Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 sep 2016 - Anul XXI, nr. 219 (6332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbarea schimbării

Ilie Lungu, primarul din Salcea, cei doi profesori şi femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, plasaţi sub control judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Evenimentele în dosarul care-l vizează pe Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, se succed foarte rapid. După ce joi în jurul orei 18.00 a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, iar după numai 5 ore măsura a fost revocată de procurorii de la structura centrală a DNA, vineri seară lucrurile au luat o nouă întorsătură.

Toţi cei patru inculpaţi în dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională au fost plasaţi sub control judiciar. Este vorba de primarul Ilie Lungu, de profesoara de limba română Nicoleta Zettel, care este directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, de profesorul de matematică Mihai Gîză de la aceeaşi unitate de învăţământ, precum şi de Mariana Raţă, femeie de serviciu în acelaşi loc.

Pe lângă măsurile clasice, de a se prezenta la Poliţie periodic pentru a da cu subsemnatul, de a nu lua legătura cu martorii şi cu ceilalţi inculpaţi din dosar, procurorul de caz a dispus şi alte măsuri.

Astfel, Nicoletei Zettel i s-a interzis să mai profeseze pentru o perioadă de 60 de zile, măsură care a fost impusă şi în cazul lui Mihai Gîză. În plus, Nicoleta Zettel nu va mai putea ocupa în această perioadă nici funcţia de directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni.

Avocaţii celor patru inculpaţi au contestat deja măsura controlului judiciar, iar o decizie definitivă se va lua la Tribunalul Suceava în cursul acestei săptămâni.

 

Ce probe au procurorii în acest dosar?

După cum am amintit şi în materialele anterioare, totul a plecat de la o sesizare făcută de unul dintre profesori, care a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, la Ministerul Educaţiei, iar mai apoi pe masa procurorilor DNA Suceava.

Ulterior, s-a dispus o expertiză grafologică în baza căreia s-a stabilit cine a scris cele două teze de la Evaluarea Naţională ale lui Ioan Ştefan Lungu. Un sprijin important a venit şi din partea lui Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, care era la curent cu o parte din drumul fraudei şi a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii.

Din câte se pare, cu ajutorul lui Huţu au fost înregistrate mai multe discuţii ambientale, care vor constitui probe în dosar, coroborate cu alte probe, inclusiv înregistrări telefonice.

Foarte importante se vor dovedi şi actele ridicate de anchetatori cu ocazia percheziţiilor de joi dimineaţă. În acea zi au avut loc percheziţii la trei dintre suspecţi, respectiv la domiciliul din Prelipca al primarului Ilie Lungu, la domiciliul din Plopeni al profesorului Mihai Gîză şi la domiciliul din Suceava al directoarei Nicoleta Zettel.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Ilie Lungu ar fi oferit 200 de lei profesorului de matematică pentru a scrie teza de la evaluarea naţională a lui Ioan Ştefan Lungu, în timp ce profesoara de limba română ar fi luat pentru aceeaşi operaţiune suma de 400 de lei.

 

Pentru ce sunt cercetaţi cei patru

În acest dosar i se aduc primarului Ilie Lungu patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.

Directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la şcoala Plopeni este cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

 

Ce s-a întâmplat de fapt

Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare venită din partea unui dascăl, care a semnalat că una din lucrările de la evaluarea naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit. Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.

Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ilie Lungu, primarul din Salcea, cei doi profesori şi femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, plasaţi sub control judiciar.
 Vizualizări articol: 9770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Ilie Lungu, primarul din Salcea, cei doi profesori şi femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni, plasaţi sub control judiciar1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Femeia de serviciu trimis de
(19 sep 2016, 12:11:59
Da femeia de serviciu ce rol a jucat? A, ea a maturat mizeria. Ca urmare, timp de 2 saptamani i s-a confiscat matura. Are voie doar sa stearga praful.
1.1  RE: Femeia de serviciu trimis de
(19 sep 2016, 18:02:26
Lucrarile au fost ascunse-n coada maturii.
2.   Lipseste ceva trimis de
(19 sep 2016, 19:00:18
Profesorii au rescris tezele, primarul a dat comanda si a platit, femeia de serviciu a fost caraus, dar CINE A INLOCUIT TEZELE? Ca inlocuirea tezelor este adevarata frauda.
2.1  RE: Lipseste ceva trimis de
(19 sep 2016, 20:27:36
Cel care a plecat ultimul din clasa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei