Transportatorii suceveni vor protesta astăzi pe un traseu care include şi centrul municipiului Suceava, fiind nemulţumiţi în continuare de creşterea tarifului asigurărilor obligatorii de răspundere civilă – RCA - pentru autocamioanele de transport marfă, precum şi pentru autovehiculele destinate transportului de persoane. 80 de camioane de mare tonaj vor bloca, conform reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România (UNTR), care organizează protestul, strada Nicolae Bălcescu din centrul oraşului începând cu ora 9.00, protestatarii organizând apoi un miting în faţa Prefecturii, unde vor să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte creşterea exagerată a tarifelor RCA pentru aceste categorii de autovehicule.
Protestul de astăzi a primit avizele favorabile din partea Primăriei şi a Biroului Poliţiei Rutiere şi va debuta începând cu ora 09.00, când camioanele se vor aduna în parcarea de pe centura oraşului, de unde vor pleca spre oraş. Traseul aprobat pentru acest protest cuprinde şi centrul oraşului, unde cu siguranţă traficul va fi perturbat odată cu sosirea camioanelor de mare tonaj. Acest protest revine în stradă după ce negocierile avute la Guvern cu transportatorii, două zile la rând, nu au clarificat în vreun fel posibilitatea reducerii tarifelor RCA conform cererilor celor din UNTR, care doresc readucerea acestor tarife la nivelul anului 2014. Pentru evitarea protestului de azi, prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat ieri că tarifele RCA vor fi îngheţate în următoarele şase luni, în cadrul unui proiect care include toate propunerile transportatorilor. Aceştia s-au declarat mulţumiţi de negocierile de la Guvern, dar au anunţat ieri că nu intenţionează să oprească protestele programate pentru astăzi. Transportatorii au cerut de asemenea demisia preşedintelui Asociaţiei de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, pentru că nu s-a implicat în problema legată de tarifele RCA.
Suceava, un pilon important al dezvoltării locale în transportul auto
Suceava este considerat unul dintre judeţele cu cele mai multe firme care practică transportul auto de mărfuri şi călători. În judeţ operează astăzi 1.448 de firme de transport marfă şi 90 de firme de transport călători, un număr foarte mare având în vedere activitatea redusă a producţiei industriale din judeţ şi aşezarea judeţului într-o zonă mai puţin favorabilă transportului spre vestul Europei. Transportatorii locali se plâng că prin aceste măsuri de creştere aberantă a tarifelor RCA se urmăreşte falimentarea firmelor de transport, care aduc venituri la bugetul local.
Creşterea tarifelor RCA s-a produs treptat în ultimii ani, însă finalul anului 2015 şi mai ales anul 2016 au adus o creştere fără precedent a acestui tarif din partea firmelor de asigurări. Dacă pentru un autocamion se plătea o asigurare de 300 de euro în anul 2012, preţul a crescut la 700 de euro în anul următor, ajungând la 1.000 de euro în anul 2014. Un pas spectaculos în creşterea acestui tarif s-a produs la finalul anului 2015, când pentru acelaşi autocamion se percepea tariful de 3.500 de euro, ajungând ca în vara anului 2016 să ajungă la 5.000 de euro, un tarif de nesuportat pentru transportatori. Protestatarii vor ca aceste tarife să fie readuse la nivelul anului 2014, când pentru un autocamion care transporta peste 16 tone de marfă se plătea pentru RCA 4.907 lei.