Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2016 - Anul XXI, nr. 223 (6336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient vizitează Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Cu ocazia vizitei oficiale în România din această toamnă, Părintele Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient va fi prezent şi la evenimentele dedicate împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.

În judeţul Suceava, Patriarhul Ioan şi delegaţia antiohiană vor sta în perioada 23–26 septembrie. Ei vor fi însoţiţi de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan şi de membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Având în vedere că patriarhul Antiohiei este al treilea în ordinea canonică a ierarhilor ortodocşi din întreaga lume şi că ultima dată când un patriarh al Antiohiei a vizitat Moldova a fost în jurul anului 1750, vizita de acum este una foarte importantă.

Ea se datorează faptului că între Mănăstirea Putna şi Patriarhul Ioan al X-lea există o legătură strânsă, care a început în anul 1993, prin intermediul părintelui arhimandrit Policarp Matzaroglou din Grecia. În 2006, Patriarhul Ioan, pe atunci Episcop-vicar, i-a însoţit pe câţiva părinţi ai mănăstirii care au vizitat locurile sfinte din Siria. În perioada 2008–2013, Preafericirea Sa a trimis doi fii duhovniceşti, pe ierodiaconul Meletie Shattahi şi pe monahul Alexie Abboud, să vieţuiască la Mănăstirea Putna, când aceştia au făcut studii teologice în România.

Patriarhul Ioan şi-a exprimat de multe ori dorinţa de a veni şi de a cunoaşte Putna, pe când era Episcop-vicar şi apoi Mitropolit al Mitropoliei pentru Europa Occidentală a Bisericii Antiohiei, iar dorinţa i se împlineşte acum, ca Patriarh, la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Patriarhul Ioan este o personalitate de excepţie a Bisericii Ortodoxe contemporane. El s-a născut în 1958, în Siria. Tatăl său a fost profesor de limba arabă, iar mama sa, casnică. Dintre cei patru fraţi, doi băieţi au devenit monahi şi o soră monahie. În timp, cei doi fraţi monahi au devenit profesori universitari de teologie şi au fost aleşi ierarhi pentru calităţile lor şi râvna pentru slujirea Mântuitorului Iisus Hristos şi a semenilor. Din păcate, fratele Patriarhului Ioan, Mitropolitul Pavel al Alepului, a fost răpit în anul 2013 de rebelii din Siria.

Vineri, 23 septembrie, la ora 19.30, Preafericitul Ioan şi delegaţia Bisericii Antiohiei vor fi întâmpinaţi la Mănăstirea Putna, unde vor fi găzduiţi pe toată perioada petrecută în Bucovina. Din delegaţie fac parte: Mitropolitul Gattas Hazim, Episcopul Qais Sadiq, Arhimandritul Alexi Nassour, Arhimandritul Parthenios Allati, Preotul Athanasios Chehwan, Ierodiaconul Meletie Shattahi şi Domnul Husam Salibi, reprezentant media.

Sâmbătă dimineaţa, oaspeţii vor vizita Biserica Voievodală a Mănăstirii Putna, Muzeul mănăstirii şi Paraclisul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cu acest prilej, Patriarhul Ioan va sfinţi racla în care vor fi depuse Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, al doilea ctitor al mănăstirii, canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în iunie 2016. După-amiază, delegaţia va vizita mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ, frescele lor unice fiind binecunoscute în toată lumea ortodoxă.

Duminică, 25 septembrie, Preafericitul Părinte Ioan al X‑lea şi ierarhii antiohieni şi români prezenţi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, vor sluji, începând cu ora 9.30, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, o liturghie a recunoştinţei pentru cei 550 de ani de când aici arde candela credinţei şi a dragostei de neam. În această zi, pe mormântul Sfântului Ştefan vor fi puse candela de consacrare a bisericii şi fragmentul păstrat până astăzi din lemnul în care s-a înfipt săgeata voievodului atunci când a ales locul mănăstirii.

Răspunsurile la strană vor fi date de grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al mănăstirii. La chinonic, în timpul împărtăşirii clericilor slujitori, corul de copii „Fiii Putnei” va susţine un concert de cântări religioase. După Sfânta Liturghie se va desfăşura un program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550, realizat de grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan Noi Oşteni” al elevilor de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Începând cu ora 17.00, va avea loc o întâlnire a Părintelui Patriarh Ioan al X-lea cu obştea Mănăstirii Putna.

Sâmbătă seara, între orele 19.00 şi 20.00, studenţii de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români şi tineri din zonă vor organiza o retragere cu torţe de pe Dealul Crucii, aflat lângă mănăstire. După ce vor ajunge în incinta mănăstirii, tinerii vor susţine un program de cântări patriotice şi religioase, iar artiştii Oleg şi Lucia Sacaliuc vor interpreta piesa „Il Silenzio”.

Toţi cei care doresc să participe la programul din această zi sunt bine-veniţi.

Luni dimineaţa, Patriarhul Ioan al Antiohiei şi delegaţia însoţitoare vor părăsi Suceava, fiind aşteptaţi la Bucureşti pentru a lua parte la manifestările dedicate împlinirii celor 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

Protos. Dosoftei Dijmărescu, Mănăstirea Putna

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient vizitează Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
 Vizualizări articol: 2012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient vizitează Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei