Detalii inedite în cazul dosarului lui Victor Jucan, profesorul de biologie care a încercat să aranjeze examenul de bacalaureat al unei absolvente de liceu dintr-un alt an. Totul a început în luna august, când tânăra a hotărât să se înscrie din nou la examenul de bacalaureat, pe care l-a susţinut pentru prima oară în anul 2012, însă la acel moment nu a promovat proba la matematică. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, tânăra avea nevoie de diploma de bacalaureat, deoarece în anul 2016 a terminat cursurile unei şcoli postliceale, iar pentru a primi diploma de absolvire avea nevoie de diplomă de bacalaureat.
Prin intermediul unei prietene comune, fata l-a contactat pe Victor Jucan şi l-a întrebat dacă poate să o ajute. Profesorul a fost de acord, numai că i-a transmis „că este destul de scump", respectiv o va costa 600 euro.
Imediat după negocieri, a doua zi, profesorul a sunat-o pe tânără şi a întrebat-o când îi aduce suma convenită.
„Denunţătoarea a fost nevoită să împrumute 300 euro, sumă pe care i-a înmânat-o, în numerar, în aceeaşi zi, lui Jucan Victor. După aproximativ o oră - o oră şi jumătate, Jucan Victor a depus în contul personal suma de 1.320 de lei, reprezentând contravaloarea sumei de 300 de euro, la un curs valutar de 4,4 lei pentru un euro. În cursul aceleiaşi zile, Jucan Victor i-a spus denunţătoarei că trebuie să-i dea şi restul de bani, încă 300 de euro până la data de 17 sau 18 august. Astfel, la data de 16.08.2016, Jucan Victor a contactat-o telefonic pe fată, cerându-i diferenţa de bani, astfel că denunţătoarea l-a întrebat dacă nu poate să-i vireze banii într-un cont. Inculpatul a fost de acord şi i-a trimis prin mesaj scris datele contului său bancar. În consecinţă, la rugămintea denunţătoarei, prietenul acesteia, aflat în Iaşi, a virat suma de 300 euro în contul indicat de Jucan Victor”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
„x+y+z”, semnul distinctiv din pagina a treia, partea de sus
Cu o zi înainte de proba la matematică, pe 23 august, profesorul Jucan şi concurenta s-au reîntâlnit. Cu acest prilej, Victor Jucan i-a dat explicaţii despre ce trebuie să facă pentru a primi notă de trecere. Mai exact, profesorul a lăsat de înţeles că are prieteni în comisia de examinare, iar teza fetei va avea un alt regim de corectare.
„Inculpatul Jucan Victor i-a dat instrucţiuni cu privire la modul de redactare a tezei: să scrie cu stiloul, să scrie mult, chiar dacă nu este corect, iar pe a treia pagină a tezei, în partea de sus, să scrie „varianta x+y+z”, acesta urmând a fi semn distinctiv. La data de 24.08.2016, denunţătoarea a susţinut proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat, cu ocazia întocmirii tezei, conformându-se indicaţiilor date de inculpat”, se menţionează în comunicatul transmis de procurori.
Surpriza a venit cinci zile mai târziu, când s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat, ocazie cu care tânăra a constatat că nu a promovat bacalaureatul.
Supărată, fata i-a cerut explicaţii lui Victor Jucan, solicitând în acelaşi timp şi restituirea sumei de 600 de euro. Pentru că profesorul a refuzat-o, fata s-a dus şi a reclamat totul, iar de aici şi până la reţinerea lui Victor Jucan pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă nu a mai fost decât un singur pas.
Ulterior, judecătorii au decis să-l plaseze în arest la domiciliu, măsură care este valabilă şi în prezent.
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.
Procurorii au mai ţinut să precizeze că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.