Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2016 - Anul XXI, nr. 212 (6325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legea morală în şcoală şi în afara ei

Legea morală ne învaţă cum să ne trăim viaţa în intimitatea noastră, în familie şi societate. Legea morală este voia lui Dumnezeu pe care o aflăm în Sfânta Scriptură; legea morală este sădită de Dumnezeu în firea noastră cum scrie Sfântul Apostol Pavel: „Păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii” (Rom. 2,14); ea face parte din cugetul nostru curat, din conştiinţa noastră sănătoasă, neîmbolnăvită de păcat.

Tot ce învăţăm în şcoală trebuie să aibă pecetea legii morale. De exemplu o lucrare scrisă trebuie să fie rezultatul muncii noastre şi nu al copiatului, care înseamnă furt, adică păcat. Trebuie să reţinem pentru toată viaţa noastră cuvintele din Sfânta Scriptură „cea mai scumpă comoară pentru om este munca!” (Pilde 12,27). Acest adevăr îl aflăm la ora de religie şi de aici reţinem cât de importantă este ora de religie în şcoală.

Legea morală ne învaţă cum să ne comportăm între noi, în şcoală şi în societate: să ne întrajutorăm, să ajutăm cu dăruire, cu dragoste pe cei aflaţi în lipsuri materiale sau sufleteşti, în necazuri.

Legea morală ne învaţă să vorbim frumos, să rostim cuvinte sănătoase, „drese cu sare”, cum citim în Sfânta Scriptură (Coloseni 4,6). Legea morală ne învaţă să fim respectuoşi faţă de dascălii noştri – învăţători, profesorii noştri, iar în afara şcolii faţă de orice om, mai ales faţă de cei bătrâni, salutându-i şi ascultându-le învăţăturile. Legea morală ne învaţă smerenia. Lipsa smereniei, mândria, ne face să ne comportăm în şcoală şi în societate cu dispreţ faţă de cel mai slab la învăţătură în loc să-i venim în ajutor colegial.

Legea morală, cugetul curat, conştiinţa ne învaţă ce este păcat şi ce este virtute, ce este bine şi ce este rău, ce este frumos şi ce este urât în trăirea vieţii noastre; ne învaţă să nu zicem binelui rău şi răului bine, cum scrie proorocul (Isaia 5,20).

Legea morală sădită de Dumnezeu ne învaţă pudoarea. Într-o emisiune TV, moderatorul spune unei fetiţe de 3 ani „arată ruşinea”, iar fetiţa fiind îmbrăcată a pus ambele mâini în dreptul „ruşinii”, arătând prin aceasta că este un lucru urât, ruşinos să îţi arăţi „ruşinea”. Acest simţământ trebuie păstrat şi cultivat în şcolile noastre, în sufletele copiilor şcolari şi nu pornografia, pentru că în programul intitulat „educaţie pentru sănătate” se ascunde educaţia pentru săvârşirea păcatului desfrânării, atât de răspândit în epoca noastră. În Statele Unite, „ţara tuturor libertăţilor”, tot mai mulţi medici, educatori, profesori trag un puternic semnal de alarmă, arătând marele pericol pentru sănătatea tinerilor, mai ales şcolari, care se lasă pradă în ghearele păcatului desfrânării, consecinţele fiind dezastruoase privind sănătatea lor mintală și trupească, contactând nenumărate boli care duc la multă suferinţă şi la scurtarea vieţii.

Această situaţie se poate evita foarte bine prin singura metodă care nu este alta decât abstinenţa, înfrânarea, problemă dezbătută pe larg şi intitulată „avortul – ultima exploatare a femeilor” sub semnătura lui Brian E. Ficher. Fragmente din această carte sunt publicate într-o broşură editată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care se află în biblioteca fiecărei şcoli primare şi gimnaziale, precum şi în biblioteca fiecărei parohii.

În încheierea acestor rânduri adresăm felicitări şi binecuvântări părinteşti tuturor şcolarilor, părinţilor, cadrelor didactice şi nu în ultimul rând părinţilor din Asociaţia pentru Ora de Religie care se străduiesc pilduitor în munca de lămurire pentru o educaţie sănătoasă a tinerilor şcolari, educaţie călăuzită de Legea morală sădită de Dumnezeu în sufletul fiecărei persoane, fiecărui OM.

 

PIMEN

ARHIEPISCOP AL SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea morală în şcoală şi în afara ei.
 Vizualizări articol: 2603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Legea morală în şcoală şi în afara ei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei