Noul caz de fraudă apărut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, după ce membri ai asociaţiei nebancare din Comăneşti şi Botoşana s-au trezit că au datorii mari în contul unor împrumuturi ori că banii pe care i-au depus nu se regăsesc în evidenţe,a ajuns şi în faza de anchetă la Poliţie. La începutul lunii septembrie, CARP Suceava a solicitat organelor de urmărire penală deschiderea unei anchete faţă de casiera Gheorghiţa Iuga, care colecta bani de la membrii din Comăneşti şi Botoşana, pe care o acuză de infracţiunile de înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
"S-a constatat că în perioada 01.04.2003-17.08.2016, pârâta a întocmit contracte de împrumut false, dispoziţii de plată false, cereri de retragere cotizaţii false, chitanţe încasare false, plăţi false, înscrieri false în carnetele de membru (prin imitarea semnăturii titularului şi a giranţilor)", se arată într-un răspuns primit de unul dintre păgubiţi.
Pe parcursul anchetei urmează a fi calculat un prejudiciu, iar urmărirea penală să fie îndreptată spre cei vinovaţi.
Putea comite casiera fraude timp de 13 ani de una singură, fără complicitatea nimănui?
Întrebarea firească pe care şi-o pun păgubiţii este cum de a fost posibil ca această casieră să facă jonglerii financiare, aşa cum susţin cei de la CARP Suceava, timp de 13 ani, fără ca organele de control interne ale asociaţiei nebancare să sesizeze la timp că ceva este în neregulă.
Monitorul de Suceava a lansat deja public această întrebare, într-un alt articol, aducând argumente privind un haos generalizat legat de gestionarea unui munte de bani, din cotizaţiile pensionarilor membri ai CARP Suceava. Problemele legate de monitorizarea precară a casierilor care au pe mână sume mari de bani au fost semnalate şi de un fost cenzor al CARP Suceava, Vasile Mărgineanu. Acesta a declaratcă a sesizat imediat ce a ajuns cenzor că sistemul de verificare a acestora este foarte precar. Casierii au pe mână sume mari de bani, pe care nu le predau imediat, astfel că posibilitatea fraudării este foarte mare.
O altă fraudă, după acelaşi scenariu, comisă în interval de patru ani
Nu trebuie uitat nici că în vara anului trecut o fraudă asemănătoare i-a fost imputată casierei de la Dărmăneşti.
Din ancheta poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice rezultă că, în perioada 2011-2015, Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani, din comuna Dărmăneşti, în calitate de casier al CARP Suceava - punct de lucru Dărmăneşti, a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri, însuşindu-şi suma de 331.000 de lei.
În acest caz, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de delapidare în formă continuată, poliţiştii documentând comiterea a 86 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub formă continuată şi 23 infracţiuni de delapidare.
Dosarul care priveşte frauda de la Dărmăneşti nu a ajuns încă în instanţă.
Pensionari care s-au trezit păgubiţi cu sume mari de bani
Din păcate, marea problemă în toate aceste cazuri este că victime sunt pensionari membri ai CARP Suceava, cei mai mulţi dintre ei oameni săraci care au cotizat cu greu sume mai mari sau mai mici de-a lungul timpului.
Doi pensionari din Comăneşti, de exemplu, soţ şi soţie, s-au trezit păgubiţi cu 7.100 de lei. Suma reprezintă două depuneri făcute prin intermediul casierei Iuga şi patru rate la un împrumut, achitate tot prin aceasta. Oamenii au plătit banii, au primit un soi de chitanţe, însă banii nu au ajuns în casieria CARP Suceava. Practic, oamenii au plătit ratele la împrumut, însă banii lor s-au „pierdut” pe drum şi nu mai figurează nicăieri.
Vârstnici şi neputincioşi, puţini oameni au puterea să se lupte
Fiul celor doi vârstnici, Simion Maierean, care îi reprezintă în acest caz, a înaintat mai întâi o plângere la Protecţia Consumatorului Suceava. Instituţia i-a comunicat că atâta timp cât cazul este anchetat la Poliţie, nu poate demara o anchetă paralelă.
În aceste condiţii, cel mai probabil, Simion Maierean se va îndrepta cu o acţiune în instanţă împotriva Casei de Ajutor Reciproc şi nu împotriva casierei, până la urmă problema fraudei fiind una internă care, teoretic, nu ar trebui să lezeze membrii de bună-credinţă. Realitatea de până acum, atât la Dărmăneşti cât şi la Comăneşti, este însă alta.
Din păcate, cei mai mulţi dintre oamenii păgubiţi nu au întreprins până acum nimic pentru a li se acoperi datoriile pe care nu ei le-au făcut. Vârstnici, mulţi dintre ei neputincioşi, păgubiţii sunt dezorientaţi şi par a fi victime sigure în aceste jonglerii financiare cărora le-au căzut victime.
(23 sep 2016, 11:47:29