Activitatea a şapte şcoli din judeţul Suceava va fi verificată de inspectori din cadrul Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit planului de control întocmit de instituţie pentru acest an şcolar. În total, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie, 300 de şcoli din ţară vor fi sub lupa celor de la ARACIP, urmând ca în perioada ianuarie – august 2017, alte 725 de şcoli să fie monitorizate.
În Suceava, urmează să primească vizita inspectorilor ARACIP următoarele unităţi: Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Grăniceşti, Școala Gimnazială Bivolărie, Școala Gimnazială Voitinel, Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” Pleşeşti, Școala Gimnazială Zamostea, Școala Gimnazială Zvoriştea, Grădiniţa cu Program Normal „Dumbrava Minunată” Dumbrăveni.
Potrivit metodologiei, o dată la cinci ani, fiecare unitate de învăţământ trebuie să primească vizita unei comisii ARACIP, care verifică dacă aceasta are toate datele necesare funcţionării. Finalitatea acestor verificări este obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate al acestor unităţi, certificat valabil cinci ani.
În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, studierea documentelor şcolare, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor etc.
Şcolile vor fi evaluate din perspectiva mai multor indicatori de performanţă, pentru fiecare din aceştia fiind propuse calificative.
Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este S ("Satisfăcător"), calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B ("Bine") şi FB (Foarte bine") se acordă pentru îndeplinirea standardelor, iar calificativul "Excelent" se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii, pentru un an de zile.
Indicatorii de performanţă sunt structuraţi pe trei domenii: capacitate instituţională (baza materială, resurse umane, servicii medicale, spaţii şcolare, nivelul de dotare al acestora, asigurarea securităţii, organizare internă), eficacitate educaţională (ofertă, curriculum, rezultate şcolare, activitate ştiinţifică, buget), managementul calităţii (dezvoltarea personalului, evaluare, optimizare, bază de date etc.).
De menţionat că şcoala care primeşte vizita APACIP trebuie să plătească acestui organism de control câteva mii de lei pentru a desfăşura evaluarea.
Controale numeroase în următorii trei ani şcolari
ARACIP trebuie să verifice, în următorii trei ani şcolari, 3.123 de unităţi din ţară, evaluările debutând din anul şcolar 2016-2017 (1 septembrie 2016), urmând a se finaliza în anul 2018-2019 (31 august 2019).
În acest an şcolar vor fi inspectate 1.025 de unităţi şcolare, 1.108 unităţi vor fi verificate în anul şcolar 2017-2018, în două serii, şi 990 de unităţi în anul 2018-2019, tot în două serii.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) este organismul a cărui sarcină este aceea de a supraveghea ca fiecare instituţie de învăţământ din ţară să îndeplinească câteva cerinţele minime care să-i permită desfăşurarea cursurilor.