Rezultatul măsurătorilor şi testelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava în zonele de depozitare şi transport al minereului de uraniu exploatat la mina Botuşana-Crucea au fost făcute publice, ieri, de şeful Laboratorului de igiena radiaţiilor, dr. Garofiţa Elisei. Potrivit medicului, la Argestru se află depozitate aproximativ 4,5 tone de minereu de uraniu, din care cea mai mare parte este în vagoane speciale, închise ermetic. Afară, pe rampă ar fi minereu descărcat din ”patru, cinci camioane”, acoperit cu prelate. Exploatarea Minieră Crucea este autorizată să depoziteze la Argestru o cantitate de minereu de maximum 30.000 de tone, până în 2018, atât în vagoane, cât şi pe platformă, dar până acum nu a făcut uz de depozitarea pe rampă. ”Este prima dată când găsesc minereu depozitat pe rampă. Până acum nu am văzut niciodată. Îl aduceau de la Crucea, îl încărcau în vagoane şi îl transportau la Feldioara. Acum nu au mai avut bani pentru transport, dar au autorizaţie pentru această depozitare. Este zonă controlată, nici o persoană neautorizată nu are acces acolo”, ne-a spus medicul care monitorizează de 30 de ani exploatarea de uraniu de la Crucea.
Dr. Elisei ne-a declarat că, în urma măsurătorilor pe care le-a efectuat personal, doza de radiaţii este crescută până la o distanţă de trei metri de minereu. În perimetrul birourilor şi la punctele de măsurare doza de radiaţii este cea din fondul natural. ”La trei metri de minereu este normal să găsim doza crescută, dar platforma este prevăzută cu tot ce cere legea. Au şi bazine de colectare a apelor de spălare (n.r. după transport camioanele sunt spălate pe platformă), nu ar ridica probleme nici la ploile torenţiale. Ei sunt autorizaţi să aibă acolo acest uraniu, sunt absolut în regulă. Totul este închis, păzit. Au autorizaţie până în 2018, deci doi ani pot să stea pe platformă până la 30.000 de tone de minereu”, afirmă şeful Laboratorului de igiena radiaţiilor din cadrul DSP Suceava.
Măsurătorile din sol, apă şi alimente sunt în limite normale, afirmă DSP
Ea a mai precizat că toţi angajaţii poartă casete fotodozimetrice prin care se asigură monitorizarea individuală sistematică a persoanelor expuse profesional la radiaţii. Caseta cu film este purtată timp de o lună de salariat, după care filmele sunt trimise la o firmă de specialitate cu care Compania de Exploatare a Uraniului are contract şi se controlează dozele măsurate în perioada respectivă. ”Pe rezultatele care vin de la firma care le monitorizează nu au depăşiri de doză”, a spus medicul Elisei, menţionând că s-a asigurat că salariaţii au mereu asupra lor aceste casete.
Celelalte măsurători efectuate de DSP, pe traseul minereului de la Crucea la Argestru, în curtea minei de la Crucea, determinările din sol, apă şi legume recoltate inclusiv din gospodării din Argestru s-au situat în limita fondului natural, conform documentelor. Practic, nu timpul cât stă minereul de uraniu pe platformă ar fi o problemă, ci cantitatea depozitată afară. Pentru a preveni eventuale reacţii de teamă din partea populaţiei, la nivelul conducerii EM Crucea s-a luat decizia de a depozita minereul extras în una dintre galeriile din mină, activitate de asemenea autorizată. Autorizarea activităţii este o garanţie, mai spune dr. Elisei, că atât exploatarea uraniului, cât şi depozitarea pe rampa de la Argestru nu reprezintă un pericol pentru populaţie şi mediu. Desigur, asta este valabil atâta timp cât toată lumea respectă condiţiile impuse pentru funcţionarea unui astfel de perimetru controlat. Medicul DSP exclude posibilitatea că persoane străine ar putea pătrunde în zonă, accidental sau cu rea intenţie.
Uraniul românesc stă pe stoc, centrala de la Cernavodă cumpără combustibil din Canada, minerii suceveni riscă şomajul
Reamintim că în decembrie 2015 compania de stat Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavodă, a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), care include EM Crucea, şi cumpără combustibilul nuclear de la compania canadiană Camenco, care a venit cu un preţ mai scăzut. Astfel, uraniul românesc extras din judeţul Suceava în ultimele luni este pe stoc, depozitat la Argestru şi la Crucea. Mina de uraniu din judeţul Suceava este un ”furnizor captiv”, nu poate vinde marfa pe care o produce decât către două entităţi - centrala nucleară de la Cernavodă şi la Rezerva de stat, însă nici aceasta din urmă nu a mai fost completată cu producţia internă. Neavând vânzări, EM Crucea nu are bani, iar fără bani acumulează datorii, riscând insolvenţa şi închiderea. Circa 500 de oameni care asigură, în marea majoritate a cazurilor, singurul salariu din familie, vor ajunge şomeri.