Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu le solicită colegilor din Parlamentul României să voteze împotriva normei europene de 250.000 de euro care ar trebui plătită pentru fiecare refugiat neacceptat. Într-o declaraţie politică intitulată „Un act de solidaritate împovărător”, senatorul Ovidiu Donţu a arătat că problema exodului masiv de imigranţi care a început în urmă cu un an şi care continuă să îşi sporească magnitudinea pe zi ce trece a devenit o sursă de îngrijorare şi preocupare mondială, dar, în special, europeană, din cauza faptului că o mare parte a fluxului de migranţi are ca ţintă locativă finală ţări de pe continentul european.
„Organismele abilitate în gestionarea şi soluţionarea valului de criză a migranţilor de pe teritoriul Europei au făcut şi fac eforturi uriaşe pentru a găsi cele mai convenabile şi amiabile forme de agrementare şi acomodare a tuturor statelor membre ale Uniunii la această problemă acută. Astfel încât, în raport cu o întreagă sumă de factori ce ţin de aspectele economice, financiare şi funcţionale ale fiecărui stat european ce urmează să analizeze şi să preia cotele de azilanţi repartizate, să existe capacitatea nu doar de a crea un cadru cât mai propice pentru tot acest mecanism, dar, mai ales, pentru a asigura o protecţie corespunzătoare statelor gazdă şi cetăţenilor acestora”, a declarat Donţu, care a adăugat că „această protecţie face referire şi la asigurarea unei partajări echitabile a responsabilităţilor între statele membre prin completarea actualului sistem cu un mecanism de repartizare corectiv, mecanism care va fi activat automat în cazurile în care anumite state membre se confruntă cu un număr disproporţionat de solicitanţi de azil”. Donţu a precizat că îngrijorarea sa porneşte de la prevederile art. 37 dintr-o propunere de regulament a Parlamentului European și a Consiliului European, potrivit căruia la punctul 3 se arată că la sfârşitul perioadei de douăsprezece luni menţionate, perioadă pentru care un stat a indicat că nu va participa temporar la mecanismul de repartizare corectiv, un sistem automat comunică acelui stat numărul de solicitanţi pe care ar fi urmat să-i primească.
Donţu arată că în comisia juridică a fost respinsă această propunere de regulament
Ovidiu Donţu a explicat că potrivit acestei propuneri, statul respectiv plăteşte apoi o contribuţie de solidaritate de 250.000 de euro pentru fiecare solicitant care i-ar fi fost altfel repartizat în cursul respectivei perioade de douăsprezece luni. ”Ca senator al României, ţară membră a Uniunii Europene cu obligaţii, dar şi cu drepturi depline, ca om care înţelege pe deplin noţiunea de solidaritate şi empatie cu situaţia în care se află oricare alt om din lume, primul şi cel mai important lucru de care mă văd nevoit să ţin cont privind cât se poate de obiectiv la situaţia dată este acela al solidarităţii cu românii şi cu România. Din punctul meu de vedere solidaritatea presupune o relaţie de ajutorare, de susţinere şi de responsabilitate reciprocă. O relaţie din care ambele părţi trebuie să câştige sau să piardă deopotrivă. Însă, în cazul de faţă, România şi românii se află într-o situaţie mai mult decât incomodă şi păguboasă. Şi asta în modul cel mai clar şi evident cu putinţă. Ţinând cont de faptul că economia românească din acest moment nu poate fi comparabilă şi nici ridicată la rang de egalitate sau potenţial de sustenanţă comună cu cea a celorlalte state din vestul Europei”, a mai spus senatorul PSD de Suceava. El a arătat că la propunerea sa, comisia juridică a respins această propunere de regulament, motiv pentru care a făcut apel și la ceilalţi colegi parlamentari să procedeze la fel.