Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 15 sep 2016 - Anul XXI, nr. 216 (6329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moarte cu paşi lenţi

Încă o amânare în cazul sistării furnizării apei calde către populaţia municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moartea sistemului centralizat de încălzire şi furnizare a apei calde pare un proces lent, dar ireversibil, dar de care toate părţile implicate încearcă să se delimiteze mai ceva ca de un ciumat. Decizia de sistare a furnizării apei calde în municipiul Suceava sau, dimpotrivă, revenirea la o situaţie normală şi fără somaţii şi facturi neachitate, care era aşteptată ieri, nu a mai venit.

După o altă rundă de discuţii la fel de sterilă şi neproductivă ca şi cele care au avut loc până ieri, reprezentanţii administratorului judiciar al SC Termica SA au convenit să mai aştepte o zi. Mai exact până astăzi dimineaţă, când este programată la sediul Primăriei Suceava o nouă întâlnire la care vor participa reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Thermonet, ai Bioenergy şi administratorul judiciar al Termica.

Toată problema se învârte în jurul banilor, iar Thermonet nu pare să dispună, cel puţin la acest moment, de suma restantă către Termica. Chiar dacă ieri dimineaţă s-a achitat suma de 105.000 de lei, diferenţa până la 400.000 de lei este una destul de importantă.

Nu ar mira pe nimeni ca nici astăzi să nu se ia vreo decizie şi pisica să fie plimbată mai departe, până la un moment dat când cineva se va hotărî să-i „rupă capul”. În traducere, asta înseamnă că administratorul judiciar al SC Termica SA nu va mai plăti facturile către E.ON, iar firma care furnizează energia electrică necesară pentru funcţionarea staţiilor de pompare va spune „stop” şi va trage heblul.

 

Thermonet reclamă nerespectarea condiţiilor din contractul încheiat cu Primăria Suceava

Practic, tot ceea ce se petrece acum este un cerc vicios, în care sunt implicaţi atât rău-platnicii din municipiul Suceava, care au beneficiat de apă caldă şi căldură, dar nu şi-au achitat facturile, dar şi administraţia locală, Thermonet sau Bioenergy, firme care au aceeaşi „mamă”, Adrem Invest.

Într-un răspuns furnizat ieri redacţiei „Monitorul de Suceava”, cei de la Thermonet au arătat că Municipiul Suceava nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

„Una din cauzele situaţiei actuale, pe lângă datoriile mari ale asociaţiilor de proprietari, o constituie nepredarea de către Municipiul Suceava către Thermonet nici până la această dată a staţiilor de pompare treapta I şi treapta II, a reţelei de transport cuprinsă între CET şi CT2, a infrastructurii amplasate în incinta CT2 şi a instalaţiilor electrice aferente staţiei de 6 kV şi 0,4 kV, bunuri ce fac parte din SACET şi care sunt strict necesare prestării serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe raza municipiului Suceava. Predarea completa a SACET trebuia încheiată cel târziu la data de 31.12.2015, conform contractului de delegare de gestiune semnat în 15.10.2015.

Consecinţa nepredării întregului SACET este susţinerea financiară, din propriul buget, de către Thermonet a tuturor pierderilor cu energia termică, a costurilor cu utilităţile şi a costurilor cu reparaţiile şi mentenanţa acestor bunuri aflate în patrimoniul Termica. Totodată, TVA-ul aferent cheltuielilor tronsonului cuprins între CET şi CT2 nu sunt deductibile deoarece aceste pierderi nu pot fi incluse în categoria pierderilor tehnologice. Valoarea pierderilor pe aceste reţele de la data semnării contractului privind delegarea gestiunii prin concesionare a serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava sunt de aproximativ 2 milioane de lei”, se arată în răspunsul Thermonet.

 

Bunurile solicitate de Thermonet în baza contractului nu vor fi predate prea curând

Şansele ca lucrurile să se schimbe în bine sunt mici spre deloc, asta în condiţiile în care bunurile solicitate de Thermonet şi pe care Municipiul Suceava s-a obligat prin contract să le dea până la finele anului 2015 nu pot face obiectul acestui transfer.

