Substanţele împotriva râiei şi păduchilor la elevi trebuie asigurate din acest an şcolar de primării. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că instituţia nu mai are dreptul să cumpere şi să distribuie în mod gratuit, prin reţeaua de medicina şcolară şi prin asistenţii comunitari, substanţele antiparazitare, ci sarcina revine primăriilor, care au obligaţia de a asigura trusa medicală din şcoli. Până în anul şcolar 2016-2017 DSP achiziţiona antiparazitare prin programul naţional de boli transmisibile.
Dr. Zorescu informează toate primăriile din judeţul Suceava că substanţa antiparazitară utilizată este Piretroid, activă atât pentru râie, cât şi pentru păduchi. Există furnizor de Piretroid în ţară, o firmă care vinde produsul la un preţ accesibil, a spus medicul. Un flacon din care se obţine 1 litru de soluţie costă 5-6 lei.
Conform statisticilor medicale, între 1 şi 3% dintre copiii din ţările industrializate au păduchi, cu menţiunea că orice om se poate infesta cu aceste insecte, indiferent de cât de riguros cu igiena este.
Independent de triajul epidemiologic efectuat la fiecare început de semestru în şcoli, părinţilor li se recomandă să controleze temeinic părul copiilor. Dacă descoperă păduchi, nu este suficient să scape copiii de insecte, ci decontaminarea trebuie făcută şi pentru obiecte din casă - saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluş, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius. Când spălarea la 60 de grade nu este posibilă, se recomandă decontaminarea prin îngheţ, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziţii. Lucrurile pot fi lăsate şi la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închişi foarte bine, timp de trei zile, pentru ca păduchii să moară prin inaniţie.