Centrul municipiului Suceava a fost blocat ieri dimineaţă de zeci de tiruri ale transportatorilor suceveni, care au protestat astfel împotriva creşterii tarifelor RCA. În zona centrală a oraşului a fost ieri un vacarm insuportabil din cauza claxoanelor camioanelor, care au blocat strada Nicolae Bălcescu pentru aproximativ trei ore. Conform organizatorilor, protestul din centrul oraşului a avut drept scop îngheţarea tarifelor RCA la nivelul anului 2014, după ce în ultimul an acestea au ajuns la câteva mii de euro.
Coloana de tiruri ale protestatarilor a pornit de pe centură şi a parcurs întreg oraşul
Poliţiştii locali au închis circulaţia rutieră în centrul municipiului Suceava încă de la primele ore ale dimineţii. Măsura a fost luată pentru a preveni blocarea în trafic a sucevenilor în zona centrală a oraşului, în intervalul orar 9.30-12.30, perioada în care a fost anunţat protestul. Mitingul a fost organizat de Uniunea Naţională a Transportatorilor din România (UNTR), ai cărei membri sunt nemulţumiţi de creşterea tarifului asigurărilor obligatorii de răspundere civilă – RCA - pentru autocamioanele de transport marfă, precum şi pentru autovehiculele destinate transportului de persoane. Forma de protest a fost autorizată de autorităţile locale, primind aprobarea din partea Primăriei şi a Biroului Poliţiei Rutiere.
Transportatori suceveni din întreg judeţul s-au adunat cu tirurile, încă de la primele ore ale dimineţii, în parcarea din zona clădirii Casei Corpului Didactic de pe centura oraşului, unde s-au organizat în coloană. Reprezentanţii acestora au explicat de ce nu au renunţat la protest în urma discuţiilor avute în ultimele zile cu reprezentanţii Guvernului.
”Ultimele două zile au fost pline de promisiuni neonorate. Miercuri la ora 15.00 Guvernul a promis o conferinţă de presă, pe care am aşteptat-o în zadar până la ora 18.00. Toate cererile asociaţiilor patronale au fost asumate de Guvern, care a făcut promisiunea că le va pune în aplicare, dar se pare că nu se vrea. Aşa încât astăzi protestăm în cadrul unui miting autorizat de Primăria Suceava şi am înţeles că şi în alte 20 de oraşe şi în municipiul Bucureşti sunt organizate astfel de proteste”, ne-a relatat Alin Creţu, administratorul unei firme de transport.
Centrul oraşului a fost blocat mai bine de trei ore de camioanele protestatarilor
Coloana de camioane ale protestatarilor, care cuprindea circa 80 de tiruri, a pornit din parcare spre oraş începând cu ora 09.00, pe un traseu stabilit, prin comuna Șcheia, Calea Obcinilor, bulevardul 1 Mai, bulevardul Ștefan cel Mare, bulevardul Ana Ipătescu. Pe întreg traseul coloana a fost însoţită de echipajele poliţiei, care au supravegheat îndeaproape desfăşurarea traficului. Daniela Neamţu, reprezentanta UNTR Filiala Suceava, ne-a spus înainte de protest:
”Coloana va fi însoţită de poliţiştii Brigăzii Rutiere, în încercarea de a perturba cât mai puţin circulaţia, pentru a nu avea probleme cu ceilalţi participanţi la trafic, pe care nu vrem să-i încurcăm. Vrem doar să ne atingem scopul, acela de a îngheţa tarifele RCA la 4.907 lei pe camion.”
În jurul orei 09.40 coloana de zeci de tiruri a ajuns în centrul oraşului, unde a blocat pe ambele sensuri strada Nicolae Bălcescu, până în zona cinematografului Modern. În zgomotul asurzitor al claxoanelor şi cu bannere afişate pe cabinele camioanelor care conţineau mesaje precum ”RCA- ruinarea camionagiilor” sau ”Ruinarea cărăuşilor asiguraţi”, transportatorii au staţionat trei ore în centrul oraşului, blocând total strada Nicolae Bălcescu.
O delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu prefectul judeţului
În timpul blocajului creat în centrul oraşului o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu prefectul judeţului, în încercarea de a transmite un mesaj guvernanţilor. Manifestanţii au strigat ”Jos ASF-ul” şi ”Jos hoţii” şi au purtat pancarte cu mesajele ”Mafia RCA”, ”ASF- groparul transportatorilor” sau ”ASF=Mafia”. Pe lângă cererea de diminuare a tarifelor RCA, protestatarii au cerut demisia şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF), Mişu Negriţoiu.
Prefectul Constantin Harasim le-a explicat protestatarilor că le înţelege nemulţumirea, arătând că şi el e supărat că plăteşte prea mult pentru poliţele RCA la cele patru maşini pe care le are.
Dorin Vicovan, un transportator sucevean, a spus nemulţumit: ”De la 200 de euro un RCA s-a ajuns la 4.500-5.000 de euro RCA-ul. Suntem în imposibilitate de a putea plăti, ne pare rău. De aceea sperăm ca cine ne aude sau cine ne vede, cine este în măsură să poată rezolva aceste lucruri să ia măsuri”. Daniel Codău, un transportator din zona Rădăuţiului, a continuat: ”Noi avem şapte camioane în parc la momentul actual şi mai avem două care trebuie să ne vină în luna octombrie. Suntem total dezamăgiţi, din cauza RCA-ului am fi vrut chiar să renunţăm la ele”.
În cursul zilei de miercuri Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care permite Autorității de Supraveghere Financiară stabilirea pentru o perioadă de 6 luni a unui tarif RCA de referință, iar ASF va calcula aceste tarife maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea acestei Ordonanțe de Urgență în Monitorul Oficial. Delegaţia i-a prezentat prefectului un memoriu care urmează a fi trimis la Guvern, memoriu prin care transportatorii solicitau ca în cursul zilei de ieri să fie comunicate oficial valorile maxime ale tarifelor de primă care vor fi aplicate în această perioadă de plafonare de 6 luni.
Reamintim că judeţul Suceava se află pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de firme de transport. În judeţ sunt înregistrate la acest moment 11.000 de capuri de tir şi 1.538 de firme de transport. În zgomotul infernal al claxoanelor, transportatorii s-au retras din centrul oraşului înainte de ora 13.00, cu speranţa că acest protest va duce la rezolvarea problemelor.