Grefierii de la instanţele arondate Tribunalului Suceava au intrat de ieri în grevă japoneză. Activitatea instanţelor nu va fi afectată, iar şedinţele de judecată se vor derula în mod normal. Singura diferenţă faţă de o zi normală de lucru va fi aceea că grefierii vor purta pe mână banderole albe.
În acest fel, grefierii suceveni se raliază colegilor din ţară. Doleanţele personalului din tribunale şi judecătorii sunt adoptarea unui nou statut al grefierilor din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea în raport de noile modificări legislative şi care să cuprindă atribuţii corespunzătoare nivelului de pregătire profesională şi realizabile în timpul programului de lucru, de opt ore pe zi.
O altă solicitare este respectarea statutului grefierului şi recunoaşterea drept categorie profesională participantă în înfăptuirea actului de justiţie, alături de magistraţi, iar nu ca personal auxiliar de specialitate, inclusiv prin eliminarea sintagmei „auxiliar de specialitate" din cuprinsul denumirii. Pe lista revendicărilor se mai află recunoaşterea ca personal de specialitate juridică a categoriei profesionale a grefierilor în raport de nivelul de pregătire profesională, cu un nivel de salarizare similar şi introducerea în aceeaşi clasă de salarizare alături de celelalte categorii profesionale din sistemul judiciar.
Grefierii mai doresc înfiinţarea unei Direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Justiţiei pentru categoria profesională a grefierilor (ex. Direcţia Naţională pentru Grefier) care să reprezinte din punct de vedere profesional activitatea grefierilor, dar şi reintroducerea pensiei de serviciu fără limită de vârstă pentru grefieri, având în vedere condiţiile improprii de desfăşurare a activităţii, solicitarea neuropsihică şi incompatibilităţile instituite de lege în sarcina acestora, similare cu ale magistraţilor.
În fine, o altă cerinţă este aceea de finanţare corespunzătoare a sistemului de justiţie în ceea ce priveşte drepturile salariale şi resursele materiale pentru buna desfăşurare a activităţii, asigurarea de spaţii şi condiţii normale de muncă pentru personalul de specialitate în vederea desfăşurării în condiţii de igienă şi securitate în muncă a activităţii, dotarea instanţelor şi a parchetelor cu aparatură şi programe informative corespunzătoare solicitărilor tehnice, care să eficientizeze activitatea grefierilor.
(23 sep 2016, 13:01:26
Așa cum am afirmat pe cu totul alte site-uri *, am salutat cu entuziasm mobilizarea MĂCAR a unei instanțe de pe raza CA Suceava.
Cu câtă bucurie am recepționat semnarea de către Tribunalul Suceava a Memorandumului Magistraților.
Această acțiune, atâta timp cât reprezintă o OPINIE a unei categorii profesionale, este PERMISĂ de prevederile CEDO și constituționale ale libertății opiniilor și a libertății de exprimare*.
La rândul ei, acțiunea grefierilor, fiind singura de natură sindicală permisă de lege, nu poate fi decât salutară.
Însă, în momentul în care văd UN MAGISTRAT ÎN GREVĂ, pun la poștă plicul cu plângerea penală adresată PÎCCJ sub aspectul comiterii infracțiunii reglementate și pedepsite la Art. 218, alin. (4) din Legea 62/2011 a Dialogului Social. Căci temeiul respectivei legi este LIMPEDE:
„Art. 202
Nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul militar...”
și art.
„Art. 218
(4) Declararea grevei de catre organizatori cu incalcarea conditiilor prevazute la art. 191 alin. (1) ori la art. 202—205 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
Așadar, unde-i lege nu-i tocmeală!
Grefierii POT FACE GREVĂ, magistrații, plătiți cu sume uluitor și scârbos de nesimțite, AU INTERZIS ACEST DREPT.
-----
p.s. Rog domnii magistrați și domnii kaghebiști suceveni SĂ NU-MI MAI DIVULGE DATELE PERSONALE și SĂ NU MĂ MAI AMENINȚE PE diferite site-uri ale unor publicații centrale.
E păcat și nu se face așa ceva în Rroemenica - „stat de drepți”.
Dovezile încălcării dreptului la viață privată și intimitate, respectiv dobada AMENINȚĂRII DIRECTE, aici: (link sus la feisbuca Jâdanului Țuchemberg)