Pe parcursul a două zile, sâmbătă, 17 septembrie, şi duminică, 18 septembrie, cei mai buni bucătari, cofetari şi chelneri de la pensiunile şi hotelurile din zona Humorului, dar şi din Bucureşti şi Republica Moldova, s-au întrecut în realizarea unor preparate pe bază de cartofi, oferind juriului, dar şi turiştilor aflaţi în zonă, preparate culinare inedite. După jurizare, Locul I şi Marele Premiu „Barabula de Aur” a revenit Hotelului „Toaca Bellevue”, din Gura Humorului.
Un kilogram de cartofi se pot curăţa în mai puţin de 50 de secunde
Festivalul-concurs “Barabula de Aur”, ajuns anul acesta la a VI-a ediţie, a avut două secţiuni, realizarea unui fel principal de mâncare, în prima zi, şi prepararea unor deserturi pe bază de „barabule”, în cea de a doua zi. Tot sâmbătă s-a desfăşurat şi proba de îndemânare la curăţarea cartofului. Reprezentanta Hotelul „Toaca Bellevue” a terminat de curăţat un kilogram de cartofi în mai puţin de 50 de secunde, rezultatul fiind datorat „experienţei şi plăcerii de a lucra în bucătărie”. Ludmila Gotornicean din Rezina, Republica Moldova, a reuşit să obţină cea mai lungă coajă, de 72 de centimetri, fiind urmată de gospodina din Poiana Micului, care a obţinut o coajă de 68 de centimetri. În ceea ce priveşte cantitatea cea mai mare de cartofi obţinută în urma curăţării, reprezentanţii Pensiunii „Căprioara” şi ai hotelurilor „Toaca Bellevue” şi “Best Western Bucovina” au obţinut la egalitate câte 810 grame de cartofi.
Juraţii au fost doi masterchefi cunoscuţi pe plan internaţional
La startul competiţiei de gătit s-au aliniat Hotelul „Toaca Bellevue” şi “Best Western Bucovina” din Gura Humorului, Pensiunea „Căprioara” şi Pensiunea „Carmen Silvae” din cartierul humorean Voroneţ, membrii Asociaţiei „Obcinele” din Poiana Micului, reprezentanţii pensiunilor din Vama coordonaţi de Gabi Sasu, Restaurantul „Taverna Calului” din Corbeanca - Bucureşti şi gospodinele din comuna Lalova, raionul Rezina – Republica Moldova. Fiecare echipă a avut de preparat 20 de porţii de mâncare pentru public şi patru pentru juriu, criteriile de evaluare fiind gustul şi prezentarea elegantă, apetisantă, originală, inovaţia, compoziţia, armonizarea culorii, aromelor, combinarea corectă a materiilor prime şi dimensiunea preparatului, tehnica de lucru profesională, corecta preparare a alimentelor urmată de aranjarea corectă în farfurie, ordonată, fără decoruri necomestibile, uşor de servit, servirea corectă la masă, igiena, exploatarea spaţiului de lucru şi nu în ultimul rând aspectul standului şi ţinuta participanţilor.
Evaluarea concurenţilor a fost făcută de doi dintre cei mai renumiţi masterchefi din zona Moldovei: Petronela Ciubotaru, cea care se ocupă de arta culinară a hotelului de 5 stele El Quatro, din Voroneţ, şi Mihai Câmpeanu, manager food la Restaurantul „Panoramic”, Hotel „Unirea” Iaşi.Petronela Ciubotaru este expert bucătar-şef maestru, cu participări la numeroase concursuri gastronomice naţionale şi internaţionale ca membru al juriului şi concurent. A făcut parte din echipa naţională a României la Moscova, unde a câştigat două medalii de argint, în Cipru, unde a obţinut două medalii de bronz, iar la Concursul gastronomic din Malta, trei medalii de bronz. Deţine titlul de maestră din anul 2004, iar în 2008 la Constanţa, a câştigat marele Trofeu Balada Nej. La concursul mondial de la Luxemburg a luat medalia de bronz cu preparatul „Platou festiv, preparate din peşte”.
Mihai Câmpeanu este un profesionist al bucătăriei cu studii de restaurant manager în SUA, experienţă în restaurante din SUA, Anglia şi România, căpitan al echipei regionale a Moldovei la Olimpiada Bucătarilor din Germania a coordonat echipa profesionistă Unirea Hotel &Spa care a câştigat cupa Campionatului internaţional de gătit în aer liber în anul 2011. A participat la numeroase competiţii internaţionale, obţinând în Rusia medalie de bronz la individual şi pe echipe, iar în Croaţia, în 2012, medalii de aur, argint şi bronz la individual.
Chiar la începutul concursului, masterchef Mihai Munteanu i-a atenţionat pe concurenţi că trebuie să se respecte principalul ingredient al concursului, barabula, „de data aceasta muşchiul de vită trebuie să fie garnitură la cartofi, barabula fiind vedeta farfuriei”.
