Străzile municipiului Suceava sunt din nou invadate de câini comunitari, unii dintre ei foarte agresivi, care atacă singuri sau în haită, atât ziua, cât şi noaptea. În zona Nordic din cartierul George Enescu, în Parcul Universităţii, în Zamca, pe platoul din faţa Catedralei, în centru, la garajele din zona cimitirului din George Enescu, la Cartodrom, Spitalul Vechi, zona Direcţiei Agricole au proliferat maidanezii, cu sprijinul direct al unor aşa-zişi iubitori de animale, care nu numai că îi hrănesc, încurajându-i astfel să ia locul în stăpânire, dar intră şi în dispută cu hingherii chemaţi de locatarii care au fost atacaţi sau sunt deranjaţi de concertele nocturne de lătrat. În ciuda nenumăratelor reclamaţii, mai ales în zone în care s-au înregistrat agresiuni repetate, cum ar fi la Nordic, ”iubitorii de animale” nu-şi manifestă dragostea luând animalele în casă sau în curte pentru a avea grijă de ele, ci le hrănesc în continuare pe străzi, contribuind la creşterea numărului celor muşcaţi de câini.
O experienţă traumatizantă a avut zilele trecute şi suceveanca în vârstă de 38 de ani Petronela P., muşcată de un maidanez joi, 22 septembrie, în jurul orei 18.00, în cartierul George Enescu. Plaga provocată de muşcătură a fost suficient de adâncă pentru ca medicii să fie nevoiţi să-i pună trei copci pentru sutură. Femeia ne-a povestit că era în faţa oficiului poştal de la Nordic şi a văzut că se apropie de ea un câine comunitar, de talie mijlocie. ”L-am văzut, am trecut pe lângă el ignorându-l complet şi m-am trezit că m-a prins de piciorul stâng. Nu ştiu ce l-a enervat, poate zgomotul tocurilor pe trotuar. N-am avut nici o reacţie, n-am spus nimic, mai aveam doi paşi până la taxi, am urcat în maşină şi am plecat. Când am ajuns acasă am văzut că sunt patru răni, dintre care una adâncă, aşa că m-am dus imediat la UPU. Au cusut plaga, am făcut vaccin antirabic şi încă mai am de făcut, după schema pe care mi-au dat-o la spital”, ne-a povestit Petronela.
În iulie, august şi septembrie câinii au făcut 182 de victime
Datele înregistrate la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava arată că de la începutul anului 2016 până în data de 25 septembrie au ajuns la spital muşcaţi de câini 537 de oameni, dintre care 142 de copii. În lunile de vară, de la 1 iulie până duminică, 25 septembrie, au fost nu mai puţin de 182 de cazuri. Dintre aceştia, au avut nevoie de vaccinare 23 de adulţi şi 23 de copii în luna iulie, 19 adulţi şi 10 copii în august şi 23 de adulţi şi 19 copii până la sfârşitul săptămânii trecute. În două cazuri, în iulie şi august, victimele au avut nevoie să primească, pe lângă vaccin antirabic şi antitetanic, şi ser antirabic, din cauza gravităţii, localizării leziunilor (zona capului, faţă, gât) sau suspiciunii de turbare.
Numărul mare de persoane muşcate ridică şi problema costurilor, pe lângă trauma fizică şi psihică suportată de victimă. Chiar dacă tratamentul este gratuit, fiind în întregime suportat de spital, costurile nu sunt deloc mici. Conform Serviciului antirabic din secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Suceava, un vaccin antirabic Verorab costă 51,96 lei/flaconul, fiecare pacient având nevoie de câte 5 flacoane, ceea ce înseamnă 259,85 lei/ caz. Serul antirabic Favirap costă 258,66 lei – 518,51 lei/caz. La asta se adaugă vaccinul antitetanic administrat în UPU fiecărei persoane muşcate de un animal, o fiolă de Tetravax costând 47,44 lei. Tratamentul specific fără ser antirabic costă 307,29 lei/pacient, tratamentul complet – 565,95 lei/pacient.
Serviciul de Salubritate este depăşit de numărul mare de câini noi
În plus, mai sunt costurile de consultaţie în UPU şi la Boli infecţioase, toaleta plăgii, sutură, dacă este cazul, şi uneori zile de spitalizare, mai ales în cazul copiilor şi/sau al muşcăturilor multiple. Cei care nu sunt internaţi trebuie să urmeze schema de vaccinare, cu administrare în zilele 0-3-7-14-18, injecţii destul de dureroase.
De la acelaşi Serviciu antirabic ni s-a mai comunicat că în anul 2015 au fost în tratament din cauza muşcăturilor 434 de persoane, în 2014 – 543 de persoane, în 2013 – 407 persoane şi în 2012 - 583. Deci între 400 şi aproape 600 de oameni cad victime câinilor an de an.
Întrebat în legătură cu numărul mare de câini agresivi pe străzile oraşului, şeful Serviciului Salubritate din Primăria Suceava, Mihai Hostiuc, ne-a declarat, ieri, că ştie despre acest lucru şi o explicaţie ar fi că a fost desfiinţat un adăpost de câini comunitari din apropierea oraşului şi toţi câinii ar fi migrat sau au fi fost aduşi aici. ”Sunt circa 150-200 de câini noi pe străzi. Nu-i cunoaştem nici din adăpost, nici echipa de prindere nu i-a mai văzut. Nu sunt 10-15, ci sute, deci au fost aduşi, nu au migrat. Încercăm să-i strângem pe toţi în una, două săptămâni”, a spus Mihai Hostiuc.
Câinii prinşi vor fi duşi în adăpostul din Lunca Sucevei, unde în urma adopţiilor, mai ales externe, nu ar mai fi atât de mare aglomeraţie. Dacă sucevenii care i-au înfiat deja pe nou-veniţii pe lângă blocuri vor merge la adăpost şi îi vor elibera, îi vom avea iarăşi pe străzi, unde vor face din nou victime.
(27 sep 2016, 13:37:03
lumina nu am in spate,caini sunt vreo 5,matze vreo 10 care numai pe masina imi stau si se dau pe topogan de pe cu ☭ ....eu raman cu paguba ca vopseaua nu mi-o plateste nimeni la masina,mancarea se arunca de pe geam...harbuz....ca mai nou cainii mananca harbuz din caz ca nu stiati:))) si pe langa faptul ca ma feresc de caini ma feresc si de mancarea de pe pietre.ca nu suntem un bloc care sa fim in stare sa facem o alee de beton si am pus niste pietre...super...cine vrea sa vada vestul salbatic poftim in spatele blocului la mine...aaaa si o gradina de buruiene avem ca nu cultiva ceva dar avem gard.copii se joaca in parcare.....oleeeee....