Ieri, Adunarea Creditorilor de la Termica a respins oferta de 8,225 de milioane de lei venită din partea Primăriei Suceava pentru bunurile strict necesare funcţionării sistemului de distribuţie a apei calde şi a agentului termic. Principalii creditori, respectiv Unicom Holding, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi Banca Românească, au declinat oferta şi merg pe mâna evaluării iniţiale, din care rezultă că valoarea bunurilor este de cinci ori mai mare, adică de 40,41 de milioane de lei.

În faţa acestui nou blocaj este greu de crezut că pe termen scurt se va putea găsi o soluţie rezonabilă. Mai mult, Primăria Suceava, prin vocea edilului Ion Lungu, a anunţat că oferta de 8,225 de milioane de lei este una corectă, iar administraţia locală nu va veni cu o altă ofertă.

Mai trebuie amintit că tot în şedinţa de ieri a Adunării Creditorilor s-a decis eşalonarea până la finalul acestui an a sumei de 935.674 de lei datorată de către Primăria Suceava către Termica în contul capitalului social nevărsat dintr-un total de 2,5 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă o amânare în cazul sistării furnizării apei calde către populaţia municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 2273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Încă o amânare în cazul sistării furnizării apei calde către populaţia municipiului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(15 sep 2016, 11:38:21
Decapitalizata si falimentata TERMICA de catre primarul Lungu si consilierii locali, in cardasie cu fostii mari directori generali Placinta si Gemanari de la TERMICA, este intr-o pozitie strategica foarte importanta in continuare, primeste si va mai primi bani de la Thermonet pentru energia consumata cu transportul energiei termice, de la Bioenergy pentru folosirea statiei de 110 KV si a altor utilitati si de la Primaria Suceava pentru inchirierea instalatiilor de transport a energiei termice. Grozava afacere a mai facut primarul Lungu si cu marii directori generali de la TERMICA, Placinta Constantin si Gemanari Silviu atunci cand i-au incurcat pe cei de la Adrem Invest Bucuresti, actionari majoritari la Thermonet si Bioenergy, sa investeasca in termoficarea Sucevei! Dumitrescu Ovidiu, fost consilier al lui Placinta si Gemanari, acum administrator special la TERMICA, radiaza de bucurie pe un salar de o suta de milioane de lei vechi fara sa aiba mari raspunderi, fiind in spatele firmelor de insolventa care au misiunea ingrata de a-l determina pe primar sa intre in legalitate si in acelasi timp sa asigure populatia cu vitala energie termica. Placinta, cu ingineria lui, trebuia sa stie ca acele instalatii de transport de la TERMICA nu se pot delimita clar din punct de vedere fizic, deci sunt aproape imposibil de predat, deoarece ele au fost un tot unitar, cu o strategie energetica bine pusa la punct de catre proiectantii TERMICA, care era un adevarat producator, transportator si distribuitor de energie electrica si termica atata timp cat coordona centralele de producere cat si retelele de transport si distributie din Suceava.
2.   Comentariu trimis de
(15 sep 2016, 11:39:47
Reprezentantii Thermonet, unii dintre ei mari specialisti in frigotehnica, trebuie sa stie ca debransarea celor 20.000 de suceveni in ultimii ani de cand primar este Ion Lungu, nu a produs dezechilibre decat in mintea lor si in ultimul timp, pe diverse cai FORTEAZA LOCATARII SA RAMANA CAPTIVI AI SISTEMULUI DE TERMOFICARE CENTRALIZAT PE CARE L-AU ADUS INTR-O SITUATIE DEPLORABILA DIN MULTE PUNCTE DE VEDERE. Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale Primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani in frunte cu marii directori generali Constantin Placinta si Silviu Gemanari, si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy care MERGE CU PADURI, unde au fost incurcati de Placinta si Lungu sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti - „bijuteria ” edilului -, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport pentru energia termica si electrica, producand usurel la gard si fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, distrugand padurile, drumurile nationale si ingreunand circulatia rutiera. Termica a avut personal foarte competent, unii dintre ei doctori in energetica, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei