Lucrările de extindere şi modernizare a fostului spital din Dolhasca, finanţate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor (ASR) pentru transformarea clădirii în unitate medico-socială, se apropie de final. Preotul Gheorghe Saftiuc, cel care a avut iniţiativa preluării imobilului lăsat în paragină şi transformarea lui într-o unitate medicală de care să poată beneficia şi localnicii cu venituri reduse sau absente, speră ca până la sfârşitul anului să fie încheiate lucrările şi dotarea, iar de la începutul anului viitor, cei circa 10.000 de localnici să poată beneficia de serviciile medico-sociale ce vor fi oferite aici. Conform OUG 70/2002, unităţile medico-sociale nu pot funcţiona decât sub autoritatea administraţiilor locale, astfel că în perioada următoare între Arhiepiscopie, Primăria Dolhasca şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava va fi încheiat un protocol de colaborare în care vor fi stipulate atribuţiile părţilor. Cheltuielile medicale vor fi finanţate de Ministerul Sănătăţii, prin DSP, în sumă de aproximativ 8.300 de lei/pat/an, iar cheltuielile administrative urmează a fi împărţite între Biserică şi administraţia locală. Primarul de Dolhasca, Decebal Isachi, ne-a declarat că proiectul de asociere ar putea fi discutat în şedinţa Consiliului Local Dolhasca în şedinţa din luna octombrie.
Părintele Saftiuc spune că Biserica va acoperi cheltuielile cu hrana bolnavilor, o parte din cheltuielile de personal neacoperite de DSP şi lemnele de foc, iar de la primărie se aşteaptă să achite facturile la utilităţi – energie electrică, apă, canalizare, telefonie - şi o parte din salariile îngrijitoarelor.
Arhiepiscopia a investit până acum 3 milioane de lei în viitoarea unitate medico-socială
Unitatea medico-socială ”Sfântul Gheorghe” va avea 28 de paturi, cu posibilitate de suplimentare, şi va funcţiona, conform legii, cu doi medici, şase asistente medicale şi şase infirmiere/îngrijitoare. Salariile medicilor şi ale asistentelor sunt plătite de DSP Suceava, iar cele ale infirmierelor trebuie asigurate de ceilalţi doi parteneri. Până acum, ASR a investit în reabilitarea clădirii 3 milioane de lei. Lucrările au început în urmă cu aproximativ şase ani, însă planurile iniţiale au fost date peste cap, după ce constructorii au constatat că imobilul nu avea fundaţie şi au fost necesare subzidiri. S-a săpat la pereţii interiori doi metri lungime, doi metri lăţime şi s-a turnat armătură puternică, ca să reziste la supraetajare prin mansardare, pentru extinderea spaţiului util.
Banii s-au dus repede pe materiale de construcţii, astfel că lucrările au fost sistate o bună bucată de timp şi au fost reluate cu intermitenţe, pe măsură ce părintele reuşea să mai strângă bani. Pe lângă spital, un fost garaj a fost de asemenea amenajat pentru a deservi unitatea, cu încăperi în care poate funcţiona un laborator de analize şi locuinţe de serviciu pentru medici. În această săptămână, echipele de muncitori au început săparea unui puţ de mare adâncime pentru alimentarea cu apă independent de reţeaua oraşului şi amplasarea unui rezervor de 10 tone de apă.
Cei 274,5 milioane de lei vechi de la Gala „Top 10 Suceveni” 2015 au fost donaţi pentru dotarea unităţii medico-sociale de la Dolhasca
Implicarea activă a părintelui Saftiuc în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte spiritual nu se rezumă la înfiinţarea acestei unităţi medico-sociale. Într-o şcoală părăsită, aflată într-o stare jalnică, a făcut o casă de copii, pe lângă care a ridicat o brutărie, un atelier de tâmplărie şi o mică fermă, pentru a le asigura copiilor toate cele necesare. În apropiere a mai construit o farmacie şi un cabinet de stomatologie, care asigură medicamentele, asistenţa şi tratamentele stomatologice pentru copii, un bloc social pentru orfanii care au împlinit 18 ani şi nu pot avea singuri grijă de ei, iar în curtea spitalului a ridicat un paraclis, o ”biserică a copiilor”, unde vin să se roage copiii de la orfelinatul de peste drum.
Pentru toate câte le-a făcut şi le face, părintele Gheorghe Saftiuc a fost unul dintre cei zece laureaţi ai ediţiei 2015 a Galei ”Top 10 Suceveni”, organizată de Monitorul de Suceava, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Componenta de binefacere a Galei s-a concretizat la ediţia 2015 în suma de 274,5 milioane de lei vechi, care au fost donaţi pentru dotarea unităţii medico-sociale din Dolhasca.