Subprefectul de Suceava, Atanasă Nistor, a ajuns, ieri dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, după ce i s-a făcut rău la birou. La scurt timp după ce a ajuns la serviciu, Atanasă a acuzat o stare de rău, manifestată prin palpitaţii, înţepături în piept, lipsă de aer, “nod în gât”, ajungând în prag de leşin. Speriaţi că ar putea fi un infarct, colegii au chemat maşina de serviciu, care l-a dus imediat la spital. În urma investigaţiilor, medicii au infirmat infarctul şi au diagnosticat o criză de spasmofilie cauzată de o cădere de calciu, tratată pe loc.
La câteva ore după ce a părăsit spitalul, subprefectul ne-a declarat că se simte bine, criza de spasmofilie intervenind pe fondul oboselii şi al stresului.
Crizele de spasmofilie sunt impresionante pentru pacient şi cei din jur, mai ales că un nespecialist le poate confunda uşor cu o criză cardiacă, dar din punct de vedere medical nu reprezintă un pericol imediat pentru pacient. Pacientul prezintă amorţeli, furnicături ale mâinilor, picioarelor, în jurul gurii, la nivelul limbii, tremor al mâinilor, dureri de cap, transpiraţii reci, anxietate, palpitaţii, înţepături în piept. Principalul simptom al bolii sunt spasmele, care pot fi localizate în zona ochilor şi a buzelor, dar şi a laringelui şi esofagului, ceea ce dă senzaţia de sufocare, nod în gât etc. În timpul unei crize de spasmofilie senzaţia de sufocare declanşează respiraţie rapidă şi poate rezulta hiperventilaţia, care la rândul ei accentuează stresul, iar simptomele se amplifică. Printre cauzele posibile se numără stresul, extenuarea fizică şi psihică, hipocalcemia etc.