Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 sep 2016 - Anul XXI, nr. 213 (6326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Vacanţă la final

Peste 113.000 de elevi suceveni încep astăzi cursurile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pregătite sau mai puţin pregătite, aproape 800 de instituţii de învăţământ din judeţ îşi deschid astăzi porţile pentru cei aproximativ 113.300 de elevi care revin în bănci.

Până la orele amiezii, unităţile şcolare vor organiza festivităţi care marchează debutul noului an şcolar, la care vor lua parte reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni politici şi inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean.

Întâlnirea elevilor cu oamenii şcolii va avea loc, cel mai probabil, în curţile sau pe terenurile de sport ale şcolilor, având în vedere vremea prietenoasă.

În acest an şcolar, profesorii suceveni vor avea în grijă aproximativ 19.000 de preşcolari, aproximativ 33.000 de elevi din învăţământul primar, din care circa 7.000 sunt boboci de clasă pregătitoare, peste 29.000 în învăţământul gimnazial, circa 24.000 de liceeni, la care se adaugă elevii din clasele profesionale şi din învăţământul special.

Anul şcolar 2016- 2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând aproape 170 de zile de curs, structurate în două semestre: 12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017 - 16 iunie 2017.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă: 24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017, vacanţă intersemestrială: 4 -12 februarie 2017, vacanţa de primăvară: 19-30 aprilie 2017 şi vacanţa de vară: 17 iunie - 10 septembrie 2017. De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a opta, în data de 9 iunie 2017.

 

Noutăţi pentru elevi şi profesori

Noul an şcolar aduce o serie de noutăţi atât pentru profesori, cât şi pentru elevi şi părinţi: aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, schimbarea calendarului programului „Școala altfel”, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, decontarea integrală a navetei elevilor, schimbări privind admiterea la liceu etc.

Programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată tot de cinci zile consecutive, însă perioada în care acesta va fi desfăşurat va putea fi aleasă de unităţile de învăţământ.

Astfel, şcolile pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).
O altă noutate a următorului an şcolar este aceea că elevii vor avea un statut propriu. Acest document reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ. Dreptul de a contesta notele obţinute, dreptul de a refuza să participe la mai mult de şapte ore de curs pe zi, interzicerea obligativităţii uniformei în şcoli, cabinete medicale în toate unităţile şi gratuitate la transportul în comun sunt câteva dintre principalele revendicări ale elevilor, prevăzute în „Statutul Elevului".

O altă noutate face referire la eliminarea prevederii conform căreia, după contestaţii, nota finală de la examene se modifică numai dacă există o diferenţă de minimum 0,5 puncte între nota iniţială şi nota de la contestaţii. De asemenea, tot din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a decis că, în calculul mediei de admitere în învăţământul liceal, ponderea mediei claselor V - VIII va reprezenta 20%, în comparaţie cu 25% cum este în prezent, iar admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată.

Tot în premieră va fi implementat program pilot de acordare a unui suport alimentar „Masa caldă” care se va desfăşura în 50 de unităţi de învăţământ cu aproximativ 30. 000 de beneficiari, elevi şi preşcolari. Școala Gimnazială Moldova Suliţa este singura unitate din judeţ inclusă într-un program.

 

An nou, metehne vechi

Cât priveşte judeţul Suceava, reţeaua şcolară cuprinde, în anul şcolar 2016-2017, 773 de unităţi şcolare (175 în mediul urban şi 598 în mediul rural), dintre care 217 cu personalitate juridică şi 556 structuri arondate acestora.

Şapte instituţii de învăţământ din judeţ vor fi desfiinţate, începând cu anul şcolar 2016-2017, din cauza reducerii numărului de copii faţă de anul şcolar anterior. Astfel, din toamnă, în reţeaua şcolară a judeţului nu se vor mai regăsi Grădiniţa cu Program Normal Săndeni – Dolhasca şi şcolile primare din Cotârgaşi - Broşteni, nr. 2 Brădăţel - Horodniceni, Lunca – Zamostea, Dumbrăviţa, Ciumuleşti şi Movileni din comuna Vadu Moldovei şi Pădureni – Siret.

De cealaltă parte, vor fi înfiinţate două unităţi şcolare: Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Voitinel şi Şcoala Primară Podu Coşnei – comuna Poiana Stampei.

Problema autorizării unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu se perpetuează şi în acest nou an şcolar.

Din totalul de 773 de şcoli, doar 301 dintre acestea, adică 39%, au autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Dintre şcolile fără autorizaţie sanitară din judeţ, 432 sunt în mediul rural, majoritatea neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, de exemplu lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, apă neconformă chimic şi/ sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi.

 

Mesajul inspectorului şcolar general Gheorghe Lazăr

În mesajul său de început de an şcolar, Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general, a transmis: ”Anul şcolar începe întotdeauna cu speranţa că perioada care va urma va fi plină de momente plăcute şi de experienţe formatoare pentru elevii care se întorc la şcoală sau care păşesc poate pentru prima dată în clase. Cea dintâi zi de cursuri nu reprezintă doar un prilej de bucurie pentru elevi, părinţi, profesori şi comunitate locală, ci şi momentul în care educaţia îşi reafirmă rolul în societate, acela de a răspunde nevoilor şi dorinţelor membrilor ei, funcţionând echilibrat şi performant. Faptul că învăţământul din judeţul Suceava îndeplineşte aceste deziderate a fost confirmat şi în anul şcolar precedent, cei care au fost implicaţi în sistemul educaţional dând dovadă de profesionalism şi dăruire. Eforturile cadrelor didactice şi ale elevilor s-au concretizat nu doar în rezultatele bune la examenele naţionale, ci şi în premiile numeroase obţinute la olimpiadele si concursurile şcolare”.

Acesta le-a urat cadrelor didactice inspiraţie şi un an şcolar bun şi rezultate deosebite elevilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 113.000 de elevi suceveni încep astăzi cursurile.
 Vizualizări articol: 4061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Peste 113.000 de elevi suceveni încep astăzi cursurile3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Catre inspectorat trimis de
(12 sep 2016, 20:09:41
De ce nu au toti copii manuale? Unde? Scoala din metro ☭  Milisiauti clasa a 3-a. Explicati si voi cum o invatatoare imparte manuale la jumate de clasa si la cealalta nu. Cum sa procedeze, ce sa explice la copii. vreti sa dati o ciorba la prunci dar nu sunteti in stare sa le dati 2 manuale. As mai scrie ceva dar mi-e scarba de cei ce raspund de invatamantul din tara asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos pentru iarnă cu gogoşari şi mere Este savuros, acrişor şi dulce simultan, are o culoare portocalie superbă şi este un preparat foarte versatil. În mai puţin de o oră putem pregăti o cantitate impresionantă (8-10 litri), cu minimă cheltuială. Și peste toate, devine tot mai... Citeşte