Proiectul turistic „Crăciun în Bucovina” a fost lansat, în mod oficial, în cadrul ediţiei de anul acesta a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina”, care a avut loc la finalul săptămânii trecute pe esplanada Iulius Mall Suceava. Lansarea proiectului a fost făcută sâmbătă de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de acesta fiind preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ucraina, Ivan Muntean. La lansarea proiectului a fost prezentă o delegaţie de peste 100 de persoane din regiunea Cernăuţi, formată din oameni de afaceri şi reprezentanţi din administraţia locală. Gheorghe Flutur a anunţat că proiectul „Crăciun în Bucovina” va începe pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, şi se va încheia cu sărbătorile de iarnă pe stil vechi. De altfel, Gheorghe Flutur a precizat că unul dintre elementele principale ale acestui proiect va fi promovarea sărbătorilor pe stil vechi, cu scopul de a atrage cât mai mulţi turişti din Ucraina.
„Pachetul Crăciun în Bucovina are mai multe componente. Începe pe 6 decembrie, de la Moş Nicolae. Apoi vom avea o componentă de şezători şi de creat colinde şi urături. Vom avea ca noutate o promovare mai intensă a Crăciunului şi a Anului Nou pe stil vechi. Aici este o delegaţie importantă din Ucraina, şi am lansat promovarea sărbătorilor pe stil vechi. Vrem cât mai mulţi turişti din Ucraina să vină aici, în unităţile de cazare din judeţul Suceava. Apoi, vom promova intens gastronomia din Bucovina, care este nemaipomenită şi avem cu ce ne lăuda, mâncarea extraordinară a gospodinelor din Bucovina”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. El a adăugat că tot în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”, în data de 27 decembrie 2016 va avea loc Festivalul Internaţional al Obiceiurilor de Iarnă, eveniment care va fi organizat la Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei.
Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că a solicitat Centrului Naţional de Informare Turistică Suceava ca împreună cu unităţile de cazare din judeţ să pregătească deja pachetele de oferte pentru sărbătorile de iarnă din Bucovina pentru ca acestea să poată fi deja achiziţionate de turişti. Flutur a mai spus că în acelaşi timp vor fi promovate tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, dar şi principalele atracţii, un element important fiind şi domeniile de schi din judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a spus că în perioada următoare proiectul Crăciun în Bucovina va fi promovat şi la Cernăuţi, în Ucraina.
Mii de vizitatori la standurile expozanţilor de la Târgul „Produs în Bucovina”
Profitând de vremea foarte bună, mii de suceveni, şi nu numai, au vizitat standurile expozanţilor prezenţi la ediţia de anul acesta a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina”. Sâmbătă, încă de la deschiderea târgului, sucevenii au venit să guste şi să cumpere cele mai bune produse ale producătorilor din judeţul Suceava. Astfel, vizitatorii s-au putut delecta cu păstrăv afumat sau la grătar, cu porc la proţap, scrijele făcute pe plită, cu brânză şi slănină, preparate făcute pe grătar, mâncăruri tradiţionale preparate la stână, după care au putut să-şi potolească setea cu must proaspăt, sucuri naturale, bere şi bere de casă. La toate acestea s-au adăugat produsele din carne şi lapte, legume, fructe, murături, produse de panificaţie şi dulciuri pe care producătorii din judeţul Suceava le-au prezentat spre vânzare în cadrul târgului. Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, vizitatorii au putut să asiste şi la spectacolele folclorice susţinute de ansambluri şi formaţii artistice din judeţ. Scena a fost amenajată lângă o cămară din Bucovina, iar locurile pentru spectatori au fost amenajate pe baloţi din paie.
Concursuri de învârtit sarmale, de curăţat păstrăv şi cartofi
Vizitatorii care au fost prezenţi sâmbătă la târgul de toamnă au avut posibilitatea să asiste şi la mai multe concursuri inedite pregătite de organizatori, de la cele între bucătari, până la cele de curăţat păstrăvi sau cartofi, sau de frământat brânza. Bucătarii veniţi împreună cu expozanţii la târg, dar şi cei de la centrele sociale de la instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean, dar şi elevi de la licee din Suceava s-au întrecut la concursul de „cel mai bun bucătar”, câştigătorii primind coşuri cu produse tradiţionale din Bucovina. Un concurs care a atras un public numeros a fost cel de învârtit sarmale, câştigat de o gospodină din comuna Șcheia, Georgeta Bleorţu, bucătăreasă la Cantina de Ajutor Social din Suceava.
Întâlnire între oamenii de afaceri suceveni şi ucraineni
Tot în cursul zilei de sâmbătă, oamenii de afaceri din Ucraina care au făcut parte din delegaţia din regiunea Cernăuţi invitată la Târgul de Toamnă „Produs în Bucovina” au participat la o întâlnire cu administraţia judeţeană, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava şi oameni de afaceri din judeţ. La întâlnire au participat peste 50 de oameni de afaceri. După discuţii, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că pentru oamenii de afaceri din Ucraina va fi lansat un site special cu poveşti de succes ale unor întreprinzători suceveni care au realizat proiecte din fonduri europene.
„I-am îndemnat pe oamenii de afaceri din Ucraina să meargă în judeţul Suceava pentru a vedea proiectele europene, proiecte de succes şi pentru a învăţa cum pot şi ei să le implementeze. Este de remarcat faptul că la această întâlnire au participat oameni de afaceri din turism, din industria alimentară, din zona serviciilor, şi îmi exprim speranţa că aceste afaceri vor înflori în perioada următoare, de fiecare parte”, a spus Flutur. El a arătat că CCI Suceava va lansa un site în care vor fi prezentate poveşti de succes şi exemple de bune practici ale sucevenilor care au implementat proiecte europene, pentru a-i învăţat şi pe întreprinzătorii din Ucraina cum pot promova astfel de iniţiative.