Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 14 sep 2016 - Anul XXI, nr. 215 (6328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Alegere

Care sunt directorii de şcoli care se înscriu la concurs şi care sunt cei care spun ”pas” evaluării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca răspuns la zecile de sesizări privind intruziunea politică în şcoală, la numirile în funcţie de interesele politice, Ministerul Educaţiei cheamă toţi directorii de şcoli la concurs în luna octombrie a acestui an.

Dacă lucrurile vor ieşi precum vrea Ministerul, până la finele acestui an, toate funcţiile de conducere din şcoli vor fi ocupate doar de manageri care au trecut de testarea pregătită de oficialii de la Bucureşti. 

Un astfel de concurs nu a mai fost organizat din anul 2008, iar ultimele mandate ocupate prin concurs au expirat în 2012, astfel că organizarea lui nu e o surpriză pentru nimeni. Ba mai mult, sătui să stea cu sabia deasupra capului şi să fie arătaţi cu degetul că au fost numiţi pe criterii politice, managerii au tot cerut aceste concursuri. Puşi în faţa faptului împlinit, cei de la conducerea şcolilor fac front comun şi spun că acest concurs este organizat „pe repede înainte”, într-una din cele mai aglomerate perioade ale anului, începutul de an şcolar.

Mai mult, managerii spun că pregătirea pentru evaluare, precum şi pregătirea documentaţiei necesită destul de mult timp şi meticulozitate, Ministerul dând dovadă de heirupism în planificarea acestui concurs. În fine, o ultimă chestiune de care aceştia s-au arătat deranjaţi este prevederea din metodologie potrivit căreia directorii în funcţie care nu se înscriu la concurs sau care nu reuşesc să-l promoveze nu mai pot rămâne la conducerea instituţiilor şcolare.

De cealaltă parte, unii directori au răspuns fără urmă de îndoială că se vor înscrie la concurs pentru a continua proiectele începute, dar şi pentru că promovarea concursului le conferă stabilitate şi credibilitate.

Metodologia de concurs a fost publicată la finele săptămânii trecute, iar perioada de înscriere a debutat ieri, urmând să se încheie la începutul lunii octombrie. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie. Interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă  de depunere a contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Validarea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister este programată în data de 16 decembrie 2016.

 

Care sunt directorii de şcoli care se înscriu la evaluare?

Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Dan Popescu, nu agreează modul în care Ministerul vrea să organizeze concursurile din această toamnă, motivând că perioada de început de an şcolar este extrem de încărcată, iar timpul aferent pregătirii pentru concurs este extrem de scurt. „Nu m-am hotărât dacă mă înscriu”, a arătat Dan Popescu.

Opinia acestuia este oarecum împărtăşită şi de directoarea Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, prof. Daniela Dungeanu, aceasta completând că „prevederile abia au apărut, chiar dacă acest concurs a fost anunţat de mult. Toate materialele trebuie studiate cu foarte multă atenţie şi mai apoi voi lua o decizie”.

De 14 ani în fruntea Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, prof. Corneliu Romaşcu vrea să continue proiectele pe care le are în derulare şi spune că se va înscrie pentru probele din octombrie.

„Este o provocare. Am mai susţinut concursuri pentru directori în 2002 şi 2008 şi din câte am observat, şi cel din acest an este cam la fel”, spune Romaşcu.

Echipa de management de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, prof. Renato Tronciu şi adjuncta Gabriela Cazac, vrea să continue în aceeaşi formulă, ambii declarând că îşi vor depune dosarul de concurs.

Şi binomul de la cârma Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, prof. Alexandra Bejinaru şi adjunctul Florin Ungureanu, vrea să se înscrie în concurs.

„Este totul foarte în pripă. Printre toate lucrurile ne vom face timp şi de asta. Ne-am gândit cu maximă seriozitate şi vrem să ducem mai departe multe lucruri pe care le-am început şi care sunt pentru binele acestui colegiu”, a precizat Bejinaru. Un răspuns pozitiv a dat şi prof. Amalia Popescu, de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, aceasta arătând că se va înscrie în concurs alături de adjuncta ing. Cristina Hapenciuc.

La Liceul cu Program Sportiv lucrurile sunt ceva mai neclare, directorul Ioan Radu menţionând că încă se gândeşte dacă va candida. În contextul unei perioade încărcate, Radu a declarat, mai în glumă, mai în serios, că „pentru documentaţie, bibliografie, documente, pregătire ar trebui să-mi iau concediu”.

