Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2016 - Anul XXI, nr. 212 (6325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie!

Măsuri severe de dezinfecţie la un abator din judeţ, după descoperirea periculoasei bacterii mutante E.coli 0157 într-o carcasă de vită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Periculoasa bacterie Escherichia coli 0157, care a provocat la începutul acestui an moartea sau îmbolnăvirea gravă a mai multor copii din judeţul Argeş, a fost depistată de medicii veterinari suceveni, în data de 16 august a.c., într-una din probele recoltate de la un abator din judeţ. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, ne-a declarat, ieri, că proba pozitivă la E.coli 0157 a fost recoltată dintr-o carcasă de vită din producţie locală. Potrivit medicului, carcasa a fost confiscată şi distrusă şi au fost impuse măsuri severe de dezinfecţie. ”Probele ulterioare de control au fost corespunzătoare”, a precizat dr. Postolache. El a menţionat că programul de monitorizare a acestei bacterii, declanşat la nivel naţional în luna mai, continuă până la sfârşitul anului. În cadrul planului naţional de control, medicii veterinari urmăresc determinarea  acestui tip de E.coli verotoxigenă de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată, din laptele crud şi produsele din lapte crud. Probele sunt prelevate din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

La Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, monitorizarea pentru E.coli 0157 a început din februarie, laboratorul Synevo, cu care spitalul are contract pentru analize, dispunând de testele de identificare a acesteia.

Bacteria E.coli este larg răspândită în natură, ”prietenoasă” şi chiar utilă, prezentă în mod normal în intestinul omului şi animalelor, dar forma mutantă E.coli 0157, cunoscută şi ca Shiga toxina - E. coli sau STEC, este extrem de agresivă. Probleme apar din cauza verotoxinelor, proteine sintetizate de bacterie, care agresează celule ale organismului gazdă.

 

În caz de infecţie, nu luaţi antibiotice şi antidiareice

E.coli 0157 este responsabilă de producerea sindromului hemolitic uremic (SHU) şi este cel mai frecvent implicată în generarea de epidemii. O inoculare de mai puţin de 10 până la 100 CFU (numărul de colonii ce formează unităţi pe centimetrul pătrat) de E.coli 0157 este suficientă pentru a provoca infecţii, în comparaţie cu peste un milion de CFU pentru alte tulpini de E.coli patogene. Primele cazuri de asemenea infecţii au fost diagnosticate în 1983 în SUA, consecutive consumului de hamburger făcut din carne de vită, carnea nefiind foarte bine prăjită.

Cea mai gravă complicaţie este SHU, un tip de insuficienţă renală ce apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de E.coli 0157, cu predilecţie la copiii de 0-5 ani, la persoanele în vârstă şi la persoane cu imunitatea scăzută. Poate provoca moartea.

Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecţiei sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde şi legumele insuficient spălate. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente şi nu sunt curăţate între utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă şi săpun).

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută imediat, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persista timp de trei zile.

Specialiştii afirmă că cea mai importantă măsură terapeutică este rehidratarea şi reechilibrarea electrolitică. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecţii. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei SHU. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate îngreuna depistarea cauzelor apariţiei bolii.

 

Cum prevenim îmbolnăvirile

Pentru a preveni infecţia cu E.coli, preparaţi carnea de vită la peste 70 de grade Celsius până când nu mai este roz la interior, iar sucul devine clar sau gălbui, fără urmă de roşu. Dacă aţi cumpărat hamburger sau alte produse din carne de vită care nu par a fi suficient preparate, gătiţi-le acasă până devin sigure. După ce aţi manipulat carnea crudă, spălaţi-vă bine pe mâini cu săpun şi dezinfectaţi ustensilele şi suprafeţele din bucătărie. Nu lăsaţi carnea crudă să se atingă de mâncăruri gătite, de pâine, fructe sau vegetale. Nu folosiţi aceleaşi suprafeţe sau ustensile pentru carne crudă şi alte preparate. Fierbeţi laptele înainte de a-l folosi. Spălaţi bine legumele şi fructele. Nu beţi apă din surse nesigure şi nu faceţi baie în locuri neamenajate. Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, ajutaţi copiii să se spele pe mâini şi învăţaţi-i  încă de mici această deprindere. După schimbarea scutecelor la copii spălaţi-vă obligatoriu pe mâini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri severe de dezinfecţie la un abator din judeţ, după descoperirea periculoasei bacterii mutante E.coli 0157 într-o carcasă de vită.
 Vizualizări articol: 6713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Măsuri severe de dezinfecţie la un abator din judeţ, după descoperirea periculoasei bacterii mutante E.coli 0157 într-o carcasă de vită3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei