Sărbătoare mare în mijlocul celei mai mari comunităţi de etnici polonezi din Bucovina, la Soloneţu Nou, unde sâmbătă a fost celebrată „Sărbătoarea roadelor” sau Dożynki, manifestare circumscrisă Zilelor Culturii Polone.
De altfel, „Sărbătoarea roadelor” prilejuieşte întâlnirea tuturor comunităţilor poloneze din România, în semn de mulţumire şi recunoştinţă faţă de darurile pământului şi munca ţăranului, faţă de belşugul şi bogăţiile toamnei, faţă de roadele din grădinile gospodarilor şi specialităţile culinare abia aşezate în cămările localnicelor.
Sărbătoarea a debutat cu Sfânta Liturghie solemnă, în timpul căreia au fost sfinţite pâinea şi cununile şi unde au fost aduse de către săteni daruri bisericii, de la coşuri pline cu fructe şi legume la coroniţe şi cununi împodobite cu flori şi spice de grâu împletite. Ceremonia de la biserica cu hramul „Coborârea Duhului Sfânt” din Soloneţu Nou a fost marcată de prezenţa lui Marcin Wilczek - ambasadorul Poloniei la Bucureşti, a lui Ghervazen Longher - reprezentantul în Parlament al minorităţii poloneze, a lui Viorel Seredenciuc - vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a lui Petru Todosi - primarul comunei Cacica.
La finele ceremoniei de sfinţire a roadelor şi după ce enoriaşii au fost împărtăşiţi cu ostie, mulţimea s-a îndreptat către Casa Polonă, unde fiecare comunitate din localităţile în care trăiesc polonezi a prezentat roadele muncii din decursul acestui an în cadrul standurilor amenajate pe platoul clădirii.
Festin culinar pe platoul din faţa Casei Polone
Dacă în curtea bisericii săteşti s-a revărsat o adevărată paradă a culorilor, a roadelor şi bogăţiilor toamnei, cu oameni din cârpe şi paie, bostănei ciopliţi, pe platoul Casei Polone simţurile au fost, cu certitudine, cucerite de bucatele culinare cu specific polonez.
Comunităţi din Cacica, Gura Humorului, Bucureşti, Păltinoasa, Pleşa, Moara, Pârteştii de Sus, Constanţa sau Bucureşti au etalat standuri doldora de bunătăţi - dulciuri, mâncăruri, fructe, legume, băuturi, primele invitate să deguste din specialităţile culinare fiind oficialităţile.
Mai apoi, vizitatorii au fost îmbiaţi să încerce vedetele meniului, tocăniţele şi zacuştile, apoi dulceţurile, compoturile, sucurile, siropurile ori delicioasele prăjituri făcute după reţete tradiţionale transmise din generaţie în generaţie. A fost un belşug culinar de care s-au bucurat toţi vizitatorii veniţi la sărbătoare, mai ales că vremea prielnică nu a grăbit pe nimeni acasă. Expoziţia specialităţilor a fost dublată de un spectacol folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului şi „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi a musafirilor, Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka.
Ambasadorul Marcin Wilczek a declarat că se bucură că ia parte la aceste manifestări, care sunt „un prilej de a arăta ceea ce fac polonezii şi ce aduc ei bun în România. Acum câteva săptămâni prim-ministrul Poloniei s-a întâlnit aici cu prim-ministrul României, fapt ce demonstrează cât de bune sunt relaţiile dintre cele două ţări. Prezenţa în România a polonezilor, de peste 200 de ani, creează o legătură dintre cele două ţări”.
Acesta a mai arătat că Uniunea Polonezilor din România are un rol foarte important deoarece păstrează legătura cu toate comunităţile care trăiesc în România.
„Dacă în Bucovina sunt localităţi unde trăiesc foarte mulţi etnici polonezi, polonezi regăsim, dar în număr mai mic, şi în alte zone, Bucureşti, Constanţa. Ne bucurăm că avem un deputat care face foarte multe pentru comunitatea poloneză de aici şi care ţine legătura şi cu ţara mamă Polonia”, a mai punctat ambasadorul.
La Moara va fi construită o Casă Polonă
Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a arătat că Zilele culturii polone au ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, fiind o zi specială pentru toţi polonezii din Bucovina şi nu numai.
”Noi în România nu suntem chiar atât de mulţi, dar ne păstrăm cultura, tradiţiile, obiceiurile şi aşa cum înalţi demnitari din Polonia şi din România spun că suntem o punte de legătură între Polonia şi România, cred că pot să spun acelaşi lucru”, a mai transmis Longher, care a mai precizat că în judeţul Suceava, în comuna Moara mai exact, urmează să fie construită o nouă Casă Polonă, din fondurile Uniunii Poloneze din România.