Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava are, de ieri, Drapel de Luptă, conferit prin decret de preşedintele României, Klaus Iohannis şi înmânat inspectorului şef, gen. Ion Burlui, de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat dr. Raed Arafat.
Ceremonialul militar-religios s-a derulat pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava, în prezenţa oficialităţilor şi a unui public numeros. Decretul prezidenţial a fost citit de şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ovidiu Vasilică. După ce i-a înmânat Drapelul de Luptă generalului Ion Burlui şi militarii au jurat cu glas puternic să-l păstreze ”ca pe lumina ochilor”, secretarul de stat Arafat a spus că această zi ”va rămâne în memoria unităţii” pentru că drapelul se acordă o singură dată şi reprezintă o recunoaştere a meritelor militarilor din acea unitate. ”Pentru o unitate militară este simbolul existenţei ei. Când se acordă de preşedintele României, este o recunoaştere pentru unitatea respectivă şi se spune că, dacă o unitate pierde drapelul, ea imediat se desfiinţează”, a declarat dr. Raed Arafat.
”Duşmanul pompierilor nu este altă armată. Ei se luptă cu secundele ca să salveze vieţi”
Şeful DSU a mai spus că semnificaţia pentru pompieri este extrem de importantă pentru că ”ei se află în continuă luptă”. ”Ei nu sunt în aşteptare, dacă se întâmplă ceva, dacă se întâmplă un război. Duşmanul pompierilor nu este altă armată. Ei se luptă cu minutele, cu secundele ca să salveze vieţi, iar această luptă este continuă, zi şi noapte”, a arătat dr. Arafat, adresând felicitări pompierilor militari suceveni pentru rezultatele muncii cu timpul pe care o duc în fiecare zi.
Inspectorul şef al ISU Suceava, gen. de brigadă Ion Burlui, a declarat, la rândul său, că primirea Drapelului de Luptă este ”o mare onoare”, acesta reprezentând ”cartea de identitate a unei unităţi”.
După ceremonialul militar-religios, militarii ISU au defilat pe esplanada Casei de Cultură şi şi-au prezentat tehnica de luptă. Seria maşinilor de intervenţie a fost încheiată de cea mai veche ”autospecială” folosită la stingerea incendiilor, o pompă manuală trasă de cai, care datează din secolul XIX, şi care aparţine Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci.
La evenimentul de ieri au mai fost prezenţi şefii ISU din judeţele Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ, precum şi ofiţeri de rang înalt de la Serviciul de Protecţie civilă şi situaţii excepţionale din Moldova şi Ucraina. Autorităţile locale au fost reprezentate de prefectul Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor şi viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi.
Tot ieri, ISU Suceava a deschis o ”Carte de Onoare” şi primii care au fost invitaţi să semneze au fost doctorul Raed Arafat şi inspectorul general al IGSU, gen. de brigadă Ovidiu Vasilică.
Mai menționăm că fiecare Drapel de luptă are elemente de identificare proprii. În cele patru colţuri ale flamurii sunt brodate cu fir aurit cununi cu două ramuri de stejar care au în interiorul lor semnul de armă, iar pe placa ce susţine acvila încoronată şi cruciată, şi pe inelul de pe hampă este inscripţionat numele unităţii. Pe timp de pace, Drapelul se păstrează în condiţii speciale şi este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi doar la aniversarea anumitor evenimente importante ale ţării ori ale unităţii, fiind apărat de garda drapelului, după cum informează, printr-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt. adj. Alin Găleată.