Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2016 - Anul XXI, nr. 217 (6330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Simfonii de toamnă, ediţia a V-a

„Magia serii în sunet şi lumină” a adunat peste 7.000 de spectatori în centrul municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Spectacolul „Simfonii de toamnă”, ediţia a V-a, a adunat, miercuri seară, în centrul municipiului Suceava, peste 7.000 de oameni, care s-au bucurat şi au aplaudat la scenă deschisă evoluţia artiştilor de elită de la Opera Naţională Română din Iaşi (ONRI), care au prezentat „Magia serii în sunet şi lumină”. Concertul, desfăşurat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, a durat circa două ore şi a fost o desfătare pentru suflet. Opera Naţională Română din Iaşi a adus la Suceava, pentru „Simfonii de toamnă”, 47 de instrumentişti, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu, 26 de balerini, corul format din 45 de artişti lirici, cinci solişti (Simona Titieanu, Florin Guzgă, Manuela Ipate, Florentina Onică, Andrei Fermeșanu), regizori, personal tehnic, oameni care au creat o poveste, au dăruit publicului o seară magică „în sunet şi lumină”.

 

Repertoriu bine ales

Sucevenii dornici să guste din frumuseţea muzicii clasice au avut parte de mult mai mult: o seară cu emoţii şi culoare, cu flori, lumini şi artificii. Din program nu au lipsit: Carl Orff – Carmina Burana ,,O fortuna” (Corul și Orchestra ONRI), Georges Bizet – Arleziana – Suita nr. 2 - ,,Farandola” (Baletul și Orchestra ONRI), Giacomo Puccini – Gianni Schicchi  - ,,O mio babbino caro” (Solistă: Manuela Ipate și Orchestra ONRI), Giuseppe Verdi – Ernani - ,,Evviva! Beviam!” (Corul și Orchestra ONRI), Piotr Ilici Ceaikovsky – Lacul lebedelor,  Dansurile: spaniol (nr. 21), napolitan (nr. 22), unguresc (nr. 20) (Baletul și Orchestra ONRI), pentru ca, spre finalul concertului, publicul să „primească” piese superbe de Giacomo Puccini - Boema – ,,Quando m`en vo” (Solistă: Manuela Ipate și Orchestra ONRI), Giacomo Puccini – Turandot – ,,Nessun dorma” (Solist: Florin Guzgă, Corul și Orchestra ONRI), Giuseppe Verdi – Aida - ,,Triumfalul” (Corul și Orchestra ONRI), Giuseppe Verdi – Traviata – ,,Brindisi”. Publicul a apreciat noutatea din acest an, evoluţia corpului de balet al Operei Naţionale Române din Iaşi. Muzica, costumele, dansul,  toate au creat armonie pe scenă. Soliştii au primit buchete de flori din partea organizatorilor. După cum ne-a spus dirijorul Orchestrei Operei Naţionale Române din Iaşi, Ciprian Teodorașcu, „muzică, dans, voci, asta înseamnă opera, asta înseamnă opereta, asta înseamnă Opera Naţională Română din Iaşi, care este într-un trend ascendent, asta înseamnă cele trei colective mari: orchestra, baletul, corul, care sprijină soliştii de operă şi care sunt într-un real progres în ultima vreme. Împreună devin una dintre operele emblematice din România şi spun asta cu toată responsabilitatea”.Evenimentul a fost organizat şi oferit cu generozitate publicului sucevean de Clubul Rotary Suceava – Bucovina.

 

Donaţii pentru achiziţionarea de instrumente muzicale noi pentru elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”

Mesajul cu care organizatorii au mers către suceveni şi anul acesta, după ecourile frumoase de la primele patru ediţii ale proiectului, a fost „Dăruiţi comunităţii împreună cu Rotary”. În acest sens, prezentatoarea evenimentului, Cătălina Bălăceanu, membră a Clubului Rotary Suceava - Bucovina, a venit în faţa publicului  cu mulţumiri aduse tuturor celor care l-au ajutat anul trecut, prin donaţiile lor, pe Ciprian Iulian Pînzaru, un tânăr din municipiul Suceava, care la vârsta de 21 de ani a suferit un accident cumplit şi a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Acum, după multe şedinţe de recuperare, Cipriana declarat că „viaţa mea s-a schimbat în bine”. Elle-a mulţumit tuturor pentru sprijinul acordat, mesaj care a fost transmis publicului aflat la „Simfonii de toamnă” printr-un filmuleţ. Tema caritabilăpropusăde Clubul Rotary Suceava - Bucovina pentru această ediţie a evenimentului, pe care Cătălina Bălăceanu a anunţat-o miercuri seară, este strângerea de fonduri pentru „achiziţionarea de instrumente muzicale noi, actuale şi de calitate foarte bună”, pentru elevii de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. În acest sens, mai mulţi tineri, purtând urne în mâini, au trecut printre spectatori, iar cei care au dorit au făcut donaţii pentru tema caritabilă propusă de organizatorii evenimentului. Câţiva elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” au susţinut, miercuri seară, un moment muzical – instrumental (fragment muzical din filmul „Parfum de femeie”) în deschiderea spectacolului „Magia serii în sunet şi lumină”, oferit de artiştii de la Opera Naţională Română din Iaşi.

