Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, s-a declarat mulţumit de ritmul în care se realizează lucrările la pârtia de schi de pe masivul Rarău, subliniind că dacă vremea va permite, investiţia poate fi terminată până la finalul acestui an. Lucrările la pârtia de schi de pe Rarău au fost reluate în data de 9 septembrie, după ce Mihăiţă Negură a semnat la Autoritatea Naţională pentru Turism un contract de finanţare în valoare de patru milioane de euro, pentru finalizarea proiectului. Reluarea lucrărilor a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi a primarului din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, cei doi declarând la vremea respectivă că proiectul poate fi finalizat până la sfârşitul anului, iar după terminarea lucrărilor acest municipiu va avea una dintre cele mai moderne pârtii din ţară.
La două săptămâni după reînceperea lucrărilor, primarul Mihăiţă Negură a declarat că are încredere că firma din Câmpulung Moldovenesc SC Maghebo SRL, care se ocupă de finalizarea investiţiei, are capacitatea de a termina acest proiect. Negură a precizat că până în prezent s-a reuşit rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme care au apărut la pârtie, în cei patru ani de la sistarea lucrărilor. „Este vorba despre acea alunecare de teren pe o lungime de 140 de metri care a apărut pe pârtie. Zilele acestea specialiştii de la Transcablu Braşov s-au deplasat la faţa locului şi au dat soluţia tehnică pentru acest tronson afectat de alunecările de teren. S-a constatat că în ultimii ani pe acest tronson nu au mai apărut alte alunecări, terenul fiind stabilizat, motiv pentru care vom începe lucrările de profilare a zonei, pentru a o aduce la nivelul pârtiei, lucrări pe care vrem să le terminăm într-un termen de trei săptămâni”, a declarat Mihăiţă Negură.
El a adăugat că de săptămâna aceasta se va turna betonul pentru construcţia unui zid de sprijin, pe o lungime de 280 de metri, şi în acelaşi timp se va lucra şi la construcţia unei rigole betonate pe toată lungimea pârtiei, pentru preluarea apelor pluviale. „Sunt mulţumit de modul în care se realizează lucrările şi se vede şi stadiul avansat la clădirea administrativă a pârtiei, unde s-a finalizat acoperişul şi se lucrează la birouri, grupuri sanitare, instalaţii electrice şi la exterior. De asemenea, săptămâna aceasta vom lua o decizie şi cu privire la soluţia pentru amenajarea parcării, unde fie vom turna covor asfaltic, fie vom pava”, a declarat primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Discuţii cu specialişti din Deva pentru administrarea telegondolei
Mihăiţă Negură a mai spus că în paralel se lucrează la instalaţia electrică pentru sistemul de iluminat, iar o altă echipă de muncitori lucrează pentru montarea tunurilor de zăpadă. Mihăiţă Negură a adăugat că tot săptămâna aceasta va fi stabilită şi soluţia tehnică pentru amenajarea lacului de acumulare de 9.000 de metri cubi de apă, care va fi folosită pentru alimentarea tunurilor de zăpadă. „Trebuie spus că toată instalaţia pentru telegondolă este în conservare, nu a dispărut nici un element în perioada în care au fost oprite lucrările”, a arătat Negură.
Primarul din Câmpulung Moldovenesc a declarat că în cursul zilei de astăzi se va afla la Deva, unde se va întâlni cu preşedintele grupului de companii Quasar, omul de afaceri Horia Daniel Faurdin. Mihăiţă Negură a explicat că din acest grup face parte şi compania Acomin, care în anul 2012 a finalizat instalaţia pentru telegondolă de pe pârtia Rarău şi care în prezent administrează o pârtie de schi din Voineasa. „Această companie are o experienţă mare în administrarea pârtiilor şi vrem să vedem care sunt paşii pe care trebuie să-i urmăm pentru a omologa cât mai repede instalaţia de pe pârtia de pe Rarău. Vrem să vedem dacă ei pot să preia legal administrarea instalaţiei noastre, să se ocupe de punerea ei în funcţiune. Administrarea întregului sistem trebuie să fie făcută de o echipă de specialişti”, a spus Negură. El a mai adăugat că în scurt timp vor fi achiziţionate şi sistemul de eliberat bilete pentru pârtia de pe Rarău, precum şi ratracul, utilajul pentru nivelarea pârtiei.
Trebuie spus că, până în prezent, pentru primul tronson al pârtiei s-a cheltuit o sumă de 10 milioane de euro. Întregul proiect de pe masivul Rarău presupune construcţia unei pârtii de schi din două tronsoane. Primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău va avea o lungime de 2,8 kilometri, iar lăţimea acesteia variază de la 30 de metri, în zona de plecare, la 80 de metri, în zona sosirii. Panta medie a acestui tronson este de 16,6%, încadrându-se într-o pârtie de categorie uşoară spre medie. Al doilea tronson va avea o lungime de aproape 1,6 kilometri, o pantă medie de 21,5% şi va avea lăţimea medie de 35,2 metri.