Un sucevean a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, fiind acuzat că a încercat să mituiască un poliţist local din municipiul Suceava, care urma să-i aplice o sancţiune pentru o parcare neregulamentară. Claudiu Florin Manea va ajunge în boxa acuzaţilor pentru o mită de doar 50 de lei, faptul să suma a fost atât de mică având o relevanţă redusă pentru anchetatorii care instrumentează dosarele de acest gen, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.
Conform anchetei procurorilor, în data de 29 august 2016, în jurul orei 12.00, inculpatul Florin Claudiu Manea s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale Suceava, având asupra sa o hârtie pe care a găsit-o pe parbrizul autoturismului său. Este vorba de una din zecile de somaţii pe care le lasă poliţiştii locali zilnic pe maşinile parcate în locuri interzise. Șoferii sunt invitaţi la sediul Poliţiei Locale, unde li se aplică o sancţiune, de la avertisment scris şi până la amendă, în funcţie de gravitatea abaterii.
În dimineaţa aceleiaşi zile, arată procurorii, un poliţist local constatase în teren că autoturismul aflat în proprietatea inculpatului era parcat pe banda de preselecţie destinată virajului la dreapta de pe bulevardul George Enescu din municipiul Suceava, în apropierea intersecţiei cu strada Universităţii.
Conform dispoziţiilor legale, bărbatul urma să fie sancţionat pentru oprire neregulamentară cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare.
La sediul Poliţiei Locale Suceava, bărbatul, rezultă din anchetă, a invocat că la volan s-a aflat soţia sa, agentul de serviciu spunându-i că în acest caz femeia trebuie să se prezinte la Poliţie.
"În acest context, Manea Claudiu Florin a scos din portofel o bancnotă de 50 de lei, pe care a oferit-o poliţistului local, pentru ca acesta să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu mai ia măsuri de sancţionare cu privire la contravenţia constatată", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Poliţistul local a refuzat însă mita, sesizând structurile de combatere a corupţiei.
Procesul va începe la Tribunalul Suceava, iar până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Cazurile de poliţişti care au refuzat mita şi au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie s-au înmulţit în ultima perioadă de timp. De cele mai multe ori, sumele refuzate au fost mici, însă a fost şi un caz în care un poliţist rutier a refuzat o mită de 1.000 de euro.