Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 16 sep 2016 - Anul XXI, nr. 217 (6330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lovitură de teatru: primarul din Salcea, eliberat după miezul nopții

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lovitură de teatru azi noapte, în dosarul care îl privește pe primarul din Salcea, Ilie Lungu. Acesta a părăsit arestul IPJ Suceava la scurt timp după miezul nopții, în urma revocării ordonanței de reținere emisă de către DNA Suceava. Și celelalte persoane reținute în acest dosar au fost eliberate. Este vorba de profesorul de matematică Mihai Gîză, de la Școala Gimnazială Plopeni, de profesoara de română Nicoleta Zettel, care este și directoarea Școlii Gimnaziale Plopeni, precum și Mariana Rață, femeie de serviciu la aceeași unitate de învățământ. Asupra  motivelor care au dus la această răsturnare de situație vom reveni în cursul zilei.

Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, a fost reţinut aseară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru o perioadă de 24 de ore. El este acuzat de comiterea infracţiunilor de dare de mită (două la număr), cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat după ce s-a implicat în înlocuirea tezelor la matematică şi limba română pe care fiul său, Ioan Ştefan Lungu, le-a susţinut în această vară la Evaluarea Naţională.
Primarul a fost adus la sediul DNA Suceava cu maşina Jandarmeriei în jurul orei 12.00, după ce ieri dimineaţă a asistat la percheziţiile care i s-au efectuat la domiciliul din Prelipca. Aseară, pe numele lui Ilie Lungu a fost emisă ordonanţă de reţinere, iar astăzi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Silvia Tudor, avocata care-l reprezintă pe primarul din Salcea, a precizat că nu cunoaşte foarte mult din acest dosar, dar se va edifica vineri, când acesta va ajunge la instanţă.
Procurorii DNA Suceava au mai emis mandate de reţinere pe numele profesorului de matematică Mihai Gîză, de la Şcoala Gimnazială Plopeni, actual consilier local în Salcea, dar şi faţă de Nicoleta Zettel, profesoară de limba română, director interimar al Şcolii Gimnaziale Plopeni. În acelaşi dosar s-a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore şi faţă de Mariana Raţă, femeie de serviciu la Şcoala Gimnazială Plopeni.
Surse judiciare susţin că ancheta s-a prelungit deoarece în lucru a fost o expertiză grafologică prin intermediul căreia s-a stabilit fără tăgadă că scrisul din lucrări aparţine celor doi profesori reţinuţi aseară.
Tot potrivit unor surse judiciare primarul Ilie Lungu ar fi oferit 200 de lei profesorului de matematică pentru a scrie teza de la Evaluarea Naţională a lui Ioan Ştefan Lungu, în timp ce profesoara de limba română ar fi luat pentru aceeaşi operaţiune suma de 400 de lei.
La audierile de ieri a ajuns şi Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, acolo unde s-a derulat examenul de la Evaluarea Naţională. Acesta şi-a pierdut funcţia acum câteva zile şi se pare că în acest dosar are calitatea de martor.

De la ce a plecat ancheta

Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare venită din partea unui dascăl, care a semnalat că una dintre lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit. Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la Evaluarea Naţională.
Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.
Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

Camere de supraveghere care nu au stocat imaginile

Suspiciunile ridicate până în prezent par a se concretiza. Interesant este că la centrul de examinare de la școala din Salcea există camere de supraveghere, dar, surpriză, imaginile nu au fost înregistrate. „Camerele doar filmau, dar imaginile nu au fost stocate pe calculator”, ne-a explicat un anchetator. „Reprezentanții firmei care se ocupă de calculatoare ne-au spus că a fost vorba despre o defecțiune tehnică cauzată, cel mai probabil, de o cădere de tensiune”, au explicat persoanele din conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea.
Pentru că există suspiciuni de fraudă, ancheta se va extinde asupra tuturor elevilor care au dat evaluarea naţională la Salcea. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centrul de Examinare de la Școala Salcea se aflau 62 de elevi de la școlile din Salcea, Plopeni, Văratec și Prelipca.
 
O ştampilă unică, posibila cheie a fraudei

Conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea susţine că cei doi supraveghetori din sala de examen au întocmit la finalul probei o notă de relaţie, o declaraţie practic, prin care au spus că testarea s-a desfăşurat fără incidente. „După concurs nimeni nu ne-a adus la cunoştinţă nimic, cum că ar fi vreo problemă. Cât despre numărul de pagini scrise de elevul Lungu la proba de limba română, potrivit borderoului semnat la finalul probei, acesta a scris 3 sau 4 pagini”, au explicat reprezentanţii şcolii din Salcea.
După toate probabilităţile, dacă la mijloc a fost ceva necurat, frauda s-a produs la Botoşani. Acest lucru putea fi favorizat de o nouă prevedere intrată în vigoare din acest an. Mai exact, toate lucrările de la Evaluarea Națională au fost imprimate cu o ștampilă unică, nu cu cea a școlii în care s-a dat examenul. Aceeași ștampilă o aveau și profesorii de la centrele de examinare care sunt din alte județe, respectiv Botoşani în cazul de faţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lovitură de teatru: primarul din Salcea, eliberat după miezul nopții.
 Vizualizări articol: 5707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 7 voturi
Lovitură de teatru: primarul din Salcea, eliberat după miezul nopții2.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei