Începând de luna aceasta, consilierii locali suceveni sunt puşi să muncească gratuit în folosul comunităţii. Acesta este efectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, prin care se interzice acordarea unei remuneraţii reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) ale operatorilor economici la care statul şi unităţile administrativ-teritoriale deţin direct sau indirect o participaţie unică sau majoritară.
Mai exact, aceştia vor fi în continuare convocaţi la şedinţe în care trebuie să ia decizii privind activitatea societăţilor la care municipalitatea suceveană este acţionar, să reprezinte cetăţenii şi să vină cu propuneri de rezolvare a problemelor semnalate de aceştia, să meargă în teren pentru a constata situaţiile supuse atenţiei, fără a fi plătiţi în vreun fel şi fără a li se deconta nici măcar cheltuielile de transport.
Conform actului legislativ emis de guvernul tehnocrat condus de premierul Dacian Cioloş, numirea reprezentanţilor în AGA se face cu titlu gratuit, iar „aceste mandate se aduc la îndeplinire ca sarcină de serviciu şi pe baza atribuţiilor stabilite conform fişei postului”.
Noua măsură legislativă a fost primită ca o lovitură directă, în plex, de o parte din aleşii locali, care o consideră nedreaptă şi greşită, în condiţiile în care nu au fost cântărite lucrurile cu aceleaşi unităţi de măsură.
Decizia Guvernului Cioloş a vizat în special acţionariatul marilor companii de stat, unde reprezentanţii AGA încasau nişte sume colosale, chiar de societăţile de care răspundeau sunt uneori adevărate găuri negre în care se scurg banii statului.
Conform legislaţiei care se aplica până acum, operatorii economici puteau acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii de până la 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, dar nu pentru mai mult de o şedinţă într-o lună.
La Suceava, aleşii locali desemnaţi în AGA la ACET şi TPL (Termica fiind exclusă din ecuaţie ca urmare a falimentului societăţii), erau remuneraţi cu sume de aproximativ 1.500 de lei, pentru fiecare lună în care era convocată una sau mai multe şedinţe ale acţionarilor.
Consilierii locali care fac parte din AGA la ACET sunt Ovidiu Doroftei, Mihai Flutur, Daniel Prorociuc, Daniel Ungurean şi Adrian Arămescu de la PNL, Cornel Grosar de la PSD şi Constantin Munteanu de la PMP, în vreme ce la societatea de transport public local, TPL, deciziile acţionariatului sunt luate de consilierii locali Ovidiu Doroftei, Cristian Creţu şi Bogdan Bicsi de la PNL, Constantin Munteanu de la PMP şi Cristian Boberschi de la PSD.
Posibile demisii din AGA la TPL şi ACET
Reacţiile consilierilor locali cu privire la dispariţia remuneraţiilor pentru membrii AGA a fost diferită.
De exemplu, fostul viceprimar Ovidiu Doroftei, membru în AGA la ambele societăţi ale Consiliului Local, consideră că astfel se deschide calea către desemnarea în Consiliile Locale doar a celor care doresc să facă ceva pentru comunitate, din spirit civic, fără a se aştepta la vreo recompensă financiară.
„Este în regulă. A fi consilier local înseamnă şi obligaţii, nu doar beneficii. Și aşa exista impresia că posturile de consilier local sunt dorite pentru beneficiile pe care le aduc. De acum nu mai sunt beneficii. Poate astfel vom avea o profesionalizare a reprezentanţilor din AGA, prin participarea celor care vor să facă ceva pentru comunitate, fără a ţine cont de lipsa beneficiilor”, a spus Ovidiu Doroftei.
Pe de altă parte, alţi consilieri locali consideră că atât timp cât ai obligaţii şi răspundere pentru ceea ce faci, trebuie să fie şi o remuneraţie.
„Nici unul dintre consilieri nu a mers în AGA doar pentru a beneficia de remuneraţie, ci pentru a lua decizii şi a face ceva pentru cei care i-au trimis acolo prin votul lor. Doar că mi se pare normal ca timpul alocat acestor activităţi şi responsabilitatea pe care o purtăm pentru toate deciziile luate să fie remunerate. Nimeni nu merge la muncă fără a fi plătit deloc, sau să i se suporte măcar cheltuielile de deplasare”, a spus Cristian Boberschi.
Opinia sa este împărtăşită şi de alţi consilieri locali membri în AGA la ACET sau TPL, care consideră că nu poţi impune prestarea acestor activităţi ca „sarcină de serviciu”, câtă vreme nu sunt angajaţi şi nici plătiţi pentru timpul pierdut, idei şi responsabilitatea asumată.
Mai mult, unii dintre ei chiar iau în calcul renunţarea la calitatea de membru AGA, pentru că în timpul alocat activităţilor aferente mai bine lucrează în altă parte, să câştige banii necesari întreţinerii familiei.
Indemnizaţia de consilier local, aproape cât venitul minim garantat
În condiţiile în care activitatea prestată în AGA la societăţile Consiliului Local nu se mai plăteşte, singurul venit de care mai beneficiază un consilier local este indemnizaţia lunară, care, pentru un municipiu reşedinţă de judeţ, este de 547 de lei, indiferent de câte şedinţe extraordinare sau de îndată sunt convocate, în afara celei ordinare, care se ţine lună de lună.
Spre comparaţie, de o sumă apropiată – 527 de lei, beneficiază şi persoanele încadrate ca beneficiare ale venitului minim garantat, pentru o familie formată din cinci persoane.
(23 sep 2016, 16:40:40