Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 sep 2016 - Anul XXI, nr. 228 (6341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De la începutul anului

26 de bebeluşi care au avut sub 1,5 kg la naştere au fost recuperaţi de medicii de la Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii neonatologi din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au reuşit să salveze în acest an 26 de bebeluşi care s-au născut cu o greutate sub 1,5 kg. Medicul-şef interimar al secţiei Neonatologie, dr. Camelia Filote, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că standardul ridicat al dotărilor şi programele de pregătire de care a beneficiat personalul a permis recuperarea unui număr mare de copii cu greutate foarte mică la naştere, copii cu şanse minime de supravieţuire. 

Medicul Camelia Filote a spus că de la începutul acestui an şi până pe 27 septembrie s-au născut 2.471 de copii, din care 29 au decedat. Din numărul total de nou-născuţi, 20 au fost cu greutate sub 1.000 de grame, iar dintre aceştia 17 au decedat şi trei au fost recuperaţi. Alţi 28 de nou-născuţi au avut la naştere o greutate între 1.000 şi 1.500 de grame, dintre aceştia cinci au decedat şi 23 au fost recuperaţi, iar 40 de nou-născuţi au avut la naştere greutatea cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de grame, trei dintre ei au murit şi 37 au fost recuperaţi.

126 de nou-născuţi au avut greutatea cuprinsă între 2.000 şi 2.500 de grame, din care un copil a murit, 429 de nou-născuţi au avut greutatea între 2.500 şi 3.000 de grame, iar alţi 1.828 de copii au avut greutatea peste 3.000 de grame, trei dintre aceştia au decedat.

Dr. Filote a arătat că maternitatea Suceava, cu nivel III de competenţă, deserveşte judeţul Suceava pentru toţi nou-născuţii şi judeţul Botoşani pentru asistenţa medicală de specialitate acordată nou-născuţilor cu greutate mai mică de 2.000 de grame, care beneficiază de tratament şi îngrijire în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală şi în Compartimentul de Prematuri.

Secţia Neonatologie are în structură 72 de paturi, din care opt sunt în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală, 12 paturi în Compartimentul Prematuri, iar 52 în Compartimentul Rooming, care permit cazarea cuplului mamă-nou-născut şi stimularea alăptării la sân şi diminuarea abandonului.

 

Dotarea secţiei Neonatologie este la cele mai ridicate standarde

Dotarea secţiei include, printre altele, 23 de incubatoare moderne, patru aparate de ventilaţie mecanică, şase sisteme de ventilaţie cu presiune pozitivă, şase pulsoximetre, şapte monitoare cardio-respiratorii, un monitor pentru funcţia cerebrală, două analizoare gaze sanguine, opt lămpi fototerapie, două mese radiante pentru resuscitarea neonatală, un incubator de transport, un ecograf portabil Doppler pentru nou-născuţi, un electrocardiograf, un sistem de screening auditiv, un sterilizator, dar şi o instalaţie de avertizare în caz de incendiu şi camere de supraveghere video.

Patru dintre cei şase medici neonatologi au competenţe în efectuarea de ecografii, în activitate ei fiind ajutaţi de 30 de asistente medicale, opt infirmiere şi două îngrijitoare. Personalul a urmat cursuri de perfecţionare în domeniul neonatologiei organizate la Iaşi şi Bucureşti cu sprijinul UNICEF, al Societăţii Româno-Elveţiene şi al Academie Americane de Neonatologie. ”Nou-născutul sănătos, născut la termen, este îngrijit în sistemul rooming-in, în acelaşi salon cu mama, încurajând alăptarea la sân, sistem ce a fost introdus în maternitatea noastră din 1999, fiind printre primele maternităţi din ţară care au implementat acest sistem”, a subliniat dr. Camelia Filote.

Secţia Neonatologie derulează mai multe programe, precum Prevenirea malnutriţiei la copiii cu greutate mică la naştere, Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal şi Screeningul neonatal pentru depistarea  precoce a fenilcetonuriei şi a hipotiroidiei.

Dr. Filote a mai precizat că în secţia pe care o conduce nu s-au înregistrat deficienţe în privinţa aprovizionării cu medicamente, materiale sanitare, consumabile, dezinfectanţi, produse de curăţenie, lapte praf pentru nou-născuţi sau lapte formulă specială pentru nou-născuţi cu greutate foarte mică la naştere, care au fost achiziţionate de spital din bugetele alocate programelor naţionale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 26 de bebeluşi care au avut sub 1,5 kg la naştere au fost recuperaţi de medicii de la Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 4475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
26 de bebeluşi care au avut sub 1,5 kg la naştere au fost recuperaţi de medicii de la Spitalul de Urgenţă Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei