Filiala Suceava a Asociaţiei “Cultul Eroilor” îl va comemora sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 12,00, la Păiseni, comuna Cornu Luncii, pe eroul poet sublocotenent (post-mortem) Ioan Grosaru, la nouă ani de când acesta şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Irak. Momentul comemorativ se anunţă a fi unul emoţionant, în condiţiile în care la Păiseni vor veni cei cinci colegi ai lui Grosaru care s-au aflat în TAB-ul care a explodat pe 21 septembrie 2007 în timpul misiunii din Irak. Vehiculul militar a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior, pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa. Ioan Grosaru a fost înmormântat la Păiseni, pe o colină unde se găseşte şi troiţa satului.
"A înconjurat cu bastonul său alb mormântul eroului Ioan Grosaru şi îi mulţumea că i-a salvat viaţa"
Între cei cinci se va afla şi sergentul major Marius Iovi, care a rămas orb în urma exploziei.
Maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava, cel care s-a ocupat an de an de acţiunile de comemorare a lui Grosaru, a relatat în câteva cuvinte emoţia lui Marius Iovi, care a mai fost acum doi la mormântul lui Grosaru:
"A înconjurat cu bastonul său alb mormântul eroului Ioan Grosaru şi îi mulţumea că i-a salvat viaţa, cu părerea de rău că nu îi poate vedea mormântul".
La comemorarea de sâmbătă vor mai fi aşteptaţi colonelul doctor Elena Popescu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, o delegaţie din partea comandantului Brigăzii 18 Banat Timişoara, o delegaţie de la Batalionul Mureşul Timişoara şi una de la Unitatea de Aviaţie Timişoara. De asemenea, la comemorare mai sunt aşteptate cadre de la Centrul Militar Judeţean Suceava, o gardă de la Detaşamentul de pompieri Fălticeni, elevi ai şcolilor din comuna Cornu Luncii şi primarul Gheorghe Fron.
Cine a fost Ioan Grosaru
În perioada august-noiembrie 2005, Ioan Grosaru a participat la o misiune de menţinere a păcii în Afganistan, făcând parte din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova. Începând cu data de 1 august 2007, Ioan Grosaru a participat la misiunea “Iraqi Freedom”, făcând parte din Batalionul 32 Infanterie “Mircea”, care mai poartă denumirea şi de “Scorpionii Galbeni”, din Timişoara. Pe 21 septembrie 2007, la ora 09:35, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru a murit în timpul unei misiuni de patrulare după ce TAB-ul cu care se deplasa a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal.
La Păiseni s-a înfiinţat un Complex memorial ce poartă numele eroului
În localitatea natală Păiseni, cu mari eforturi, memoria lui Grosaru nu a fost dată uitării.
Maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel a declarat: “La înmormântare oficialităţile locale şi cele militare ne-au spus că dacă avem nevoie, să le batem la uşă şi ne vor ajuta. După ce a trecut ceva timp de la trecerea la cele veşnice a eroului Ioan Grosaru s-au uitat promisiunile şi atunci am fost nevoit să mă ocup împreună cu Filiala Suceava a Asociaţiei <Cultul Eroilor> să readucem în memorie meritele eroului Ioan Grosaru>."
A fost realizat un complex memorial, iar şcoala în care a învăţat Ioan Grosaru îi poartă acum numele. Într-o vitrină din şcoală au fost expuse obiecte personale ale eroului, uniforma militară, fragmente din TAB-ul care a luat foc.
"Împreună cu familia eroului şi cu sprijinul primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, am organizat Casa Memorială <Ioan Grosaru>. Casa este intrată în circuitul cultural, este vizitată zilnic de oamenii din localitate şi elevi sau de cei care ocazional trec prin comuna Cornu Luncii", a precizat Davidel.
„Sunt şi voci care spun că s-a acordat prea mare importanţă acestui erou. A fost erou în primul rând pentru că putea să se salveze după ce TAB-ul a luat foc, fiind primul în ordinea ieşirii din TAB. El nu a făcut asta, prima oară şi-a salvat cei cinci colegi şi, când să iasă din TAB, muniţia a explodat. Este un erou pe care trebuie să-l păstrăm în memorie şi să îl comemorăm aşa cum se cuvine”, a încheiat Dumitru Davidel.