După ce au protestat în mai multe rânduri faţă de scumpirea poliţelor RCA, atât în Suceava, cât şi la Bucureşti, transportatorii suceveni au decis să se organizeze într-o asociaţiei care să le apere mai bine drepturile. În cursul zilei de ieri, într-o şedinţă care a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie, câteva zeci de proprietari de firme de transporturi din judeţ au decis constituirea Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.
Şedinţa a avut loc în prezenţa preşedintelui de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transporturi (FORT), Augustin Hagiu. „Suntem aici pentru a sprijini această organizare şi suntem convinşi că după ce lucrurile se vor încheia din punct de vedere legal, asociaţia va funcţiona şi va deveni un liant al dialogului social între autorităţile locale, Prefectură, Consiliul Judeţean și Consiliul Local, şi transportatori”, a spus Augustin Hagiu. El a precizat că noua asociație din Suceava va reprezenta în acelaşi timp și o platformă de informare a transportatorilor din Suceava cu privire la ceea ce se întâmplă în plan legislativ, şi nu numai. „Evident, prin ulterioara afiliere la o structură patronală reprezentativă la nivel naţional, transportatorii din Suceava se vor implica în ceea ce înseamnă modificări legislative, în proiectele de lege”, a explicat Hagiu.
El a subliniat că are încredere că în noua asociaţie se vor înscrie un număr important de transportatori din judeţul Suceava, subliniind faptul că forţa acestora şi puterea lor de organizare au fost dovedite la ultimele proteste împotriva scumpirii poliţelor RCA. „Mă raportez la manifestaţiile publice şi protestele care au avut loc din cauza problemei RCA. Şi pot să spun că am avut o participare consistentă în Suceava. Au fost peste 120 de firme de transport marfă care s-au implicat în proteste, care au venit şi la Bucureşti, dar care au manifestat şi aici, la Suceava”, a declarat preşedintele de onoare al FORT.
Augustin Hagiu a arătat că transportatorii suceveni aveau nevoie de o structură asociativă care să le reprezinte drepturile. „Suceava poate este puţin în urmă din acest punct de vedere, dar nu este prea târziu. Oamenii au demonstrat unitate aici, în domeniul transporturilor, şi lucrul acesta se concretizează prin înfiinţarea acestei asociaţii. Problemele legate de poliţele RCA au fost picătura care a umplut paharul. Probleme sunt şi vor mai fi cu transporturile rutiere. Tocmai de aceea, o asociaţie care adună la un loc interesele unei bresle poate să răzbată mai uşor aceste probleme. Şi acesta este obiectivul principal. Să protejăm sectorul de transport, sectorul economic pe care fiecare firmă îl reprezintă şi în acelaşi timp să ajutăm la nivel central ca deciziile să ţină cont şi de acest sector de activitate”, a spus Hagiu. El a mai spus că, în şedinţa de ieri, asociaţia s-a constituit la nivel de membri fondatori, urmând ca în perioada următoare transportatorii de mărfuri din Suceava să-şi desemneze viitoarea conducere.