Anunţul Ministerului Educaţiei privind concursurile de directori de şcoli a stârnit numeroase reacţii, astfel că în unele judeţe deja se anunţă boicotarea concursului prin neparticipare, în timp ce câţiva parlamentari cer amânarea lui până vara viitoare.
De asemenea, nu au întârziat să apară noi propuneri privind modalitatea de desemnare a managerilor şcolari, Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, sugerând că cea mai bună variantă este ca directorii de unităţi şcolare să fie aleşi de consiliile profesorale şi validaţi de consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Pădureţ susţine că această variantă este cea mai rapidă, implică cele mai mici cheltuieli, neperturbând activităţile de la clasă.
De asemenea, desemnarea directorilor de către oamenii şcolii nu ar avea influenţe politice mari, mai susţine Pădureţ.
„Nu ar fi deranjat nici programul elevilor, nu ar fi puşi nici candidaţii să memoreze tâmpenii şi să completeze teste, itemi <de perspicacitate> şi ar căpăta importanţă şi faptul că aceste persoane fac parte dintr-o categorie de <experţi în management educaţional>. Și ar da faliment şi firmele care deja au apărut pe internet, firme disponibile să fabrice dosare pentru candidaţii la funcţia de director, inclusiv adeverinţe de participare la cursuri de management în străinătate. Nouă ni se pare foarte simplu, domnilor politicieni! Mă tem însă că politicul îşi va face treaba mai departe, că actuali miniştri, foşti miniştri, actuali şi foşti sindicalişti vor face jocuri politice”, a declarat Traian Pădureţ.
Acesta este de părere că cine va câştiga această luptă la nivel naţional va da un semnal pentru viitorul şcolii româneşti, respectiv menţinerea politizării sau încercarea depolitizării învăţământului.
„Totuşi aşa o mare presiune pe şcoală, pe funcţiile de directori, nu a mai fost parcă niciodată! Cine va avea de pierdut? Bineînţeles că tot şcoala va pierde! Politicienii, toţi, fără diferenţe de culoare, văd doar interesul lor imediat. Uită cu totul de interesul copilului, al societăţii, uită de <prioritatea naţională>! Unii chiar se fac că nu ştiu despre ce e vorba, încât am impresia că ne cam iau de proşti! Cred că e momentul să demonstrăm mai departe că ştim ce vrem de la şcoală, noi cei implicaţi direct în învăţământ”, a mai completat Pădureţ.
(21 sep 2016, 13:15:06
Doar in felul asta poate progresa cat de cat scoala, astfel de directori urmand a lua masuri nediscriminatorii, fara a mai proteja acolitii.