Cea mai mare alocaţie de hrană este alocată de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava pentru pacienţii cu TBC, cu HIV/SIDA, bolnavii diagnosticaţi cu hepatită, cu diferite tipuri de cancer şi pacienţii arşi. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, că majorarea alocaţiei de hrană va permite îmbunătăţirea şi diversificarea meniurilor, ceea ce ar trebui să conducă la principalul efect scontat de conducerea spitalului - acela ca pacientului să nu i se mai aducă mâncare de acasă.
“Sunt 19 regimuri la nivelul spitalului, ce sunt compuse de un dietetician, care organizează în fiecare zi meniurile. Se încearcă o alimentaţie diversificată şi mai îmbunătăţită, astfel încât pacienţii să nu primească mâncare de acasă, pentru că nu există la nivelul secţiilor organizate condiţii foarte sigure de prezervare a hranei”, a explicat dr. Ardeleanu.
Nivelul alocaţiilor de hrană pentru pacienţii din spitalele publice a fost majorat în urma unei hotărâri adoptate de Guvernul României, în şedinţa din 16 septembrie a.c. Suma cea mai mare alocată pentru hrana zilnică a unui bolnav este de 19 lei.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă a precizat că impactul acestei majorări asupra bugetului unităţii medicale va fi 2,4 milioane de lei pe an şi de 200.000 de lei pe lună. Suma va fi acoperită din fonduri proprii.
Ultima majorare a acestor alocaţii s-a realizat în urmă cu opt ani.