Violenţa manifestată în familii poate avea urmări complexe, putând afecta iremediabil evoluţia copiilor. Tocmai de aceea, în cadrul săptămânii de prevenire a criminalităţii, poliţia derulează campania ”Tăcerea te face complice-Oprește violenţa!”. La nivelul întregului judeţ au avut loc întâlniri cu cetăţenii, iar poliţiştii de proximitate au mers în familiile în care au fost înregistrate fapte de violenţă pentru a vorbi cu victimele şi a gestiona evoluţia ulterioară a situaţiilor conflictuale.
Campania își propunepromovarea ordinului de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în prevenirea recidivei faptelor cu violenţă.La nivelul tuturor posturilor de poliţie vor exista formulare tipizate de solicitare a ordinului de protecţie, poliţiştii urmând să consilieze victimele şi să le expună posibilitatea formulării unei astfel de cereri. Trebuie precizat că în primele 6 luni ale anului 2016 au fost solicitate 17 asemenea ordine de protecţie, faţă de doar 7 în aceeaşi perioadă a anului precedent.
La finele anului 2015, pe data de 30 decembrie, a fost publicată modificarea la Legea 217/2003, privind combaterea violenţei în familie, atunci când în Monitorul Oficial a apărut Legea nr. 351/2015.Potrivit noului document, cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii. Conform legii, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respectiv obligaţii sau interdicţii.
Obligaţiile și interdicţiile care pot fi impuse agresorului prin ordinul de protecţie pot fi studiate din textul legii amintite. Art. 27 arată că pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei și în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei. Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătorești șise pedepsește cu închisoare de la o lună la un an. În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.