 

Din ce în ce mai buni

Managerul de proiect, Dan Ioan Cuşnir (Rotary Suceava – Bucovina), a declarat că, în fiecare an, „încercăm să punem în aplicare unul dintre sloganurile noastre <Să fim mai buni astăzi decât ieri şi mai buni mâine decât astăzi>. Credem că prin ceea ce s-a întâmplat anul acesta la Suceava suntem mai buni decât ieri şi sperăm că pentru suceveni vom fi mai buni mâine decât astăzi. Cred că cei peste 7.000 de suceveni au trăit o seară memorabilă, alături de Opera Naţională Română din Iaşi. Sucevenii trebuie să fie mândri că trăiesc în Suceava”. Dirijorul Orchestrei Operei Naţionale Române din Iaşi, Ciprian Teodorașcu, a spus că spectacolul de la Suceava, în aer liber, „este o altă experienţă, pentru că noi suntem obişnuiţi să cântăm în săli închise, în săli de spectacole, în săli în care acustica este în avantajul nostru. În aer liber se controlează mai greu sonorităţile, dar eu zic că ne-am descurcat bine şi cred că cel mai important este că publicul a fost încântat de cadoul nostru pentru dumnealor”.

 

„Nu ajunge numai un eveniment de genul acesta. Ar trebui o sală, ar trebui o orchestră, o filarmonică... Suceava merită mai mult”

Surpriza cu artificiile de după concert a fost foarte frumoasă şi pentru artiştii din Iaşi. Împreună cu publicul, artiştii au urmărit mirajul luminilor „aruncate” pe cer, însoţite de un fond muzical, şi jocul de lasere. „Suceava – Rotary” a fost la înălţime. Şi la propriu, pentru că acest mesaj era afişat şi pe clădirea Casei de Cultură Suceava, de unde, în jurul orei 21:30, s-au lansat artificiile. Bucurie şi... tristeţe, în acelaşi timp. „Din nenorocire, Suceava nu beneficiază de operă, de filarmonică... E trist ... locul unde s-a născut Ciprian Porumbescu, oraşul unde, acum 30 de ani, veneam ca la Mecca, la <Lira de Aur>, undeera o concurenţă fantastică şi o defilare perpetuă de talente, de speranţe pentru viitor, să nu aibă un loc în care oamenii să se bucure de toate aceste valori ale muzicii clasice universale. Este păcat. Cred că oamenii care sunt în frunte, oamenii care au putere de decizie ar putea să înţeleagă mai mult care este rolul acestor manifestări, şi pentru educaţia copiilor, dar şi pentru cultura care n-ar trebui să lipsească în această zonă frumoasă din România. Nu ajunge numai un eveniment de genul acesta. Ar trebui o sală, ar trebui o orchestră, o filarmonică, ceva care să arate că Suceava merită mai mult”, a spus dirijorul Ciprian Teodorașcu.

 

„Învăţăm să ascultăm <Simfoniile de toamnă>”

Publicul, copii, tineri, vârstnici, cu toţii au aplaudat la scenă deschisă evoluţia artiştilor ieşeni. „Spectacolul a fost de calitate, ca în fiecare an. Şi publicul este din ce în ce mai bun. Ne dorim să fie astfel de spectacole în fiecare an şi, de ce nu, mult mai dese”, ne-a spus o spectatoare. „Extraordinar spectacolul. Am participat şi anul trecut, dar spectacolul din acest an a fost la un nivel mai ridicat”, ne-a spus Maria, care, referitor la public, a explicat: „Învăţăm să ascultăm <Simfoniile de toamnă>”. Efectele speciale, luminile, costumele, focul de artificii de la final, toate au transformat o seară liniştită de septembrie într-un regal de muzică, dans, lumini. Organizarea spectacolului de muzică clasică „Simfonii de toamnă”, ediţia a V-a, la Suceava, a fost posibilă datorită partenerilor care s-au alăturat Clubului Rotary Suceava – Bucovina (al cărui preşedinte este Marcel Gaftoneanu): Centrul de Diagnosticare Explora, Flaga şi Natura Fruct. Alături de aceştia, proiectul a fost susţinut de nume importante din mediul de afaceri local, din rândul autorităţilor locale şi mass-media.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Magia serii în sunet şi lumină” a adunat peste 7.000 de spectatori în centrul municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 2145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Magia serii în sunet şi lumină” a adunat peste 7.000 de spectatori în centrul municipiului Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei