În următorii patru ani, municipiul Suceava vrea să investească 50 de milioane de euro în modernizarea sistemului de termoficare al oraşului, în vederea eliminării pierderilor de pe reţele şi a îmbunătăţirii serviciilor oferite abonaţilor din sistemul centralizat.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat miercuri că a semnat luni, la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un acord cadru privind alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 25 de milioane de euro, pentru modernizarea sistemului de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ.
Finanţarea ar urma să fie asigurată, în cadrul programului naţional Termoficare 2006 – 2020, în patru etape: 2017 – 18 milioane de lei, 2018 – 21,6 milioane de lei, 2019 – 25,920 de milioane de lei, 2020 – 31,104 milioane de lei.
În total, Sucevei i-ar reveni aproape 97 de milioane de lei, până la finele anului 2020.
Diferenţa de bani necesară pentru modernizarea întregului sistem de termoficare ar urma să fie accesată din fonduri europene.
„Am avut discuţii la Ministerul Fondurilor Europene, la Agenţia de Monitorizare POIM, avem şanse să accesăm aceste finanţări. Din cele aproximativ 50 de milioane de euro care ne sunt necesare nouă, cam 25 de milioane de euro putem accesa din fonduri europene. Practic, jumătate din finanţare va fi din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate pe fonduri europene”, a precizat primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modificarea regulilor de acordare a finanţărilor europene, pentru că s-a tot schimbat strategia în privinţa energiei verzi, ceea ce afectează şi deciziile luate la nivel local, pentru că în Suceava, termoficarea oraşului este asigurată de la o centrală pe biomasă, care produce energie electrică în cogenerare.
„În 2014 era o axă separată de finanţare pentru proiectele cu eficienţă energetică, în care Primăria Suceava era avantajată de faptul că acea axă era destinată centralelor electrice pe biomasă şi biogaz, inclusiv pe reţelele de transport şi distribuţie. Când a ieşit ghidul de accesare a fondurilor europene, ne-a pus pe toţi la un loc – creşterea eficienţei sistemului de termoficare. Nu mai este axă separată pe biomasă sau biogaz – asta înseamnă că trebuie să concurăm cu toate oraşele din România pentru accesarea acestor fonduri de reabilitare termică”, a menţionat edilul sucevean.
În municipiul Suceava, aproximativ 35% din sistemul de termoficare a fost reabilitat, prin înlocuirea vechilor conducte şi modernizarea de puncte termice, astfel încât să poată fi asigurată apa caldă non-stop.
(22 sep 2016, 11:30:37