Prof. Tatiana Hladiuc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, a menţionat că dacă timpul îi va permite se va înscrie la concurs. Ezitant a fost şi şeful de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” , prof. Ovidiu Arganisciuc, care a declarat că „timpul nu ne ajunge pentru toate câte sunt de făcut: încadrări, orar, comisii, apoi şi pregătirea pentru examen. Chiar nu m-am hotărât, nu ţin cu dinţii de scaun”.

Aflată din 2007 la cârma Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Mihaela Ursaciuc a arătat că a primit girul colegilor pentru a candida pentru un nou mandat de patru ani. „Am aşteptat acest concurs ca o confirmare a competenţelor şi pentru că se tot arată spre noi că suntem numiţi politic”, a mărturisit Ursaciuc, care a spus că se va înscrie alături de adjunctele sale, Liliana Condur şi Mariana Pintilie. 

 

Reacţii după publicarea metodologiei

După publicarea metodologiei, reacţii au apărut şi printre directorii de şcoli gimnaziale, aceştia împărtăşind cam aceleaşi păreri referitor la evaluarea pregătită de Minister: hârtii multe, legislaţie stufoasă, timp insuficient pentru pregătire.

„Într-adevăr, este totul foarte din scurt. Avem de stabilit comisiile şcolare, încadrări, orare, sunt foarte multe de făcut. Desigur, vreau să-mi continui proiectele, am un plan de progres în acest sens. Cu domnul director adjunct am format o echipă puternică ce a făcut multe lucruri frumoase”, a explicat Sidonia Apetrei, directoarea Şcolii Nr. 3 Suceava.

Gabriela Mihai, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, se va înscrie la concurs, menţionând că se pregăteşte pentru acesta, alături de adjuncta instituţiei, prof. Lăcrămioara Toma.

În asentiment cu aceasta, prof. Marlena Moscal, de la Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” din Iţcani, a declarat că se va înscrie la concurs, chiar dacă „acest calendar este foarte strâns, dosarul trebuie pregătit serios, iar lucrurile trebuie tratate cu foarte multă meticulozitate”.

Carmen Sima este la cârma Şcolii Gimnaziale Nr. 8 Suceava din 2003, aceasta precizând că urmează să poarte o discuţie în Consiliul Profesoral, în urma căreia va lua o decizie.

„Pentru a conduce o şcoală, ai nevoie de o echipă. Dacă mă vor asigura de tot sprijinul lor, voiputea lua o hotărâre”, a comentat aceasta.

Vasile Bilius, de la Şcoala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, a menţionat că cel mai probabil se va înscrie în concurs, dacă timpul îi va permite să se pregătească pentru această evaluare.

Un mandat obţinut prin concurs are o durată de patru ani, spre deosebire de directorii numiţi cu delegaţie, care se pot bucura de funcţie doar un an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Care sunt directorii de şcoli care se înscriu la concurs şi care sunt cei care spun ”pas” evaluării.
 Vizualizări articol: 11148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Care sunt directorii de şcoli care se înscriu la concurs şi care sunt cei care spun ”pas” evaluării4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oameni numiti politic-de cea mai slaba calitate trimis de
(14 sep 2016, 21:07:12
As dori sa-i amintesc pe aceasta cale doamnei dir. SIDONIA APETREI, cum a mutat in cea mai slaba clasa a 1-a,pentru ca părintele nu a dat ȘPAGĂ, o fetita a cărei bunic,o legenda locala, a formato ca și cadru didactic, fiindui director și profesor la Liceul pedagogic,iar tatăl dânsei fiind-ui fost coleg bunicii acelei fetite,tot profesoara,la scoală gen. 12.Regret ca asemenea caractere care calcă pe memoria oamenilor care i-au pus pâinea în mana ajung sa conducă.NOROC DE BAISANU CA A PUS-O DIRECTOARE.RUȘINE doamna si sa va bucurati de aceelasi respect pe care-l meritati si l-ati aratat fostilor dumneavoastra profesori.Exista un DUMNEZEU.POATE SE DA O LEGE ANTI PLIC-SPAGA SI-N SCOLI, ULTRA SEVERA, PENTRU CEI CE DAU SI PENTRU CEI CE PRIMESC,SA SE ÎNSPĂIMÂNTE NUMAI LA GÂNDUL DE A DA-PRIMI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei