Stenogramele din dosarul primarului Ilie Lungu şi al celor doi profesori de la Plopeni implicaţi în frauda de la Evaluarea Naţională a fiului edilului din Salcea sunt de-a dreptul halucinante. Discuţiile înregistrate arată că profesorii erau perfect conştienţi de ceea ce au făcut şi cum încercau să se acopere de anchetatori şi de eventualele urmări penale. Înregistrările au fost realizate de Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, acolo unde s-au susţinut examenele la limba română şi la matematică. Huţu a făcut parte din „cooperativa” care s-a ocupat de această fraudă, dar în final a realizat că lucrurile sunt destul de grave, motiv pentru care a decis să colaboreze cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. La dosar există mai multe înregistrări ambientale în care Cătălin Huţu vorbeşte atât cu Nicoleta Zettel, directoarea suspendată de la Şcoala Gimnazială Plopeni, cât şi cu profesorul de matematică Mihai Gîză de la aceeaşi şcoală.
Unde a fost schimbată lucrarea la limba română
Din declaraţiile date de Cătălin Huţu în faţa anchetatorilor rezultă că Nicoleta Zettel a încercat să fie cât mai prudentă, pentru a nu atrage bănuielile altor persoane. Interesant este şi unde s-a schimbat lucrarea, pentru că până acum s-a acreditat ideea că totul s-ar fi petrecut la Botoşani. Fals, şi asta pentru că schimbul a avut loc în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, înainte ca tezele să fie predate în vederea transportării lor la centrul de corectare de la Botoşani.
„În timp ce ne aflam la rând, poliţista s-a îndepărtat şi s-a dus să vorbească cu nişte colegi, moment în care Zettel Nicoleta mi-a spus că a scris lucrarea lui Lungu Ilie (n.a. - se referea la teza fiului primarului) în toaleta centrului de examen de la Plopeni, spunându-mi că a încercat tot timpul să se ferească de secretara Curcă, care este mai curioasă din fire. La scurt timp, Zettel Nicoleta mi-a dat rapid o carte în care se afla teza scrisă pe numele elevului Lungu Ştefan. Eu imediat am băgat cartea în geantă, unde se afla şi plicul cu lucrări, am mers apoi în toaleta Liceului Nr. 2, una din internat cred. Nu ştiu dacă m-a observat poliţista. Apoi am scos rapid lucrarea din carte, am rupt sigiliul în care se aflau lucrările, am scos teza reală a elevului Lungu, pe care am introdus-o în geantă, şi am introdus lucrarea contrafăcută în plicul cu celelalte lucrări. Am sigilat înapoi plicul şi l-am ştampilat cu ştampila pe care o aveam asupra mea. Ulterior, m-am dus din nou la rând, unde doamna Zettel îmi ţinea rândul, iar mai apoi am predat lucrările”, este declaraţia lui Cătălin Huţu.
După ce a predat lucrările, ex-directorul Şcolii Gimnaziale Salcea a părăsit sediul IŞJ Suceava, iar în cartierul Burdujeni a rupt teza reală şi a aruncat-o la un coş de gunoi.
Tezele fiului primarului din Salcea, ştampilate diferit
Pentru a putea identifica lucrarea lui Ioan Ştefan Lungu, directorul de la acea vreme al Şcolii Gimnaziale Salcea s-a folosit de un truc. Mai exact, teza a fost ştampilată într-o manieră diferită pentru a putea fi extrasă şi înlocuită. Metoda a fost utilizată atât la teza de la limba română, cât şi la cea de matematică.
Dacă teza la limba română a fost înlocuită în sediul IŞJ Suceava, la matematică a fost schimbată metoda, deoarece prima a fost considerată prea riscantă.
Prin intermediul Nicoletei Zettel, care a aflat şi subiectele de la matematică, profesorul de specialitate Mihai Gîză a scris teza pentru fiul primarului din Salcea. Teza ar fi fost scrisă la locuinţa din Plopeni a femeii de serviciu Mariana Raţă. În comparaţie cu colega sa, Mihai Gîză s-a dovedit mai precaut şi a făcut o teză care să nu ridice prea multe semne de întrebare prin nota care urma să fie dată, ştiind că la simularea din luna februarie elevul Ioan Ştefan Lungu primise nota 2,75.
Cu lucrarea falsă pusă într-un plic, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni s-a prezentat la Salcea, unde s-a întâlnit în curte cu Cătălin Huţu, căruia i-a dat plicul. Într-un alt moment de neatenţie, teza reală a fost înlocuită şi apoi lucrările de la acest centru de examinare şi-au continuat traseul normal.
Regretele lui Cătălin Huţu
Chiar dacă a participat la toată mascarada, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea a început să dea înapoi, de teama eventualelor consecinţe. În urma unor discuţii pe care le-a avut cu soţia sa, Cătălin Huţu a decis să meargă la DNA şi să povestească totul. Prima tentativă avea să fie una eşuată şi asta pentru că a ajuns în jurul orei 16.00 şi nu a mai găsit pe nimeni.
Ulterior, Huţu a sunat-o pe Nicoleta Zettel şi cei doi s-au întâlnit în parcarea hotelului Bucovina.
„I-am spus că lucrurile sunt foarte complicate şi dacă nu va fi un semnal pozitiv din partea primarului Lungu Ilie în sensul că poate aplana ancheta prin conexiunile sale politice, eu voi spune tot dacă se va ajunge la mine. Zettel a încercat să mă liniştească, că va fi bine, că şi ea stă cu grijă. Mi-a mai spus că va încerca să ia legătura cu primarul Lungu Ilie pentru a vedea cum stau treburile”, a mai povestit Cătălin Huţu.
Interesant este că pentru implicarea în această „ecuaţie”, lui Cătălin Huţu i s-a promis, prin intermediul profesorului Mihai Gîză, suma de 400 de lei, dar şi postul de director adjunct la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava pentru soţia directorului de la Salcea. De asemenea, Cătălin Huţu spera că prin acest ajutor dat primarului din Salcea îşi putea prelungi mandatul de director care îi expira în vară.
Zettel: „S-o-ncercat la nivel foarte înalt ... deci foarte, foarte înalt şi nu s-o putut face nimic”
În discuţiile ambientale purtate între Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel se poate deduce lesne că directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni ştia exact ce făcuse şi care ar putea fi consecinţele. Întrebată de Huţu dacă a schimbat scrisul, Zettel îi răspunde „logic”. Totuşi, Nicoleta Zettel redă şi o discuţie pe care a avut-o cu Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, în care avea o încredere extrem de ridicată.
„Înc-o zis (n.a. - femeia de serviciu Raţă): ce proast-aţi fost că nu m-aţi lăsat pe mine să scriu şi nu se mai găsea niciodată. Deci nu ai treabă tu cu ea, garantez sută la sută. Nici Gîză n-o să recunoască niciodată nimic”, este mesajul Nicoletei Zettel, care îi mai spune colegului Cătălin Huţu: „deci, dacă toţi mergem pe aceeaşi linie, nu au ce să ne facă ... toţi pe aceeaşi linie”.
Directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni de la vremea comiterii fraudei nu a uitat nici de primarul Ilie Lungu, despre care afirmă că „şi-a stricat imaginea”, dar cel mai important acum „e să nu ne pierdem libertatea”.
Nicoleta Zettel a vorbit şi despre încercarea de a muşamaliza totul, dar spune că totul a eşuat din cauza presei: „Nu s-a putut stopa, c-o luat amploare presa ... deci s-o-ncercat la nivel foarte înalt ... deci foarte, foarte înalt şi nu s-o putut face nimic ... pentru că deja s-o dus ... ştii tu .. deja era .. în primă fază, deci când am venit eu şi mi-o zis, o stopat totul, deci totul, dup-aia a venit al doilea val”.
Nicoleta Zettel a arătat că ştie ce o paşte în cazul în care buba se sparge. „Ştii care-i faza ... că ... dacă prinde tot grupul, e grup infracţional, e mult mai naşpa, e una să fie unul, una să fie doi, dar deja dacă-s mai mult de doi ... belea. Deci asta-i beleaua ... că dacă-i unu, doi, ştii care pata noi avem statutul ăsta... îmi spunea cineva şi iei cu suspendare clar, dar dacă intri la grup e mult mai naşpa”, i-a transmis profesoara de română colegului ei de la Şcoala Gimnazială Salcea.
Totuşi, Nicoleta Zettel şi-a exprimat încrederea că nu se va întâmpla nimic, având următoarea logică: „dacă nu recunoaşte nimeni nimic n-are cum să prindă pe cineva ... doar pe baza a ce? Adică poate să prindă o chestie dintr-un puzzle, dar nu leagă toată povestea”.
Mihai Gîză: „Chiar dacă mă bagă ... mă ţine acolo 24 de ore, eu nu recunosc scrisul meu”
Şi discuţiile purtate între profesorul de matematică Mihai Gîză cu ex-directorul Şcolii Gimnaziale Salcea sunt destul de elocvente.
Discuţia se axează printre altele şi pe faptul că teza la limba română a fost realizată perfect, iar nota 10 a atras multe semne de întrebare.
Huţu: „Dacă nu era, deci, dacă nu era nota aia de 10....
Gîză: ... păi, aici a fost toată chestia ...
Huţu: ... nu cred că bătea la ochi ...
Gîză: Un 7, un 8, băi, ei ... al dracului ...
Huţu: Nu pot să-mi dau seama cum Nicoleta n-o reuşit să-şi ...
Gîză: ... ea a mai făcut chestii de tipul ăsta ... şi Doamne fereşte dacă transpiră!
Gîză: ... şi ea a mers cu ideea că ... eu o bănui de mai mult, de mult ştiu eu chestia asta ... dar nu ştiu cum am intrat eu în sistemul ăsta, fără ... ea a vrut să facă perfect, na ... să fie ea ..., ştii, ea vrea să fie cea mai mare, na, cum sunt femeile, în general. Ele vor să fie primele ... şi uite, uite că a greşit aicea ... amu, ea spune că n-o ştiut, dar, după război, ce să mai spună?
Gîză: adică, tu nu ... na, eu mi-am dat seama, dar, şi eu .... uite, uite, dacă vreţi să mă credeţi eu am făcut lucrarea lui de 7 ... nevastă-mea o spus: hai băi, fă-i, dă-i un punct în plus”.
Dascălul mai spune că în cazul celorlalţi copii notele de la simulare băteau cumva cu cele de la Evaluarea Naţională, mai puţin în cazul fiului primarului din Salcea, care a ajuns brusc de la note mediocre la 10, respectiv 8.
În plus, profesorul de matematică Mihai Gîză a repetat de mai multe ori că nu va recunoaşte scrisul la care a schimbat câte ceva.
„Chiar dacă mă bagă ... mă ţine acolo 24 de ore, eu nu recunosc scrisul meu... asta îi ... şi ... sincer vorbind ... îţi spun eu ... o bag pe Mocanu, o bag pe Mocanu dacă mă întreabă. Zic, domnule, ea a fost în şcoală ... tot timpul ... mi-o studiat scrisul ... acum eram duşmanul ei ... ea m-o frecat tot timpul”, suna planul lui Mihai Gîză.
Profesorul de matematică de la Şcoala Gimnazială Plopeni se mai interesează dacă femeia de serviciu Mariana Raţă este de încredere, având în vedere că a scris teza în casa ei, iar aceasta a dus plicul la Salcea pentru a fi schimbat, iar răspunsul lui Cătălin Huţu este concludent: „Se poate, se poate, că e şi fricoasă, dar e şi cu doamna (n.a. - Nicoleta Zettel)”.
(23 sep 2016, 11:58:04
Gresit spus in articol ca directorul a facut-o pentru a fi sigur ca ramane pe post. In conditii de normalitate si corectitudine ar fi fost singurul care ar fi putut lua examenul.
Nu este scuzabil ceea ce facut directorul, dar ce solutii avea - cetatenii orasului Salcea l-au ales din nou in acesta primavara desi se stie cate tinichele are de coada atarnate primarul-pamanturi luate cu japca, oameni fortati sa faca schimburi neavantajoase, casa prefacuta in fiecare mandat, apartamente in oras ( dupa spusele unora), scoala sa nu primea decat firmituri de fonduri sau primea daca primarul si contabilul aveau interese.