Fermierii interesaţi de creşterea productivităţii prin folosirea unor tehnologii noi în cultivarea plantelor s-au adunat joi dimineaţă la Bursuceni, la cunoscutul fermier Vasile Mătrăşoaia. Cunoscut pentru pasiunea lui pentru legumicultură şi creşterea plantelor, transformată de ani de zile într-un mod de viaţă, Vasile Mătrăşoaia a fost ales de multe ori de marile firme producătoare şi distribuitoare de material genetic de calitate şi de noi tehnologii de cultivare a plantelor, pentru a fi cel care demonstrează prin rezultatele obţinute la culturile sale avantajele noilor produse apărute în urma cercetării.
De această dată reprezentanţii unei firme producătoare şi distribuitoare de biostimulatori au fost cei care le-au arătat fermierilor rezultatele acestor produse de ameliorare a plantelor şi modul de aplicare a acestora. Reprezentantul firmei, inginerul Lucian Cojoacă, le-a arătat fermierilor veniţi din mai multe judeţe o parte din aceste noi tehnologii şi produsele firmei, dintre care unele cu certificat ecologic. Cei interesaţi au luat contact cu produse de regenerare a solurilor îmbătrânite din cauza exploatării la maximum. Printre acestea se numără şi Blackjak, un produs care ajută la îmbunătăţirea structurii solului, fiind în acelaşi timp un stimulator care ajută rădăcinile plantelor să absoarbă mai uşor cantităţi mari de nutrienţi. Un alt stimulator de creştere şi fructificare utilizat în perioada de creştere a plantelor este produs sub denumirea de Atonik, un produs care face ca procesele în plante să se petreacă foarte rapid, fiind şi un stimulator de polenizare.
De mare interes pentru fermieri a fost şi prezentarea unui produs care măreşte toleranţa plantei la factorii de stres, cum ar fi frigul, căldura excesivă, seceta sau umezeala ridicată. Denumirea sa este Terra-Sorb Foliar şi este un ameliorator minune, care reduce fitotoxicitatea plantei, datorată folosirii în exces a pesticidelor. Randamentul său maxim este dat în perioada de toamnă, când poate fi aplicat culturilor de păioase şi de rapiţă, pentru mărirea rezistenţei la iernare. Rezistenţa la frig o dă acest produs şi culturilor de legume, prelungindu-le perioada de vegetaţie cu o lună de zile în timpul toamnei târzii.
Folosirea acestor biostimulatori nu înlocuieşte fertilizarea de bază, însă sporeşte calitatea fructelor şi producţia. Un calcul sumar prezentat de specialişti arată că, în cadrul culturii de varză, de exemplu, prin folosirea acestor amelioratori se poate obţine o producţie în plus la hectar de 25 de tone. Sporul de profit poate ajunge la 3.500 de lei pe această suprafaţă, stimulatorii inducând plantei să-şi arate potenţialul maxim de producţie.