Ionuţ George Topârceanu a dus trofeul la „Toaca Bellevue”
Ionuţ George Topârceanu, bucătar-şef la restaurantul hotelului „Toaca Bellevue”, a pregătit o masă poetică, cu care i-a impresionat pe cei care i-au gustat din bucate. Un muşchiuleţ de vită în reducţie de vin roşu sec cu ananas, în combinaţie de două barabule, barabulă dulce şi barabulă normală, a fost şi meniul cel mai apreciat de juraţi, drumul spre câştigarea trofeului fiind netezit şi de viteza cu care a curăţat cartofii, la care a obţinut punctajul maxim, 20 de puncte, dar şi de cantitatea de cartofi obţinută după curăţare, unde a mai câştigat tot 20 de puncte.
Doru Cătunu, bucătar-şef la Pensiunea "Carmen Silvae”, a pregătit muşchiuleţ de porc împletit cu garnitură din piure de cartofi cu păstârnac şi salată de murături.
Cei doi bucătari care au reprezentat „Best Western Bucovina” au pregătit un muşchiuleţ de oaie în crustă de pin servit cu barabulă bătucită, adică un piure de cartofi cu şofran şi legume blanşate. „Mugurii de pin sunt zdrobiţi pentru a face o crustă pentru muşchiuleţul de oaie cu ierburi aromate. Hribii sunt uşor făcuţi la tigaie pentru a înnobila cartoful din piure”, ne-a spus Lucian Clim, asistat de Lenuţa Munteanu, şef de tură.
Zoltan şi Marian de la „Taverna Calului” au venit cu tocană gulaş unguresc tradiţional şi garnitură de barabule.
Aperitiv, două feluri de mâncare şi desert din barabule
Ludmila Gotornicean şi Irina Cotun au venit din Raionul Rezina, Republica Moldova, să prezinte cartofii umpluţi cu tocătură din carne de porc, după o reţetă tradiţională. „Curăţăm cartoful, îl spălăm, apoi îl scobim, îl lăsăm în apă cu sare până se întăreşte, timp în care pregătim tocătura cu toate condimentele necesare, sare, piper, coriandru şi alte ierburi care dau un gust bun. Umplem apoi cartofii cu acest amestec. Înainte de a-i pune la fiert călim în ulei încins rondele din morcovi şi ceapă, dăm tomate prin răzătoare, apoi aşezăm în ceaun un rând de rondele de ceapă şi morcovi căliţi, un rând de barabule umplute, presărăm răzătura din tomate, iar punem rondele, barabule şi tomate şi tot aşa până aproape umplem vasul şi punem la fiert”, este reţeta cu care Ludmila şi Irina i-au încântat pe bucovineni. Ca desert cele două gospodine au pregătit turte cu cartofi, magiun şi frişcă.
Echipa Asociaţiei „Obcinele” din Poiana Micului, coordonată de Lucaş Iuraszek, a participat în concurs cu o mâncărică de cartofi cu carne de porc, la care s-au adăugat şi alte mâncăruri tradiţionale poloneze, lichior de nuci, miere de albine.Gabriel Sasu, de la Pensiunea ”Bianca” din Vama, i-a încântat pe vizitatori cu un meniu complet de barabule.
„Pentru concurs la aperitiv avem scrijele cu slăninuţă, brânză de oi şi ceapă roşie, sau urşi din mămăligă de barabule cu brânză de oi copţi pe plită, apoi, la felul I, un borş de barabule dres cu smântână, la felul doi o mămăligă de barabule cu tochitură şi murături şi la desert tocinei cu smântână sau mămăligă din barabule coaptă pe plită şi servită cu povirlă (magiun de prune). Masa nu va fi costisitoare, dar va fi mai mult de muncă. Cel mai bine mâncarea se găteşte la plită, iar cel mai căutat produs pe bază de cartofi este mămăliga cu cartofi, care merge aproape la orice”, ne-a asigurat Gabriel Sasu.
Drumul scurt de la bucătăria tradiţională la bucătăria internaţională
Cristi Zuz, de la Pensiunea „Căprioara” din Voroneţ, a venit cu cea mai diversificată gamă de preparate pe bază de cartofi.
„Staţiuna Gura Humorului este peste nivelul culinar al multor staţiuni din România. Încercăm să ne situăm între bucătăria tradiţională şi bucătăria internaţională. Prezentăm un crevete într-o crustă de cartofi ca aperitiv. La bază avem un sos presărat cu anasol, pe lângă el avem ananas făcut cremă, avem lime şi un sos de muştar boabe şi multă, multă dispoziţie. Pregătim şi trei tipuri de cartofi. Cartofi dulci galbeni, cartofi mov şi cartofi de la noi din sat. Cei trei cartofi dulci îi vom scobi şi vom face o crustă crocantă. Cartofii dulci având zaharuri i-am trecut prin ulei încins, zahărul şi fructoza din cartofi dându-le o culoare aparte la trecerea prin ceaun. În interior vom avea un piept de raţă sotat, în al doilea un file de păstrăv şi în al treilea vom avea un file din muşchi de căprioară. Cartofii vor fi gătiţi în crustă proprie, pieptul de raţă într-o crustă grasă, din costiţă de porc, păstrăvul într-o crustă de prosciutto crudo, iar al treilea va fi învelit în cârnaţ de căprioară”, au fost preparatele din cartofi dulci ale lui Cristi Zuz.