Şoseaua de centură a municipiului Suceava va fi finalizată în septembrie 2017, iar lucrările vor fi executate în regie proprie de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), beneficiarul investiţiei. Asigurările au fost date de însuşi ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, care a efectuat joi o vizită de lucru la centura Sucevei alături de şeful CNADNR, Cătălin Homor, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi prefectul Constantin Harasim. Ministrul a declarat că în această toamnă va fi reactualizat proiectul tehnic al investiţiei, lucrările urmând a fi reluate în martie anul viitor şi încheiate în septembrie. Şeful CNADNR a subliniat că unele lucrări mai deosebite, precum cele de consolidare a terenului, ar putea fi contractate totuşi către alte firme.
„E adevărat că până acum în Moldova nu au fost prea multe şantiere. De acum o să fie”, a promis ministrul Transporturilor. Preşedintele Flutur a mulţumit celor doi oficiali pentru implicarea în finalizarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava, arătând că următoarea investiţie va fi în drumul expres Paşcani-Siret. „Le mulţumesc domnului ministru şi domnului director al CNADNR că sunt aici. S-au întârziat foarte mult aceste lucrări . Sper ca termenele să fie respectate. Ca parlamentar am avut experienţa neplăcută când am adresat o mulţime de întrebări şi interpelări pe tema şoselei de centură şi mi s-au dat vreo 15 termene care nu au fost respectate. Mă voi ţine de acest termen până se va finaliza centura. Am discutat şi despre drumul expres Paşcani-Siret, investiţie care este aşteptată şi care se justifică ţinând cont că vom mai deschide trei puncte de frontieră pe lângă cel de la Siret, iar traficul va fi foarte intens”, a spus Flutur.
Termenul de finalizare a investiţiei, scurtat cu mai bine de un an după solicitarea lui Flutur
Deblocarea lucrărilor la centura Sucevei s-a produs după intervenţiile făcute de Gheorghe Flutur. Anunţul iniţial al CNADNR dădea ca termen de finalizare a investiţiei decembrie 2018, termen care a fost revizuit şi scurtat cu mai bine de un după solicitarea şefului administraţiei judeţene. Asigurări pentru finalizarea şoselei de centură a Sucevei au fost date chiar de premierul Dacian Cioloş în urma vizitei recente pe care a efectuat-o la Suceava, unde s-a întâlnit cu omologul său polonez. Lucrările la centura ocolitoare a Sucevei, în lungime totală de 12,42 kilometri, au debutat în anul 2008. Până acum a fost dat în folosinţă doar un singur tronson din cele trei, cel de la Șcheia la Pătrăuţi, în lungime de 5,2 kilometri. Restul lucrărilor au un grad de execuţie de 85%. Reamintim că în data de 11 august 2016 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul retrospectiv „Construcţia variantei de ocolire Suceava Faza-I”.
Documentul a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene, desemnat ca Autoritate de Management pentru Programul Operaţional-Transport 2007-2013, şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Valoarea totală a proiectului este de 279.086.155,68 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 225.905.673,63 lei. Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune este de 85% din valoarea totală eligibilă, respectiv 192.019.822,59 lei. Restul sumei, în proporţie de 15% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 33.885.851,04 lei, este asigurată de la bugetul de stat.