Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” desfăşoară proiectul „Alături de cei nevoiaşi şi suferinzi”, iniţiativă ce îşi propune ca în perioada 2 iunie – 15 octombrie să vină în sprijinul a 60 de persoane vârstnice, nevoiaşe. Pentru acestea sunt organizate activităţi de recreere, şedinţe de psihoterapie şi se pregăteşte câte o masă caldă în zilele de sărbătoare.
Conform reprezentanţilor Asociaţiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, beneficiarii acestui proiect sunt persoane vârstnice care sunt singure, nu au venituri ori acestea sunt insuficiente pentru a se întreţine singure, persoane care necesită îngrijire sau sunt supuse riscului de marginalizare socială şi însingurare, situaţie care intervine frecvent la persoanele de vârsta a treia.
„Proiectul urmăreşte dezvoltarea sentimentului de toleranţă şi solidaritate prin conştientizarea publicului asupra problematicii persoanelor vârstnice cu dizabilităţi sau aflate în situaţii de risc. Vrem să stimulăm şi să facilităm accesul persoanelor vârstnice la viaţa socială, asigurându-le identitatea, demnitatea, autonomia şi siguranţa. Aceste activităţi vor contribui la creşterea încrederii în propria persoană, diminuarea fenomenului de marginalizare, dar şi la creşterea calităţii vieţii beneficiarilor”, au subliniat reprezentanţii asociaţiei.
Proiectul „Alături de cei nevoiaşi şi suferinzi” implică patru şedinţe lunare de consiliere psihologică a bătrânilor, la domiciliul acestora. Totodată, în cadrul proiectului se organizează patru mese festive, „activitate care să-i scoată din mediul lor, să simtă că nu sunt uitaţi de societate, cu ocazia a diferite sărbători – 2 iunie, de Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, de 29 iunie, de Sf. Petru şi Pavel, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, şi 1 octombrie, când e Ziua internaţională a persoanelor de vârsta a III-a. Persoanele vârstnice sunt părinţii şi bunicii noştri. Datoria noastră faţă de ei este de a-i respecta, înţelege, de a le fi aproape, de a le oferi dragostea noastră, de a-i ajuta, fiecare după puterea sa... fizic, material, financiar, afectiv”, arată iniţiatorii acestui demers.
Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava şi al Consiliului Local Suceava prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2016.
Înfiinţată în 2008, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-a implicat activ în numeroase campanii de strângere de produse alimentare şi bunuri, oferite persoanelor vârstnice.