Alba Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cugir, Deva, Oradea, Piatra Neamţ, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu şi Tulcea.